Ellátási nehézségek a befektetési arany érméknél és rudaknál
Tekintettel a tömegesen megugrott kisbefektetői keresletre ellátási nehézségek mutatkoznak a befektetői aranyérmék és rudak piacán Magyarországon és külföldön.
2008. október 10. 08:01

Dr. Schmidt & Dr. Körösztös Kft. az Osztrák Pénzverde hazai képviseleteként elsősorban az Osztrák Pénzverde által gyártott befektetési aranyak adásvételét bonyolítja Magyarországon. Az Osztrák Pénzverdével való tízéves együttműködésükben példa nélkülinek számít az, hogy az Osztrák Pénzverde nem tudja a partnereihez befutó befektetői igényeket azonnali szállítással kielégíteni.

 A már néhány napja fokozatosan emelkedő kisbefektetői kereslet szinte ugrásszerűen megnövekedett, és egy napon belül elérte az egyébként egy egész hónapban megszokott volument. A befektetők a kisebb méretezésű (5, 10 grammos) rudaktól az 1 kilós rudakig mindent kerestek. Miközben a kereslet minden eddigi rekordot megdöntött, rendkívüli hír érkezett a beszállítói piacról. A legnagyobb gyártók között számon tartott Osztrák Pénzverde gyártó kapacitásait is meghaladja már a befektetői kereslet, ezért 4 hetes határidővel vállalja csak az aranyak szállítását. Az alternatív beszállítókként szóba jövő más gyártóknál ugyanez a helyzet.

 A német ddp hírügynökség közleményében Stephan Henkel, az aranypiac egy világszerte meghatározó vállalati szereplőjének, az Umicor-nak vezető aranykereskedője úgy nyilatkozik a kialakult ellátási nehézségekről, hogy „a befektetési célú arany iránti kereslet drámai mértékben növekedett, az elmúlt napokban pedig szinte robbanásszerűen”. A Berliner Zeitung napilap tanúsága szerint a nemesfémpiaci Heraeus konszern, amely elsősorban banki aranymegrendelések beszállítójaként ismert világszerte, minden lehetséges mértékben növelte már a gyártó kapacitásait, és jelenleg is a kapacitása határán termel. A lap cikkében németországi aranykereskedők, finomítók és aranybefektetéssel foglalkozó bankok képviselői hozzánk hasonlóan számolnak be szállítási nehézségeikről.

 A probléma globális voltát igazolja az éppen az Egyesült Államokból érkező hír, miszerint az USA pénzverdéje a rendkívül nagy kereslet kielégítésének kilátástalansága miatt leállítja az év végéig a kisebb méretű fél és negyed unciás (1 uncia=31,1 g) befektetői arany érmék gyártását, és pénzverdei kapacitásaival csak a nagyobb méretű egy unciás érmék verésére fókuszál. A fél és negyed unciás érmékből a verde készletei ugyanis a múlt hét óta maradéktalanul kimerültek.

A jelenlegi információk birtokában várhatóan a magyar kisbefektetői igények 4 hetes határidővel kielégíthetőek lesznek. Amennyiben azonban a pénzpiaci válság nyomán kialakuló bizalomvesztés tovább fokozódik a lakosságban, úgy a kézzel fogható, fizikailag birtokolható biztos arany iránti kereslet további növekedése és ezzel a helyzet súlyosbodása várható.

*     *     *

Surányi György MNB-elnök tíz éve eladta a Magyar nemzeti Bank teljes aranykészletét. Lépését azzal indokolta, hogy "ma már" nincs szükségw egy jegybanknak aranyra. Az arany ára mélyponton volt.

www.aranypiac.hu

gondola
Címkék:
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó