Hogy hívják a jelenlegi közlekedési minisztert?
2008. november 11. 09:59

Kiderült, hogy kevesebb vonat fog közlekedni ugyanannyi vagy több pénzből a MÁV Startnál (a MÁV stagnál). Egyéb problémák is vannak a döntéssel, például, hogy nem takarít meg pénzt, továbbá az utasok majd jobban elszoknak a vonatozástól.

Ez persze, meg a híresen biztos menetrend, és az ár/értékarányos kiszolgálás elősegíti majd azt, hogy még kevesebben utazzanak a vasúton. Ekkor majd jön egy – rendszerint baloldali, vagy liberális - politikus, aki ezek alapján majd kijelenti, hogy még több vonalat kell bezárni. Továbbá kitér arra, hogy az állam rossz gazda. (Ezért működnek állami keretekben a nyugati vasúttársaságok is.) A MÁV Start egyelőre viszont állami cég, felügyeleti szerve a Közlekedésügyi Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. Ekkor tehetjük fel a kérdést, hogy ki ennek a szervnek a vezetője?

A politika berkeiben járatlanabb kedves olvasónak megsúgjuk: Szabó Pál az illető neve. Elsőre nem tűnik a dolog túl érdekesnek, minden minisztert hívnak valahogyan, jó esetben, ha hívják, akkor jön. Ám ha küldik vagy menne a kormányunkból, akkor úgy tűnik, nem megy, esetleg nem engedik.

A Magyar Kormány – mint alkotmányjogi fogalom - ismét alkotott egy olyan kategóriát, amelyet nem lehet felülmúlni. Ugyanis van nekünk már egy hónapja olyan miniszterünk, aki lemondott, illetve lemondatták – a lényeg szempontjából ez mindegy is - de mégis miniszter. Miniszter, de mégsem az.

A Magyar Köztársaság Miniszterelnöke október 6-án megkapó, sírásra görbülő szájjal elmotyogott lemondatást vitt véghez. Ez már önmagában is egy médiatörténeti kuriózum volt az érzelmes kormányfőtől, de ez nem is fontos. Nehezen volt értelmezhető a miniszter eltávolítása például azért, mert az illető gyakorlatilag alig ült bele a bársonyszékbe, tehát olyan túl sokat még nem tehetett a balesetbiztonság megjavítása ügyében.

Esetleg javasoljuk a kormányfőnek, hogy ilyen alapon Palcsó Tomi ügye miatt - ittasan vezetett a barátja és belecsattantak egy oszlopba - dalban menessze Kondorosi Ferencet, mert hiszen a zéró tolerancia atyja kudarcot vallott ennek a derék megasztárnak az ügyében.

Mint kiderült, más kérdésekben (vö. ütemes menetrend megnyirbálása, IC-k számának csökkentése) tett valamit a miniszter, ám abban sok köszönet nem lesz. Mindenesetre, ha a miniszterelnök a baleset miatt mondatta le, akkor nem volt egy bölcs húzás. Más kérdés, hogy egyéb ügyek (l. pl. a százezer forintnál többe kerülő postai biciklik, privatizációk Hunalu fronton) miatt elég kínos volt miniszternek kinevezni. Ám felejtsük ezeket el: elfogadásra került a lemondás.

Elfelejtődött a lemondás is. Az is érdekes, hogyan felejtődött el.

Szelektíven. Mert ez a feledékenység olyan, hogy internetes hivatalos portálokon nem követhető. A MeH honlapján elfogadott lemondásról van szó, a minisztérium honlapján viszont ez hiányzik, sőt a miniszter köszönti a kedves látogatókat.

Alkotmányjogilag egész érdekes szituáció ez az eset.

Az Alkotmány 33/B. §-a szerint ugyanis a miniszter megbízatása megszűnik:

a) a Kormány megbízatásának megszűnésével,

b) lemondásával,

c) felmentésével,

d) halálával,

e) választójogának elvesztésével,

f) összeférhetetlenségének megállapításával.

Az 1997. évi LIX. alkotmánymódosító törvényben lefektetett alapelvek szerint a miniszter megbízatása megszűnt. A miniszterelnök maga jelentette be, hogy elfogadta a lemondást. Ez persze állandóan felveti azt a kérdést, hogy miért kell elfogadni a lemondását bárkinek is? Attól hatályos egy lemondás, hogy valaki elfogadja? Ipso iure megszűnik miniszter státusza l. b) bekezdés, bármilyen elfogadás nélkül is.

Tehát mit jelenthet ez jogilag? Azt jelenti, hogy a miniszter által lemondása után jóváhagyott közigazgatási aktusok, döntések, és rendeletek (ilyen nem volt szerencsére) mindegyike alkotmányellenesen lépett hatályba. Mivel ő nem miniszter. Ugyanis ügyvivő kormány van – mint alkotmányjogi fogalom -, azonban ha a kormány maga nem ügyvivő, akkor ügyvivő miniszter sincs.

Persze elfogadhatnánk azt az érvelést, hogy nem találtak helyére mást. Sőt azt is, hogy politikai egyeztetések – személyi kérdések – miatt nem történik semmi. Csak hát egyrészt Magyarország jogállam, és a jogállamokra az a jellemző, hogy legalább a lényegesebb szabályokat be szokták tartani. Az Alkotmány pedig elég lényeges szabálynak tűnik. Másrészt akkor mi fog történni a következő választások után például? Ennek analógiájára az addigi kormány jól elfelejt távozni néhány hónapig – esetleg évig? Elkormányozgatnak még egy darabig?

Így feltehetjük a kérdéseink: Vajon ki, miért, mikor miniszterkedik? Ki felügyeli a tárcát? Kit kell interpellálni? Ki jelölte ki a válaszadót, ha nem ő az? Ki ül a kormányüléseken? És egyáltalán: ha október 6-a óta ott ült, akkor milyen minőségében tette azt? Haverként?

Az egyetlen biztos dolog, hogy a parlamenti üléseken jelenleg Puch államtitkár, a neves szocialista pénzügyi szakember válaszol a kérdésekre, illetőleg az interpellációkra. Ez most azt is jelentheti, hogy ő vezeti a tárcát, azt is, hogy mégsem.

Akkor most, ebben a pillanatban hogyan is hívják a jelenlegi közlekedési minisztert?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- csett -
Címkék:
MTI Hírfelhasználó