Szakadás a gárdában? Újra Dósa a főkapitány?
Úgy tűnik a hétvégén kettészakadt a Magyar Gárda. A fő törésvonal a Vona Gábor szimpatizánsok és Dósa István hívei között húzódik.
2008. szeptember 29. 09:37

Nyilatkozat  Dósa fegyelmijéről

"A Magyar Gárda Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület közös országos értekezletén a megjelent megyei kapitányok megvitatták a Gárdán belül kialakult helyzetet, majd a Szolgálati Szabályzat rendelkezései szerint Kiss Róbert Pest megyei kapitányt a Gárda új országos főkapitányává választották meg.

Az új főkapitány hitet tett a Gárda egysége, eredeti eszmeisége és a Szent Koronára tett eskü mellett, egyúttal elutasított minden, a Gárdát belülről vagy kívülről érő megosztási, szétverési kísérletet. Ennek szellemében a kapitányok egyhangúlag kezdeményezték Dósa István ellen a Szolgálati Szabályzat többszöri megsértése miatt fegyelmi eljárás megindítását.

Az értekezleten megvitatásra került az Egyesület és a Mozgalom közötti viszonyról szóló együttműködés. A jelen lévő kapitányok az egyesület által előterjesztett együttműködési megállapodást ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el. A szerződés abban a reményben született, hogy a jövőben elejét lehessen venni minden, az elmúlt hetek történéseihez hasonló bomlasztási kísérletnek.

A Gárda soron következő avatási ünnepségének megszervezésével kapcsolatban az értekezlet a szükséges előkészületekről döntést hozott.

Kiss Róbert
A Magyar Gárda főkapitánya

Vona Gábor
A Magyar Gárda Egyesület elnöke"

Nyilatkozat a nyilatkozat szabályzat-ellenességéről

Az MNO-hoz is eljuttatott – de a gárda hivatalos honlapján is megtalálható – közlemény szerint a hét végén a Fejér megyei Csór községben megrendezett értekezleten részt vett a Magyar Gárda Mozgalom 11 megyei kapitánya, azaz a kapitányok testületének minősített többsége. Ezt a tanácskozást, mint írják, az átmeneti időszakban főkapitányi jogkörrel felruházott 3 megyei kapitány testülete hívta össze a szolgálati szabályzat előírásainak megfelelően.

A megyei kapitányok minősített többsége úgy döntött, hogy Dósa Istvánnak a mozgalom főkapitányának lemondását nem fogadja el. Arról is határoztak, hogy a szolgálati szabályzat által fegyelmi esetekre előírt becsületbíróság összehívására nincs szükség Dósa ügyében. A kapitányi testület minősített többsége nyilatkozatot kért Dósa István főkapitánytól arra vonatkozóan, hogy szeptember 29-től kezdődően elvállalja-e a főkapitányi feladatok ellátását. Dósa a testületi bizalmat megköszönte és elvállalta, hogy esküjének szellemében a főkapitányi teendőket hétfőtől átveszi – áll a közleményben.

A vasárnapi választást szerintük a szolgálati szabályzat súlyos megsértésével hívták össze, így a 11 megyei kapitány nem ismeri el az ott született döntéseket, sőt. Ők magukat tartják a Magyar Gárda Mozgalom továbbvivőinek. Ehhez a közlemény szerint rendelkeznek a 11 megye gárdistáinak és kapitányainak a felhatalmazásával, valamint a Magyar Gárda Mozgalom legfelsőbb döntéshozó testületének, a kapitányi testületnek a minősített többségével és egyhangú döntésével.

 

 

 

MNO - gondola
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
 • Brüsszel még több migránst hozna Európába
  A dokumentum egésze ellentmondásoktól hemzseg, és nem vesz tudomást a valóságról, a migránsok siralmas elhelyezkedési statisztikáiról, valamint arról, hogy számos európai országban (például Görögországban vagy Spanyolországban) több millió európai ember vár arra, hogy munkához jusson. Az előbbi ország esetében a munkanélküliségi ráta 18,5 százalék, míg az utóbbinál 14 százalék.
 • Nemzetünk integráns részei az őshonos nemzetiségek
  Ez az értékmegőrző tevékenység jó az adott nemzetiségnek, de jó a többi nemzetiségnek is, hiszen ha egyikük értékeket hoz létre, fejlődik, gazdagodik, azzal inspirálóan hat a többi őshonos nemzetiségre is - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó