A finom rezgések nyelve, Bajtala Emese hárfazenéje
Bajtala Emese: A szív húrjai
A fennkölt pillanatok megörökítése - legyen szó könnyű vagy klasszikus zenéről - minden komponista számára izgalmas kihívást jelent. Az elmúlt évszázadok során a zenebarátok nagy-nagy örömére számos ilyen zenemű született. Az egyik legnépszerűbb hazai hárfaművész, Bajtala Emese A szív húrjai című albumára pont ilyen szerzeményekből válogatott egy szép kollekciót.
2009. február 18. 11:34

Ismert egy olyan nézet, mely szerint vannak olyan hangszerek amelyek kifejezetten a lélekhez szólnak. A hárfa is közéjük tartozik. A hárfa a legősibb húros hangszer, már Kr.e. 3000 évvel ezelőtti egyiptomi emlékeken is szerepel. Egy ilyen hangszert csak igazán tiszta lélekkel lehet megszólaltatni.  Bajtala Emesének ez sikerült és jelen album példa arra, hogy nem is akárhogyan. Az előadó 8 éves korában kezdte meg az ismerkedést az instrumentummal és 16 évesen már szimfonikus zenekarokban játszott. Sokat koncertező, széles és színes repertoárral rendelkező hárfaművész. Szóló és kamarazenei fellépésein a komolyzene mellett helyet kapnak a könnyedebb zenei stílusok is.

A szív húrjai című album egy igazi csemege a finom dallamok szerelmeseinek a számára. A gazdag repertoárban a klasszikus művektől (pl. az Álmodozás /Robert Schumann/, a Consolation /Felix Mendelssohn/, a Mennyegzői kórus /Richard Wagner/, a Preludium /J.S. Bach/) az ír balladákig (Amazing Crace) mindenféle zenemű megfordul. Minden alkalommal amikor ilyen, mesterien előadott, lélekteli zenét hallunk, akkor ösztönzést és gyönyört kapunk. Ez a zene egy szempillantás alatt képes felemelni a tudatunkat, felébreszti és ösztönzi a szívünket. Bajtala Emese a jól ismert műveket hallatlan könnyedséggel és finom kidolgozottsággal játssza, méghozzá úgy, hogy a hárfa húrjai az ujjai alatt valóban a szív húrjaivá válnak. 

Kiadó: Szerzői kiadás
Honlap: www.harfamuzsika.hu

 

Czékus Mihály
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó