Menteni a menthetőt
2008. július 4. 00:00

A Házsongárd Alapítvány és az Egyetemes Magyar Képzőművészeti Egyesület Stockholm 2008. augusztus 23-án nagyszabású jótékonysági képzőművészeti kiállítást rendez Kolozsváron. Erre az alkalomra tisztelettel felkéri a világon élő összes magyar képzőművészt, hogy egy felajánlott alkotással járuljon hozza a kiállítás és az aukció sikeréhez. A művek értékesítéséből befolyó összeget teljes egészében a Házsongárd Alapítvány részére ajánlják fel. A kiállításon szereplő művészek Emléklapot kapnak, műveik pedig az interneten is láthatóak lesznek.

A kiállítást déli 13 órakor Protestáns Teológiai Intézet Bethlen termében nyitják meg, Cím: 400 124 Cluj-Napoca, P-ta Avram Iancu nr.13.

A felajánlott műveket 2008. augusztus 1-ig Gergelyné Tőkés Erzsébet címére kell eljuttatni. (B-dul 21 Decembrie 1989. nr.37/63 400 124 Cluj-Napoca, gergelyek@)gmail.com)

Házsongárd esetében is az elmúlt száz esztendő visszafordíthatatlanná tette a temető pusztítását, pusztulását. Műemléktörvény nem védi a sírokat, a sírhelyek megváltása egyre nehezebb. Sok esetben az elhunytnak nem élnek közeli hozzátartozói, vagy idegen országokba szakadtak. Ha a sírok megváltását sikerült is megoldani, karbantartásukkal eddig a családon kívül senki sem foglalkozott. A kripták, rangos síremlékek rendbetétele jóval meghaladja egy Erdélyben élő család anyagi lehetőségeit. Régi feliratos kövek megdőlve állanak, a családi kripták, mauzóleumok tönkrementek. A legnagyobb pusztítást az új bérlők megbízásából dolgozó vállalkozók okozzák, akik a betonozáshoz bezúzzák a régi köveket. A mindent elborító betonon egyre kevesebb a magyar felirat, a neveket átírják, lebontják a kerítéseket, sőt a kriptába is beköltöznek a hajléktalanok.

Az erdélyi magyar kultúra kolozsvári panteonjában olyan személyiségek alusszák örök álmukat, mint Apáczai Csere János, Misztótfalusi Kis Miklós, Szenczi Molnár Albert, Bölöni Farkas Sándor, báró Jósika Miklós, gróf Mikó Imre, Kríza János, Brassai Sámuel, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Kós Károly, gróf Bánffy Miklós, Melka Vince, Ázs Ferenc, Mohy Sándor, Nagy Albert, Benczédi Sándor, Erdély aranykorát idézik a Bethlen, Bánffy, Béldi, Mikes, Teleki és Mikó családok síremlékei, főúri kriptái – olvashatjuk a Házsongárd  Alapítvány Felkérésében.


A Házsongárd megmentéséért indított akció jó és friss híre: Vetró András  kolozsvári-kézdivásárhelyi szobrászművész édesapja, néhai Vetró Artúr egyik ülőalakos terrakotta szobrát ajánlotta fel, a maga nevében egy Szabó Dezső 60 cm átmérőjű domborművet bocsát a kiállítás szervezők rendelkezésére.

Sylvester Lajos
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó