Erős várunk a könyv és a nyelv
2008. október 1. 00:00

A szeptember elei Nap majd szétégette a Szentháromság teret. A kőborítás jóval harminc fok fölé verte a hőt. Levegőért kapkodott kiadó, könyvárus, író, zenész, színész. A publikum ide-oda mozgott a pódium előtt. Legtöbbször oda, ahol árnyékot látott, sejtett.

„Buda eliberata!” - A magyar nyelv és a magyar könyv ünnepe a Várban ezúttal s összekapcsolódott a hely töröktől való visszavívásának évnapjával. Ezúttal a 322-el. A könyvsátrak most is, mint egy évvel ezelőtt jó, ha száz méternyire álltak attól a helytől, ahol Hess András 525 évvel ezelőtt megnyitotta budai nyomdáját.

Az akadékoskodóknak – mert ma nem lennének ilyenek?! – hogy tudni illik miért kell évről évre ünnepelni a magyar könyvet és nyelvet –a három napos esemény megnyitóján a „vármester” válaszolt. Szeptember 5-i beszédében Nagy Gábor Tamás leszögezte: már csak azért is ünnepeljük a nyelvünk, mert az maga megtartó erő. Nyelvünk ezer év óta nem oldódott fel. A Halotti Beszéd és az Ómagyar Mária-siralom ma is érthető nyelven szól számunkra. Kodály Zoltán szerint pedig a magyar népdalban –amely népünkkel egy idős – mindannyian magunkra ismerhetünk.

Már ha ismerjük dalainkat. Mert – és ez nem kekeckedés – úgy tapasztalom, hogy mind kevesebben ismerik. Tisztelet a kivételnek, a táncházasok generációinak, a felnőttjeinek, a fiataloknak és a kicsiknek, az „Aprók tánca” nemzedékének.

Alkalom szüli a tolvajt, márpedig kevés az alkalom, a közös éneklésre indító társas összejövetel, esemény. Helyére türemkedik a mindenhonnan ömlő - legtöbbször angol nyelvű – gépzene. Mostanság még a nagy bevásárlóközpontok mellékhelyiségébe sem vonulhat vissza a delikvens az intim magányba, mert ott is, mintha színpadon lenne, vagy inkább nézőtéren ülne - harsog a „mjúzik”.

Ennyit a dalról és a nyelvről.

Bár ne legyünk igazságtalanok. Azért akad olyan ropnivaló zene, amely magyarul és csakis magyarul szól. Ez a lakodalmas rock, amely az elmúlt tíz-tizenöt esztendőben hatalmas népszerűségre tett szert. Egyszerre népszerű és nép-szerű. Bár korlátolt szókészlettel szól, de itt-ott megspékeli némi nyelvi lelemény, ami – és tényleg ne legyünk igazságtalanok – a magyar „rep” énekesek megkülönböztető jegye. Igaz, közel sincsenek alapos ismereteim az angol, az olasz vagy épen a német, a szlovák vagy a román repesek szövegeiről. Szűkös ismereteim alapján – közel sem teljes indukcióval – vontam le e konklúziót a nyelvéltető magyar rep javára.

A könyvről is illenék szólanunk. Az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója ugyan e megnyitón vetette szemünkre, mennyire passzívan értelmezzük az elterjedt latin mondást, a „Habent sua fata libelli”-t – azaz „A könyveknek megvan a maguk sorsa”.

A főigazgató idézte a mondás további – kevésbé „folklorizálódott” – részét is, amely magyarul így hangzik: „Minden könyv sorsa az olvasótól függ”. Tehát az ember nélküli könyv és könyvtár – embertelen.

A könyv évezredeken át a kultúra, a tudás áthagyományozásnak egyik legfontosabb alapja volt. A harmadik századi zsidó közösségek tagjai például csak akkor olvashattak el egy új könyvet – érvelt a főigazgató – ha tanúbizonyságot tettek, hogy két korábbit már elolvastak. Miközben hallgattuk dr. Monok Istvánt, önkéntelenül felhorgadt bennünk a kérdés: Ez szép, „csak az a kezdet, csak azt tudnám feledni!” Mer igaz ugyan, hogy minden kezdet nehéz, de ez a kikötés az akkori hitközség tagjait éppen a kezdetnél, a legelső könyv olvasásánál állította megoldhatatlan feladat elé…!

A propos, könyv, a legelső! Talán nem közismert, hogy éppen a török uralom másfél évszázada alatt a három részre szakad országban a magyar nyelvű biblia volt a könyv. Számos településen jószerivel az egyetlen. Terjesztője, kiadója volt az a magyar nagyasszony, aki a 17. század legnagyobb pedagógusát,  Comenius-t  hívta Magyarországra, Sárospatakra, a művelt fők képzésének tökéletesítésére. Lorántffy Zsuzsanna a saját költségén nyomatott Károli-bibliák egész sorát küldte, juttatta el az Erdélyi Fejedelemség felségterületén túlra, a hódoltság protestáns és nem egy esetben katolikus közösségeibe. Ajándékát azzal a szigorú meghagyással küldte, hogy azok a helyi presbitérium, vallási közösség tulajdonát képezzék! Tette ezt azért, hogy az esetenként cserélődő papok, lelkészek ne vihessék magukkal a könyv példányait, megfosztva ezzel a helyi magyarságot a magyar könyv és az írott magyar nyelv kulturális etalonjától.

A Magyar nyelv és a magyar könyv ünnepe a Budai Várban eszményi alkalom a Budavárért Emlékérem átadására. A idén dr. Buzinkay Géza sajtótörténész, a Várbarátok köre elnöke mellett a Szigethy Gábor vezette Márai Kör és a válságkezelő programmal itt is jelenlevő Máltai Szeretetszolgálat volt a díjazott.

A könyvkiadók és terjesztők a szeptember 5-7-ig tartó esemény látogatottságával és még a bevételükkel sem voltak elégedetlenek – ami manapság a könyvek világában nagy szó! Mert sokan jósolták: a képi és számítógépes információ kiszorítja majd a könyvet, véget vet a „Gutenberg galaxisnak”.

Dr. Monok István főigazgató nyomán örömmel jelentjük, hogy az Egyesült Államokban, az elektronikus kommunikáció „galaxisában” megfordult a trend. A közelmúltban USA-szerte a könyvtárak megkezdték a digitális tartalmak mikrofilmre vételét.

Erős várunk tehát a nyelv és a könyv, még mikrofilm formában is!

- szil -
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet
  Soros György erőteljesen befolyásolja, sőt meghatározza azt, hogy ki legyen az ellenzék vezető figurája, egyben Orbán Viktor kihívója 2022-ben.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
MTI Hírfelhasználó