Az emberi lét sokezer színe
EDVARD GRIEG: CHORAL MUSIC
A norvég Grex Vocalis énekegyüttest a zeneszerző, Carl Hogset alapította 1971-ben. Repertoárjukban a reneszánsz daraboktól a kortárs norvég művekig szinte minden megtalálható. Az elmúlt szűk negyven év alatt számos nemzeti és nemzetközi díjjal ismerték el a munkájukat. Eddig 13 albumot készítettek. A legutóbbi - Edvard Grieg műveit tartalmazó – lemezük a norvég zongoraművész és zeneszerző halálának 100. évfordulójára jelent meg.
2008. július 5. 13:50

A több, mint 70 percnyi műsoranyagot a zeneszerző legismertebb kompozícióiból válogatták össze. A produkcióban meghívott előadóként a kiváló norvég tenor, Magnus Staveland is részt vett.

Grieg kompozícióiban megjelenik az emberi lét sok ezer "színe": az öröm, a bánat, a remény, a szeretet, az áhítat, a végtelenség és a természet iránti lelkesedés. Olyan remekművek kaptak helyet többek között a korongon, mint a "Children's Song", a "Good-night Song For Dobbin", a "The Ocean", a "Fisherman's Song", a "Last Spring" és a "Whitsun Hymn".

Azoknak, akik még nem ismerik ezt a műfajt csak ajánlani lehet ezt a norvég produkciót, főleg, ha nem idegenkednek a hangszerektől és mindenfajta mesterséges effektől  mentes zene világától, amely bizony számos szépséget és titkot rejteget magában. A telt, mennyből szóló ének dallamok, újabb kapukat nyitnak meg előttünk. Egy nyugodt délutánon nagyon kellemes gondolatébresztő lehet.  

Kiadó: 2L (Norvégia)
Értékelés: 5/5
Honlap: www.grexvocalis.no valamint www.2L.no

Czékus Mihály
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó