Tiszta hangzás, nordikus egzotikum
Berit Opheim Versto: Slåttar på tunga
Berin Opheim Versto az egyik legismertebb norvég népdalénekes. Szólóénekesként dolgozott már a Norvég Kamarazenekarral, az Osloi Kamarazenekarral, a Norvég Rádió Zenekarával és a BIT 20 Ensemble-vel is.
2008. október 31. 01:43

Az előadó - saját bevallása szerint - ugyanolyan jól érzi magát a tradicionális zene, az ősi dallamok világában, mint a kortárs zenében. "Sláttar Pá Tunga" című albuma a közelmúltban jelent meg a norvég 2L kiadó gondozásában. A 40 perc műsoridejű albumon 19 rövid felvétel kapott helyet. A repertoár 18-19-20. századi szerzők - Endre Bjotveittől (1756-1832) Trygve Haeve-ig (1920-1996) - műveiből épül fel. Az énekesnőnek - a többi norvég előadóhoz hasonlóan - erénye az a borzasztóan természetközeli és rendkívül precíz megközelítés, ami egészen varázslatos hangulatot kölcsönöz a produkciójának. A különleges atmoszférához még az is hozzájárul, hogy a dalokat a saját anyanyelvén, vagyis norvégül énekeli. A "Ginas vals"-t, az "Ein golo gut"-ot, a "Bygdatráen"-t vagy az "Attegloyma"-t hallgatva ismét bizonyosságot szerezhetünk arról, hogy az emberi lélek az énekben tudja a legbensőségesebben, a legteljesebb odaadással kifejezni önmagát.

Sokaknak elsőre furcsának fog tűnni a lemez zenei világa, ugyanis nem vagyunk igazán hozzászokva a "gyárilag" tiszta hangokhoz. De aki kellő nyitottsággal közelít hozzá, annak igen kellemes perceket fog szerezni a műsor. 

Kiadó: 2L (Norvégia)
Honlap: www.2L.no

Czékus Mihály
Címkék:
MTI Hírfelhasználó