Jeges programok a Balatonnál
Forraltbor főzőversennyel, sportprogramokkal, zenével, jelmezversennyel csábítják több más mellett a vendégeket a balatoni települések ezen a hétvégén is.
2009. január 17. 10:08

Az elmúlt héten a tó jege tovább vastagodott, ezért újabb önkormányzatok jelölhettek ki biztonságos korcsolyázó helyet a településük előtti partszakaszon. Így mostantól a Zánkán, Alsóörsön Badacsonyban is biztonságosabb körülmények között sportolhatnak, szórakozhatnak a vendégek mostantól. Az egy héttel ezelőtt bekövetkezett néhány beszakadás is arra figyelmeztet mindenkit, hogy elsősorban a kijelölt helyeken, de mindenképpen a parthoz közeli jégfelületeket tanácsos választani.

Megszaporodtak az eséses balesetek is. Például a tihanyi Belső-tóhoz már ebben a szezonban is többször kellett mentőt hívni kisebb-nagyobb sérülések miatt. Akik először próbálják a korcsolyázást, vagy ritkán csinálják, különösen óvatosan kezdjék, mert súlyos következménye is lehet egy-egy nagyobb hanyatt esésnek. Az óvatosság mellett igazi védelmet valamilyen speciális sisak adna - mint például a síelőké vagy bokszolóké -, de tompíthatja az ütés erejét akár egy vastagabb sapka is.

Több helyen kicsit rontott a jég minőségén a január 14-i ónos eső és az azt követő havazás, majd olvadás. Az addig sima felület "narancsbőrössé" vált az apró egyenetlenségek miatt. Több strandon takarítással, locsolással próbálják egyenletesebbé tenni a kijelölt jégpályákat és számítanak az újra hidegebbre forduló időjárás segítségére.

A hét végén ismét tucatnyi településen szerveznek ingyenes programokat a jégen szórakozóknak. Badacsonytomajon a tomaji és az örsi településrész között, a 71-es út mellett található Büdös-tó jegén tartanak jelmezes korcsolyabált szombaton 14-18 óráig. A szervezők forraltbort, forró teát, zsíroskenyér és zenét ígérnek, cserébe mindenkitől jelmezt kérnek. Persze anélkül is szívesen látnak mindenkit, de ha valaki jelmezben megy, akkor részt vehet a tombola sorsoláson, amelynek fődíja egy négyszemélyes vacsora.

Balatonalmádiban szombaton és vasárnap is megrendezik a múlt héten már nagy sikert aratott "Jeges hétvégét". A Wesselényi strandon kijelölt korcsolyázó helyen vidám, zenés, animációval egybekötött rendezvény lesz különböző sportversenyekkel mindkét napon 14 és 17 óra között. A rendezvények ideje alatt külön személyzet ügyel a korcsolyázók biztonságára.

Balatonföldváron a Központi szabadstrandon jégfesztiválra várják az érdeklődőket szombaton. A szombati rendezvény 10 órakor jégszobrászattal kezdődik, amihez a jégtömböt biztosítják, de az eszközöket mindenkinek magának kell vinni. 14 órától jégkorong mérkőzés Kaposvár és Balatonföldvár csapta között, a vendég ezen Palkovics Krisztián, magyar válogatott jégkorongozó. 15 órától jelmezes felvonulást tartanak - minden jelmezben érkezők itt is tombolajegyet kapnak, és a legötletesebbeket jelmezeket díjazzák. 16 órától jégkaraoke és jégdiszkó zárja a programot.

Fonyódon a Sándortelepi strandon rendeznek jégkarnevált január 17-én 10 órától. A programban profi és amatőr hokimeccseket, ügyességi korcsolyaversenyt, fakutyázást, jégtáncversenyt, korcsolya csereakciót ígérnek többek között.

Zánkán szombatom 14 órától sötétedésig tart a jégfesztivál. Itt is különböző jeges vetélkedőkkel, forraltbor főzőversennyel, tábortűzzel színesítik a korcsolyázást.

Alsóörsön vasárnap rendeznek jelmezes farsangi jégkarnevált különböző ügyességi versenyekkel a községi strandon kijelölt jégpályán.

Balatonberénybe vasárnap 13 órától várják az érdeklődőket a községi strandon megrendezésre kerülő Jeges sokadalom című programra. A rendezvényen kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak különböző ügyességi és sportversenyeket. Lesz kötélhúzás, jégkorongmérkőzés. Ahogy máshol is, itt is lehet forraltbort, meleg teát inni, és lesz melegedő is.

Balatontipp.hu
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó