Cigánylista
2009. január 31. 11:12
Él Miskolcon egy ember, aki egészen péntekig városi rendőrkapitány volt. Embernek ember még most is, de már elveszett a státusz, mert cigányozott. Minden alap nélkül azt találta mondani, hogy a miskolci utcai rablásokat kivétel nélkül cigányok követték el. Ezért aztán leváltották.

Indexék megkérdezték a rendőrkapitánytól, hogy miért tartotta fontosnak az elkövetők etnikai hovatartozását. A válaszból megtudtuk, hogy a miskolci rendőr csupán figyelemfelkeltésnek szánta a hangsúlyozást, ami szó se róla, elég jól sikerült. De fajgyűlölőnek igen béna, nem vizsgált bőrszínt, vagy az egy szülőegységre eső gyermekek számát a családban, még csak azt sem kérdezte meg tőlük: cigány-e vagy? A gyanúsítottak mind magukra vallottak. Mármint származásilag. Ennek pedig eljárásjogi okai vannak, néha hasznos cigánynak lenni: akár enyhítő körülmény is lehet a bíróság döntésénél.

Amúgy elég csúnyán ránézni egy ilyen esélyegyenlőtlenre és máris diszkrimináció történt, olyankor mindenki behúzza fülét-farkát és megpróbálja talpán nyalni az ártatlant, mert a háta mögött már jogot védenek. Ebből a jogvédésből meg mint látjuk még egy rendőrkapitány sem jöhet ki jól, akkor főleg nem, ha Miskolcon tényleg a cigányok rabolnak. Ebben a kérdésben össznépi konszenzus van: kussolni kell. Sajnos már nem sokáig tart a közmegegyezés, szegényedésünkkel egyenes arányban vetjük le magunkról a civilizáció mézesmázát. Még az is előfordulhat, hogy maholnap csak úgy ránézésre lecigányozzuk a beste rablókat, esetleg súlyos testi sértést alkalmazva kupán vágjuk őket.

Ami nagyon helytelen dolog, mert minden családban előfordul, hogy nincs mit főzni ebédre és kénytelen az ember utcára küldeni a fiát, nagymamát fosztogatni. Jogállamban meg esélyegyenlőség van, egy nyugdíjasból is lehet bűnöző. Érthetetlen, hogy egyesek mégis inkább a kényelmetlen áldozatszerephez ragaszkodnak.

Gusztos Péter szeszélyes jogvédő személy megkérdezte Pásztor Albert exrendőrkapitányt, arról, miként tartja számon a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét; hogy "a faji alapú kartotékját magáncélra vagy a rendőrség keretei között vezeti-e"; és hogy a származásvizsgálat alkalmazása kiterjed-e a sikkasztók és hivatali visszaélések bűnelkövetőire, vagy csak bizonyos bűncselekménytípusokra, lopásra, rablásokra.

Az ex meg csak makogott, hogy a rendőrség nem vezet nyilvántartást, de a kihallgatásokon a gyanúsítottak nyilatkozni szoktak a származásukról. Ezek szerint a rendőrségnek még rendes cigánylistája sincs. Már csak azt nem tudni, hogy akkor Gusztos miből dolgozik.

Koronics Márton
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó