Salkaházi Sára - és akiknek nem kell
A katolikusok a pasztorális értelemben (is) végtelenül elhanyagolt újpalotai lakótelepen szentelt templommal emlékeztek meg idén december 27-én Salkaházi Sára mártírhalálának évfordulójáról. Sára szociális testvért, aki a vészkorszakban zsidókat mentett, és életét adta értük-velük - nem mindenki ünnepli.
2008. december 29. 11:04

December 27-e iszonyatos nap volt 1944-ben. A budapestiek rettegtek, és minden okuk megvolt rá. A várost ostromolta a Vörös Hadsereg, karöltve egy román hadsereggel. Az általuk még el nem foglalt városrészekben pedig tombolt a nyilas terror.

A pesti zsidóság már hónapok óta (a márciusi német megszállás óta) mind nehezebb körülmények közé szorult. A Sztójay-kormány alatt elszabadult indulatok, a náci követelések teljesítése sok tízezer zsidónak jelentették a véget. Horthy parancsára Koszorús ezredes július elején megakadályozta ugyan a fővárosi zsidóság deportálását, de munkaszolgálatra így is ezreket vittek el Pestről.

A bujkálni kényszerülő zsidóságot csak kevesen merték tettlegesen is támogatni,  mivel a nyilasok felkoncolással fenyegették meg a támogatókat.

A Szociális Testvérek Társasága, a Slachta Margit alapította katolikus női rend azonban nem ijedt meg. Százával bújtatták a zsidókat a felügyeletük alatt álló házakban.

1944. december 27-én a Sára testvér vezette ferencvárosi Bokréta utcai házból öt embert akartak elvinni a nyilasok. A végszóra hazaérkezett Sára testvér nem akarta elengedni őket, illetve saját elhatározásából velük ment. Őt is a Dunába lőtték.

Sára testvér mártíriumára a kommunizmus évtizedei alatt tilos volt emlékezni, azóta meg - nem szokás. Pedig avattak néki emléktáblát is, már a rendszerváltozás kezdetén - de azt csak összetörésre méltatták hitvány kezek.

Szerkesztőségünk az elmúlt két napban hiába pásztázta a világhálót, hogy Salkaházi Sáráról emlékező anyagot találjon a magyar zsidóság valamelyik honlapján. A magyar sajtó sem számolt be semmilyen zsidó megemlékezésről.

Kérjük tisztelt Olvasóinkat, egészítsék ki ismereteinket. Minden Salkaházi Sára-megemlékezésről örömest és részletesen be fogunk számolni.

Ny. J.
Címkék:
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
MTI Hírfelhasználó