Pénteken akár sztrájk is lehet a MÁV-nál
December 5-én indulhat újra a vasúti sztrájk – értesült az Index. Állítólag a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének az elnöksége csütörtökön ülésezik, és dönt arról: mikor folytatódjon az elvileg február elseje óta tartó, legutóbb júliusban felfüggesztett gördülősztrájk.
2008. december 4. 10:43
Elkerülhetetlen a sztrájk, készüljetek, időpontjáról szakszervezetünk döntését a szokásos módon hozzuk tudomásotokra! – november utolsó napjaiban ezt a felhívást tette közzé honlapján a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). Az Index információi szerint a szakszervezet csütörtöki elnökségi ülésén döntenek arról, hogy december 5-én, pénteken ismét leálljon a vasút.

A szakszervezet nem kommentálta ezt az értesülést. A VDSZSZ-nél csak annyit közöltek, hogy csütörtökön valóban lesz elnökségi ülés a szakszervezetnél. Ha munkabeszüntetésről döntenének, akkor azt a korábban megszokott módon, a vonatok leállását megelőző napon nyilvánosságra hozzák.

A VDSZSZ még február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját (ennek lényege, hogy bármikor felfüggeszthető és újraindítható). A vasutasok az elmúlt csaknem tíz hónapban összesen kevesebb, mint fél tucatszor állították le a munkát, legutóbb július 14-én.

A vasutasok a MÁV Cargo eladásából származó pénzek egy részéért és a kiszervezett dolgozóknak járó egységes 10 százalékos kiegészítő béremelésért kezdtek tiltakozni. Időközben a követeléseiket kiegészítették – a megemelt inflációs várakozásokra hivatkozva – a bérek további 1,1 százalékos emelését, majd a korábban bezárni tervezett 38 mellékvonal megtartását. A követelések egy részéről a bíróság megállapította, hogy azokért nem jogszerű sztrájkolni: így kimondták egyebek mellett, hogy a megemelt inflációs várakozások miatt nem lehet kiegészítő béremelést kérni, valamint azt, hogy a hatályos kollektív szerződés rendezi a bérmegállapodás kérdését, ezért 10 százalékos béremelési követelésért sem lehet sztrájkolni.

Index nyomán
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
  A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.
 • Az idő urai
  Mivel érdekekről van szó, s jogegyenlőségről, Magyarországnak egy pillanatra sem szabad beleélnie magát abba a vízióba, hogy mostantól a bizottság megváltozik, s felfigyel az aggasztó jelekre, esetleg figyelembe veszi a szavazópolgárok akaratát.
 • Riadólánc: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét
  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.
MTI Hírfelhasználó