Takács János a legújabb jelölt?
Sajtóértesülések szerint párton kívüli miniszterelnök-jelöltje lesz az MSZP-nek: Gyurcsány Ferenc Takács Jánost, az Electrolux vezérigazgatóját, a Menedzserek Országos Szövetségének elnökét nevezte meg jelöltjeként a párt elnöksége előtt.
Utoljára frissítve: 2009. március 27. 14:19
2009. március 27. 13:02

Takács János, az Elektrolux Lehel Kft. vezérigazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azon információt, hogy ő lenne Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök-jelöltje. Az MTI úgy tudja, őt javasolta a kormányfő miniszterelnök-jelöltnek az MSZP pénteki elnökségi ülésén.

Múlt szombat óta folyamatosan keresték a szóban forgó személyt, akinek a neve sokáig nem szivárgott ki. Annyit lehetett tudni, hogy nem csak a miniszterelnök, hanem mások is győzködték őt, hogy gondolja át, sokáig mérlegelt, és tegnap este született meg a döntés. Úgy tudják, az MSZP elnöksége rábólintott az újabb jelöltre.

A Hír TV megtudta: Takács János neve mellett fölvetődött Straub Elek üzletember, a Magyar Telekom Nyrt. volt elnök-vezérigazgatójának neve is. 2007-ben a megüresedő berlini nagyköveti posztra őt és Pataki Károlyt jelölték. Straub azt a felkérést nem vállalta.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a bokrosi bajuszszerkezetű Takács Szekeres Imre honvédelmi miniszter bizalmasa.

Az MTI kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnökséget, Takács János kiemelte: "ez nagyon nagy megtiszteltetés volna és elgondolkodnék legalábbis rajta". Arra a kérdésre, hogy kapott-e felkérést, azt mondta: ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. A felvetésre, hogy van-e már konkrét elképzelése arról, hogy mit tenne miniszterelnökként, Takács azt mondta: nincs még semmiféle elképzelése, "hiszen nem történt még semmi".

AZ Index értesülései szerint az SZDSZ hosszas megfontolás után végül nem akarja Takács Jánost, de eddig nem mondtak nemet a jelöltjelöltre.

Gyurcsány Ferenc már 2006-ban is tárgyalt a közgazdásszal. Akkor miniszternek kérte fel, de Takács János végül ezt személyes okok miatt nem vállalta. A távirati iroda információi szerint a szakembert az elmúlt napokban több politikus is megkereste. Az MSZP elnöksége után az SZDSZ ÜT is tárgyalhat Takács János jelöltségéről.

A közgazdász tavaly novemberben felszólalt a kormányfő által kezdeményezett gazdasági csúcson. A Magyar-Európai Üzleti Tanács (MEÜT) elnökeként akkor arról beszélt: a nagyvállalatok és a kisvállalkozások egymás nélkül nem lehetnek sikeresek, ezért mind a két szektort támogatni kell. Arról is beszélt, hogy egyetért a Bajnai Gordon által javasolt kis- és középvállalkozókat (kkv) támogató programmal.

Takács János 1960-ban született a romániai Nagyszebenben. Egyetemi tanulmányait a Babes-Bolyai Tudományegyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Továbbképző Intézetében végezte. Volt az IBM Magyarország Kft. gazdasági igazgatója, a Kőbányai Sörgyár Rt. gazdasági vezérigazgatója, 1998-tól pedig az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója. Alelnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének, s elnöke a Svéd Kereskedelmi kamarának.

Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó