Tisztelet Bodoky Tamásnak
Nem szoktunk hasra esni minden gyüttment „tekintély” előtt, a manapság divatos „díjak” pedig kifejezetten taszítanak, elsősorban azért, mert nem a teljesítményt, hanem az együvé tartozást szokták honorálni velük. Viszont akinek kijár, az előtt örömmel emelünk kalapot.
2008. október 3. 01:47

Nem is bíbelődünk hát az Index újságírójára aggatott díszítmények fölsorolásával. A magunk véleményét mondjuk: nagyon jó, hasznos és szükséges könyvet tett le az asztalra Bodoky Tamás.

A Túlkapások címet viselő mű százhuszonvalahány oldalon foglalja össze azt – amit eddig is tudtunk: a 2006. októberi rendőri erőszak a harmadik Magyar Köztársaság erkölcsi bukását jelentette.

Ez a könyv azért fontos alkotás, mert az iménti tényt Magyarország egyik fele két éve nem hajlandó felfogni. Viszont itt és most egy nem „Fidesz-bérenc”, nem „mocsok jobboldali”, nem „neonáci” újságíró a ma közkeletű módon (sok színes képpel, viszonylag kevés szöveggel, fordulatos, mozgalmas stílusban) teszi le az asztalra a történteket.

Következtetései világosak.


 

Mondják, a tények makacs dolgok. Ám az előítéletek sem adják meg magukat egykönnyen. A mai Magyarországot elborító vörös köd csak nem akar eloszlani. Ennek bizonyságául ideteszünk két „kritikát”, a könyv indexes blogjából (eredeti helyesírással):

Lolek:

a kurva anyját az ilyen íróknak! A tények hajlítása az mindig megy, meg az ugatás, komolyan mondom hogy néha már kínos hogy magyar vagyok... Ki a faszom kérte, hogy a rendőrökre molotov koktélt dobáljanak meg törjenek -zúzzanak??? És az a szomorú, hgy a sok gyökér (aki később ártatlan áldozattá válik) a kődobáláskor még tele pofával röhög és ordít, mert a rendőrheccelés az menő, de mikor elfogy mögüle a símaszkos köcsögbrigád akkor hempereg a földön hogy ő ártatlan polgár... A rendőr, akit egy napja dobálnak kővel (!) meg lerúgja? Hát simán tegye is meg...
Érdekes, engem egyszer sem vert meg rendőr.... lehet hogy nem mentem ki padot borogatni, meg kukát gyújtogatni? Bazze... ez ilyen egyszerű?

Vakablak:

Én, mint liberális, mélységesen elítélem a kérdéses időpontbeli (sőt, bármikori) rendőri erőszakot példátlan brutalitást mindenkivel, így természetesen a szélsőjobboldali rombolókkal és - napnál világosabb - ugyanennyire az ártatlanokkal szemben, elítélem az ezt követő kormányzati elkenést, a felelősségrevonás elszabotálását. Ugyenezt egyébként már részletesen és félreérthetetlenül leírtam egy itteni korábbi hozzászólásomban.
Csakhogy ettől engem, mint liberálist, következésképp zsidót, kommunistát, nemzet- és hazaárulót, bitangot, a népnyúzó kormány szekértolóját, stb. még ugyanúgy a Dunába lőne vagy az első fára felhúzna a szélsőjobbos turbómagyarok közül bármelyik, ha lehetősége nyílna rá. Érzek itt némi diszparitást. Nehéz Ma Mo.-on demokratának lenni. Ami nagyon zavar, hogy engem még soha egyetlen jobboldali ember meg nem védett egyetlen blogon vagy fórumon sem, akármennyire is gyaláztak. Ha az "én fajtám" kiirtásáról is esik szó, ami elég egyérelmű náci beszólás, arra se szokott soha senki megálljt kiáltani. (Megjegyzem, nem is tudom, mi lenne, ha ki kellene irtani az én fajtámat, én ugyanis amolyan magyar fajta vagyok.)

Nyiri János
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
 • Alaptalan támadás Maróth Miklós ellen
  Szisztematikus, politikai motivációktól sem mentes támadás indult Maróth Miklós ellen, miután elfogadta az egykori akadémiai kutatóhálózatot irányító új testület vezetői posztját. Az ellenzéki sajtóban a professzor CEU-n tanító régi ellenfeleinek vádjait elevenítették fel kritikaként, miközben Maróth Miklós munkáját nemzetközi szakmai körökben is elismerés övezi.
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
MTI Hírfelhasználó