Piros meghalt
2008. október 5. 00:00

Piros meghalt. Nincs többé. Nem él.

Nem tudom gyászolni – semmi gyász sincsen bennem.

Ahogyan készültem erre az írásra, s próbáltam összeszedni a róla leírt lexikális és biografikus tudnivalókat, próbáltam rendezni személyes emlékeimet, egy időben gyakori, azután ritkás, majd immár örökre elmaradó találkozásaink hangulatát felidézni – semmi fekete érzet nem ült meg.

Nem a halál felfoghatatlansága miatt. Hanem a halál jelentéktelensége miatt. Immár nem számít, él-e, holt-e – megtette, amit megtehetett, s mindegy szíve dobog-e, tüdeje tágul-e, megmozdul-e a gégefő, hogy a jellegzetes Piros-hanggá alakítsa a lélegzetet. Van.

Átlépett egy más létezésbe és ott van. Meg itt, miközöttünk. Most már rajtunk múlik öröklétével mit kezdünk.

Piros neve György Lajos. Közhasználatú nevét megérti, ki valaha látta: egy  jellegzetes vörös zsidót látott. 1926-ban született.

Az évszám és a származás összeadása az egyenlet másik oldalán munkaszolgálatot eredményez.

Piros a bori rézbányákba került, majd következett a fekete Odüsszeia. A kamaszkorból éppen, hogy kilépő férfinak rettenetes érettségi. Nem felejtett soha, nem bocsátott meg a rosszlelkű keretlegényeknek és kegyetleneknek. Tudta, mert látta, hogy a gonoszság megtestesülhet. Talán ezért nem lehetett őt soha a színre-szóra fasisztázók oldalán látni.

Kutatóorvos lett, s az ember-vegyészet vezette el a felismeréshez: valami rettenetes történik a világban. A világot éppen elpusztítják. Nem egyenruhások, géppisztollyal, hanem ápolt urak és hölgyek fondorlattal. Meg a bunkók. Meg az avatatlanok.

Tanítani kezdett, az ELTE-én. Nem tanszéken: egy környezetvédelmi klubban kerültek köré fiatalok. Ekkor találta meg a hivatását, s az elhivatás az embert. A mai környezetvédő/zöld derékhad majd minden tagjának valamilyen módon a mesterévé lett.

Talán a Gaia sajtószemle szerkesztése volt életének legnagyobb hatású cselekedete. A kopott és reménytelen Kádár-korban egyfajta kiutat mutatott a semmiből: létezhet másféle világ, mint amiben élünk.

Illúziói azonban nem voltak, vagy ha voltak is, a rendszerváltás ráspolya lereszelte róla mind. Zöld, ökológus, antiglobalista, pénzhatalom-ellenes; néha túl idealista, néha túl megértő, néha túl kemény. Hamar világos lett előtte: a dolgát tennie kell tovább – tette tehát.

A politikai örvénylésben jópáran eltávolodtak tőle –, mások közelebb kerültek hozzá. Csalódott szervezetekben és csalódott emberekben. Csalódtak benne emberek és szervezetek – hála Istennek! Magára sohasem maradt.

Közössége az emberiség és a magyarság volt. Két hazai csoportot fogadott el: az Élőláncot és a Jobbikot, mert ezeknek van jó környezetvédő programja. És ez ami számít!

Földi ténykedése végén a közvilággal való kapcsolata egy levelezőlistára szorítkozott, rendszeresen közreadott olvasónaplói és a személyisége közvetítésével kialakult baráti kör társalgását és vitáit alakította, figyelte. 

S ha egyetlen billentyűt sem üt le már, ott kering áramköreinkben belőle mindaz, ami lényeges. Ami összeköt. Egymással, vele – mindenkivel.

Ez nem gyászirat, ez életirat; annak is kurta. Olvassák Piros műveit.

Gaia Sajtószemle.  Kiadta az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület 1982 – 2005. http://www.foek.hu/gaia/

György Lajos: A jót választanod kell. Budapest, 1996. Föld Napja Alapítvány.

György Lajos: Vissza a kozmikus rendhez – önszerveződés az élővilágban és a társadalomban. Budapest, 2000. Föld Npja Alapítvány.

György Lajos: Fölforgató konzervativizmus - ökológiai alapelvek. Budapest, 2005. Zöld Érdek Alapítvány.

Szabó Béla István
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI