Szakadás a gárdában? Újra Dósa a főkapitány?
Úgy tűnik a hétvégén kettészakadt a Magyar Gárda. A fő törésvonal a Vona Gábor szimpatizánsok és Dósa István hívei között húzódik.
2008. szeptember 29. 09:37

Nyilatkozat  Dósa fegyelmijéről

"A Magyar Gárda Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület közös országos értekezletén a megjelent megyei kapitányok megvitatták a Gárdán belül kialakult helyzetet, majd a Szolgálati Szabályzat rendelkezései szerint Kiss Róbert Pest megyei kapitányt a Gárda új országos főkapitányává választották meg.

Az új főkapitány hitet tett a Gárda egysége, eredeti eszmeisége és a Szent Koronára tett eskü mellett, egyúttal elutasított minden, a Gárdát belülről vagy kívülről érő megosztási, szétverési kísérletet. Ennek szellemében a kapitányok egyhangúlag kezdeményezték Dósa István ellen a Szolgálati Szabályzat többszöri megsértése miatt fegyelmi eljárás megindítását.

Az értekezleten megvitatásra került az Egyesület és a Mozgalom közötti viszonyról szóló együttműködés. A jelen lévő kapitányok az egyesület által előterjesztett együttműködési megállapodást ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el. A szerződés abban a reményben született, hogy a jövőben elejét lehessen venni minden, az elmúlt hetek történéseihez hasonló bomlasztási kísérletnek.

A Gárda soron következő avatási ünnepségének megszervezésével kapcsolatban az értekezlet a szükséges előkészületekről döntést hozott.

Kiss Róbert
A Magyar Gárda főkapitánya

Vona Gábor
A Magyar Gárda Egyesület elnöke"

Nyilatkozat a nyilatkozat szabályzat-ellenességéről

Az MNO-hoz is eljuttatott – de a gárda hivatalos honlapján is megtalálható – közlemény szerint a hét végén a Fejér megyei Csór községben megrendezett értekezleten részt vett a Magyar Gárda Mozgalom 11 megyei kapitánya, azaz a kapitányok testületének minősített többsége. Ezt a tanácskozást, mint írják, az átmeneti időszakban főkapitányi jogkörrel felruházott 3 megyei kapitány testülete hívta össze a szolgálati szabályzat előírásainak megfelelően.

A megyei kapitányok minősített többsége úgy döntött, hogy Dósa Istvánnak a mozgalom főkapitányának lemondását nem fogadja el. Arról is határoztak, hogy a szolgálati szabályzat által fegyelmi esetekre előírt becsületbíróság összehívására nincs szükség Dósa ügyében. A kapitányi testület minősített többsége nyilatkozatot kért Dósa István főkapitánytól arra vonatkozóan, hogy szeptember 29-től kezdődően elvállalja-e a főkapitányi feladatok ellátását. Dósa a testületi bizalmat megköszönte és elvállalta, hogy esküjének szellemében a főkapitányi teendőket hétfőtől átveszi – áll a közleményben.

A vasárnapi választást szerintük a szolgálati szabályzat súlyos megsértésével hívták össze, így a 11 megyei kapitány nem ismeri el az ott született döntéseket, sőt. Ők magukat tartják a Magyar Gárda Mozgalom továbbvivőinek. Ehhez a közlemény szerint rendelkeznek a 11 megye gárdistáinak és kapitányainak a felhatalmazásával, valamint a Magyar Gárda Mozgalom legfelsőbb döntéshozó testületének, a kapitányi testületnek a minősített többségével és egyhangú döntésével.

 

 

 

MNO - gondola
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó