Bartha Szabó József - Jezsó Ákos
A Vörös Malom lovagjai
2002. április 4. 09:14
TARTALOM

I. ELÖLJÁRÓBAN

II. FÖLVIRRADT A NAP

III. A NAGY ÖSSZEOLVADÁS

IV. BIRODALOM A MALOM ÁRNYÉKÁBAN

<V. EGY IGAZI LÁZ: XÉNIA

VI. SZENT GRÁL ÉS A ZSIZSIK

VII. MENEDÉK A SZIGETEN

VIII. TORGYÁNTÓL TASNÁDIIG

IX. TITKOS KAZETTA

 X. HÉZAGOS DEMOKRÁCIA

XI. "A HOLTAKRA EMLÉKEZNI, AZ ÉLŐKET TISZTÁZNI ILLIK"

XII. AZ IGAZSÁG PALOTÁJA

XIII. MÁTÉ-LEGENDÁRIUM

XIV. PRINCZ GÁBOR ÖRÖKSÉGE

XV. EPILÓGUS

I.

ELÖLJÁRÓBAN

"A privatizáció a kiút az alagútból."
(Schamschula György MDF-politikus, miniszter, Pesti Hírlap, 1990. október 8.)

Magyarország legnagyobb malma, a Budai Hengermalom. Volt. Európában a legkorszerűbbek egyike. Volt. A főváros stratégiai fontosságú éléstára. Volt. Éves őrlőkapacitása 140.000 tonna. Volt. A budapesti piac egyeduralkodója, félezer sütöde beszállítója. Volt, - a privatizálásáig. Új gazdája, a fröccsöntőből stróman-főmolnárrá avanzsált Károlyi Vilmos, a korabeli főprivatizátor, Hatvani Szabó János "áldásos" közreműködésével kifosztotta. A szocialista exalelnök-kincstárnok, Máté László és a kebelbarát, Princz Gábor "asszisztált" hozzá. Kormányra jutása után Torgyán József is szemet vetett rá. A kisgazda-bandériumok megszállták, Tasnádi Péter zsoldosai azonban visszafoglalták. Azóta több milliárd forintnak üthetik bottal a nyomát. Ha egy gyenge, vallásos pillanatukban a Hengermalom levitézlett korifeusai és ügyeskedő haszonélvezői úgy döntenének, hogy a megtisztulás útjára lépve, percenként száz forintot dobnak vissza az üdvözülés érdekében Szent Antal perselyébe, akkor e nemes műveletnek másfélszáz évig kellene tartania.

A szerzők.


Következő fejezet:
II. Fölvirradt a nap

Tartalomjegyzék

Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • A nemzet védelme a történelem értelme
  Számunkra nem célja van a történelemnek, hanem értelme: az, hogy fennmaradjon az a nemzet, amelynek része vagyunk, és az a kultúra, amely otthonunkká teszi a szülőföldünket.
 • Róna Péter és a magyar valóság
  Ráadásul érzek Róna szavaiban egy jó adag liberális intoleranciát is: ha nem úgy gondolkodtok, mint mi, nyugatiak és nyugatimádók, akkor csak és kizárólag keletiek és barbárok lehettek.
 • Bayer: A hetedik koporsó
  A mi tisztünk bebizonyítani, hogy hiába ácsolják újra és újra a koporsóinkat, soha, senkinek nem fog sikerülni.
MTI Hírfelhasználó