Szédülés, hányinger és fülzúgás az űrben?
A Dr. Nagy és Társai Kft. (a korábbi MH Központi Honvédkórház és a BM Központi Kórház Vesztibuláris és pszichológiai kutatócsoportja) évek óta tanulmányozza az egyensúlyozó rendszer viselkedését földi körülmények között, szimulált mikrogravitációban, valamint részt vállalt az űrutazások során rögzített adatok földi kiértékelésében.
2008. augusztus 25. 19:20

A fej- és nyaksérült betegek csoportjában az otoneurológiai rendellenességeknek, amelyek szédülést és fülzúgást tartalmaznak, magas az előfordulási aránya. Ez fontos a csontváz-izomzati működési zavarok esetében, mint pl. a rendellenes nyaki izomtónus és a nyaki gerinc betegségei. Ezek a csoportok alcsoportokat formálnak, ahol a betegek otoneurológiai státusza a vesztibuláris és akusztikus tesztek különböző zavarait mutatják.         

A modern medicina ezen fejezete nagyon fontos a fej- és nyaki traumák következtében kialakult későbbi hatások miatt. A fej a nyakkal együtt egy rövid csonka ingát formál, mely már 8 km/ órás vagy ettől nagyobb ütközési sebességnél a fej súlyos és váratlan erőltetett hajlítását és/vagy túlnyújtását váltja ki, még azoknál az utasoknál is, akik be vannak kötve biztonsági övvel. 

Az un. ostorcsapás sérülés hosszú hatású tüneteinek legtöbbje a „késői ostorcsapás sérülés szindróma” az otoneurológia tárgykörébe tartozik, mint szédülés, hányinger, az akaratlagos mozgás zavara, fülzúgás, halláscsökkenés, íz- és szaglászavarok. 

A feladataikat szélsőséges körülmények között végző személyek (űrhajósok, magas-légköri pilóták) megbízható operátori tevékenységének megtartása alapvető követelmény a repülés, illetve az általuk megvalósuló misszió biztonságos végrehajtásában. Ezért fontos, hogy bizonyos, a valóságos szituációkat szimuláló helyzetekben vizsgáljuk a célszemélyek élettani reakcióit. A vizsgálati eredmények elemzésével választ kaphatunk a felvetett kérdésekre, egyúttal lehetőséget találhatunk a veszélyes szituációk elkerülésére, megfelelő megoldására, szerencsés esetben azok megelőzésére. Az eredmények felhasználása elősegíti a repülés biztonságának növelését. Ez gyakorlatilag állandó kutatási terület, melyet folyamatosan végzünk a szélsőséges körülmények között dolgozó személyek biztonsága érdekében.

Az új módszer bevezetése céljából német partnerükkel közösen tanulmányozták az UH-COM-CCG készülékkel nyert adatokat. A vizsgálat során a mozgás (Unterberger – teszt), valamint állás (Romberg – teszt) közben kivitelezett testtartás, fejhelyzet, mozgáskoordináció és az egyensúlyi állapot egymással szorosan összefüggő gyors, objektív és kvantitatíve mérhető lehetőségéről van szó.  

Vizsgálómódszer: 

Az ultrahang sugárzó, computer vezérlésű cranio-corpographia (UH-COM-CCG) során az ultrahang jeleket sugárzó hangforrások és a jelfelfogó rendszer között mérhető időkülönbséget rögzítjük egy speciális szoftver program segítségével, melynek eredményeként pontosan meghatározható az emberi test adott térbeli helyzete. A számítógép a „Zebris” koordináta mérőrendszer segítségével rögzíti és feldolgozza a mintavett jeleket. A vizsgált személy fejére helyezett sisakon  2 ultrahang jelforrás (elöl és hátul), valamint vállain 1-1 jelforrás adja a mérési pontokat. A computer egység vezérli az ultrahang jelek kibocsátását. A vizsgált személy mögött és felett 3 jelfogó van elhelyezve mikrofonokkal. A számítógép 4 dimenzióban (x, y, z, t) értékeli a 4 ultrahang forrásból beérkező jeleket. Egy másodperc alatt 20 extrém rövid ultrahang mintát rögzít a számítógép mindegyik jeladóból. 

A Zebris Winbalan-Program grafikusan megjeleníti egy radar-szerű kép formájában a vizsgált személy testhelyzetének folyamatos változását. Megjeleníti a fej homloki ill. tarkótáji, valamint a jobb és bal váll térbeli helyzetét. A vizsgálómódszer tartalmazza a tipikus vesztibulo-spinális teszteket, mint Romberg-tesztet, nehezített Romberg-tesztet, Unterberger-Fukuda-tesztet, valamint az önkéntes nyakmozgatás tesztjét (NEFERT). 

Az UH-COM-CCG teljes vizsgálati ideje mindössze 10 percet igényel. A paramétereket a számítógép a vizsgálat során folyamatosan rögzíti és értékeli, a vizsgálat végén kinyomtatja. A felhalmozott vizsgálati adatok későbbi statisztikai értékelésére is lehetőség kínálkozik. A test helyzete, mozgása valamint a fejtartás jellemző bizonyos betegségekre, pl.: mozgásszervi, vestribulo-spinális, ideggyógyászati, psychiátriai és mentálhygiéniai betegségek. A készülék alkalmazható a diagnosztikai munkában, valamint a gyógykezelések eredményeinek követésében. A vizsgálómódszer teljesen fiziológiás, megterhelést nem jelent, nem viseli meg a pácienst. 

A módszer használható: 

·        a különböző mozgásszervi, ideggyógyászati, pszichiátriai, mentálhygiénés betegségek gyógyításának követésére

·         az emberi szervezet egyensúlyi állapotát tükröző objektív funkcionális alkalmassági vizsgálat kidolgozására

·         az átmeneti egészségi állapotváltozás kezelésének hatékonyságát monitorozó vizsgálat alkalmazására

·         a természetes öregedési folyamat és az egyensúlyi állapotváltozás közötti összefüggés vizsgálatára a biztonságos operátori tevékenység megőrzése érdekében, különös tekintettel a hosszú távú  űrutazásokra és az űrállomáson hosszabb ideig történő tartózkodásra. 

A kutatócsoport a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a magyar űrkutatás fejlesztésének pályázati támogatásával 2007-2008 évben is kutatásokat végez ebben a témakörben. 

Dr. Nagy Elemér, témavezető
  • Karácsony tudatlansága példátlan
    Karácsony Gergely korábban gondolkozott azon, hogy elinduljon az EP-választáson, és Brüsszelben folytassa a karrierjét, de végül elvetette ezt, mivel nem beszélt angolul.
  • Tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást
    A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket a baloldalon
    Egyre több politikai elemző véli úgy, hogy bár hivatalosan Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, férjének, Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy ki nyeri a baloldali előválasztást, mert úgyis mindenkit ő irányít.
MTI Hírfelhasználó