Magyar Szabadságért díjat kap Grosics Gyula
Magyar Szabadság Napja és Magyar Polgármesterek Világtalálkozója Gödöllőn
1991. június 19-én hagyta el hazánk területét az utolsó szovjet katona. Abban az esztendőben először adott helyt Gödöllő a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorának. Azóta is minden évben június utolsó szombatján emlékeznek arra, hogy Magyarország szabad független állam.
2008. június 17. 14:37

2000-ben az Országgyűlés törvényt fogadott el Salamon László, Orosházi György és Gémesi György kezdeményezésére melyben június 19-ét, a kivonulás napját nemzeti emléknappá, június hónapjának utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

A Magyar Szabadság napja alkalmából tizedik alkalommal adják át a Magyar Szabadságért díjat 2008. június 28-án Gödöllőn a Királyi kastély dísztermében. A díjat azok kaphatják, akik az elmúlt évtizedekben nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, önállóságához, a magyarság megmaradását szolgáló alkotások létrehozásához, tevékenységükkel a magyarság fennmaradását szolgálják. Az elmúlt esztendők kitüntetettjei között van Sebestyén Márta, Pozsgay Imre, Özv. Antal Józsefné, Csoóri Sándor, Nemeskürty István.

A 2008-as év kitüntetettje Grosics Gyula az aranycsapat kapusa.

A XVIII. Magyar Szabadság Napja ünnepi műsora „Egy ország halt vele” ősbemutató Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulójának tiszteletére, 2008. június 28-án 21 órai kezdettel Gödöllőn az Alsóparkban kerül bemutatásra. A darabot Nemeskürty István művei alapján szerkesztette és rendezte Koltay Gábor.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2008. június 29-30-án  rendezi meg a VII. Magyar Polgármesterek Világtalálkozóját, melyre közel ezer résztvevőt várnak az anyaországból és határainkon túlról. A kétnapos konferencia keretében átadásra kerül a legrangosabb polgármesteri elismerés az ezüstlánc díj, egy anyaországi és egy határon túli magyar polgármester számára. Az Alapító Okirat szerint a díjat azok a hazai és határon túli magyar polgármesterek kaphatják meg, akik legalább két teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket, tevékenységük kimagaslóan hozzájárult az önkormányzatiság fejlesztéséhez, elismert szereplői a polgármesterek közösségének. A díjátadót követően kétnapos szakmai konferencia megrendezésére kerül sor. A rendezvény fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök.

A konferencia előadást tartanak többek között: Szili Katalin az országgyűlés elnöke, Vizi E. Szilveszter a MTA volt elnöke, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Kovács Árpád az ÁSZ elnöke, Kósa Lajos Debrecen polgármestere, Varga Mihály volt pénzügyminiszter, György Ervin Kovászna megye prefektusa.

Dr. Gémesi György
MÖSZ elnök

gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó