Döbbenetes tudományos küzdelem magyarokkal a rák ellen
A napokban Rómába érkezett két magyar tudós, az Egyesült Államokban élő Beke Imre és a Kanadában dolgozó Jánossy Tamás. Látogatásuk alkalmával a Vatikáni Rádió interjút készített velük, amelyet rövidített és szerkesztett formában közlünk.
2009. január 15. 10:44
– A Szeplőtelen Fogantatásról elnevezett római katolikus kórház hamarosan megkezdi együttműködését a BioStemWorld nevű amerikai céggel. Az intézmény rák- és őssejt-kutatás terén magyar tudósok által kifejlesztett termékeket forgalmaz világszerte.
– Meghívást kaptunk az egyik katolikus kórháztól, hogy bemutassuk a Kovács Ádám nevéhez fűződő magyar találmányt, a CellAdamot. A kórházzal megállapodtunk, hogy egyrészt szűrővizsgálati készüléket bocsátunk rendelkezésükre, amellyel meg tudják állapítani, hogy valakiben fejlődésnek indult-e egy daganat, másrészt megegyeztünk, hogy többhónapos kutatást végeznek állatokon és embereken végrehajtott kísérletekkel.

– Miért éppen a Vatikán egyik kórházához fordultak Amerikából, ahol tudjuk, hogy gyakorlatilag a kutatás paradicsomában élnek?
– Vállalkozásunk, a BioStemWorld elsősorban katolikus üzletemberek vállalkozása, és úgy éreztük, hogy rendkívül fontos lenne a halál kultúrájából átlépni az élet kultúrájába, és olyan társaságot találjunk, amely támogatja ezt. A Katolikus Egyház a legfontosabb szövetségesünk lehet ebben.

– Miben új a termék? Van másik két termékük is, amellyel kapcsolatban a Vatikánban is járnak, illetve amely területeken kutatásokat végeznek.
– A CellAdam 25 éve ismert Magyarországon, de nem sikerült igazán kitörnie a nemzetközi színtérre. Hiányoztak azok a klinikai kutatási lépések, amelyek reményeink szerint ezzel a római kórházzal megvalósulnak. Ennek a kórháznak az egész világon több intézménye van: Ázsiától kezdve Dél-Amerikán át egészen Észak-Amerikáig. Egyébként ez ugyanaz a szerzetesrend, akik Teréz anya kérésére felépítették Tiranában Albánia legnagyobb kórházát. A másik két termékünk a Magyarországon is ismert StemXCell, egy őssejt-szaporító, őssejt-növelő természetes alapú készítmény, illetve a StemDetox, amely egy újfajta megközelítés a detoxikáció területén. A három termék tulajdonképpen kiegészíti egymást.

– Ezeknek a termékeknek mi az új jellege?
– Mindhárom termék olyan elsősorban természetes anyagokon alapul, tehát nem szintetikus, nem műanyagokból készült. Ez rendkívül fontos a mai világban, amikor annyi toxikus anyag kerül az ember szervezetébe. Érdemes megemlíteni, hogy a CellAdammal nem egyszerűen gyógyítási folyamat indul el, hanem azt reméljük, hogy különböző módszerekkel az egész táplálékláncba is bekerül. Még a madárinfluenza ellen is rendkívül hasznos lehet, s ezzel kapcsolatban éppen most folyik Magyarországon egy kísérlet százezer csirkével, és ennek világméretű hatása lehet. Tervezzük egy új globális szervezet elindítását is.

Az őssejtszám-növelő termékről szólnék még: ebben az esetben a cukorbetegségtől kezdve vérkeringési és szívproblémákon keresztül elmondhatjuk, hogy a krónikus betegek többsége pozitívan reagál a megemelkedett őssejtszámra, s ezt a kutatások is bizonyítják: akinek magasabb az őssejtszáma, kevésbé szenved krónikus betegségekben. Másrészt viszont az is köztudott, hogy a toxikus terheltség a környezetünkben az ételtől kezdve az ivóvízig és a levegőig igen nagy. Egyre több embernek már külső segítség kell, hogy a toxinok szintje csökkenjen a szervezetében.

– Ezek a kutatások hogyan illeszkednek a Katolikus Egyház szemléletmódjához?
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az életet támogassuk, és ha felnőttkori őssejtek kutatásával foglalkozunk, és bebizonyítjuk, hogy azoknak nagyon pozitív egészségügyi hatása van, szemben az embriókból származó őssejtekkel, azzal automatikusan ez az egyensúly eltolódik a felnőttkori őssejtek felé. Felnőttkori őssejteknek hívják azokat az őssejteket, amelyek minden ember testében jelen vannak. Az embrionális őssejtekkel, bár nagy reményeket fűznek hozzá, sok probléma van, eddig még nem alakult ki olyan klinikai protokoll vagy gyógyítási metódus, ahol bebizonyosodott volna, hogy az embrionális őssejtek valóban elérik azt a célt, amelyről a kutatók beszélnek. A felnőttkori őssejtekkel kapcsolatban azonban már több mint 73 betegségnél bebizonyosodott, például a leukémia gyógyításánál már több mint 15 éve felnőttkori őssejteket használnak.

– Miért kap mégis ilyen hatalmas reklámot és népszerűséget az embrionális őssejtkutatás, ha az eredmények nem igazolják?
– Nehéz erre válaszolni. Sok összefonódás van a világban, részben politikusok által támogatva. Például Kaliforniában az állami költségvetésből 2 milliárd dollárt tettek félre őssejtkutatásra, és ennek több mint 90 százalékát embrionális őssejtekkel kapcsolatos kutatásra költik. Mi katolikusok tudjuk, hogy bizonyos körök folyton életellenes témákat próbálnak előtérbe helyezni. Abban bízunk, hogy ha mi segítjük azokat a folyamatokat, amelyek az életvédő tábort erősítik, akkor ezt az egyensúlyt jobban fenn lehet tartani. Meglepő, hogy milyen sok keresztény üzletember áll mellénk, amikor megtudják, hogy mivel foglalkozunk. A katolikus üzletemberek és tudósok munkája véka alá van rejtve, mi azonban olyan modellt szeretnénk kidolgozni, amelyben az ember nem megvallja, hogy keresztény etika alapján dolgozik.

– Milyen rövid és hosszú távú célkitűzéseik vannak?
– Rövid távon ez a római út is fontos állomása a munkánknak. Ha néhány hónapon belül ez a katolikus kórház komoly orvosi háttérrel bizonyítja a termék gyógyító hatását a daganatos betegségek elleni küzdelemben, az felmérhetetlen következményekkel járhat. Jövő héten Skóciába megyünk, az ottani irodánk szervezésében előadássorozatot tartunk, és tovább járjuk a világot, hogy terjesszük ezt a jó hírt.

(Az érdeklődők a www.biostemworld.com és a www.celladam.com oldalon találhatnak bővebb információt.)
Fotó: OrientPress Hírügynökség
Magyar Kurír
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A propaganda logikája
  Hosszú cikket közölt a 24.hu nevezetű portál „A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét” címmel.
 • Orbán Viktor teljes beszéde
  A 100 évvel ezelőtti trianoni katasztrófára és a balliberális kormányok okozta 10 évvel ezelőtti csődből való kilábalására is emlékezett Orbán Viktor 22. évértékelő beszédében.
 • Orbán: Magyarország mindenek előtt
  Minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önbecsülés megerősítésével kezdődik, a bajba jutott országok polgárainak személyes önbecsülése pedig csak nemzetükével együtt térhet vissza - fogalmazott a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó