A hazai átlagtól erőteljesen eltérő tendenciák Biatorbágyon − elkészült a város szociális térképe
Biatorbágy képviselő-testülete 2007-ben döntött a város szociális térképének elkészítéséről, amely idén márciusban került a testület elé. A vizsgálat keretében reprezentatív kérdőíves lekérdezésre és adatelemzésre került sor, amelyet a családsegítő munkatársai végeztek el.
2009. április 29. 14:16

A KSH adatai szerint Pest megyében Biatorbágyon a legmagasabb a születések, és legalacsonyabb a halálozások száma, vagyis a természetes szaporulat az országos tendenciával ellentétben pozitív, és gyorsuló ütemű a bevándorlás mértéke is. A szociális segélyek és támogatások eloszlása a településen élők körében azt mutatja, hogy nem alakult ki olyan terület, ahol halmozottan élnek társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok.

A település közműellátottsága belterületen teljes körű, amely az utóbbi 15 év fejlesztései nyomán alakult ki. A közműellátottság mellett a lakások méretében is nagyon jó adottságokkal rendelkezik a város. Egy átlagos biatorbágyi háztartásban hárman élnek, az egy főre eső lakásnagyság 40 m2, ugyanakkor vannak olyan településrészek is, ahol a lakások átlagos mérete 110 m2 fölött van. A közlekedési kiadások nagysága azonban problémaként jelentkezik a biatorbágyi családok többségénél is: magasnak tartják a tömegközlekedési árakat, valamint nem megfelelőnek a közösségi közlekedés minőségét, emiatt elsősorban autóval járnak munkába. A magas gyógyszerárak is gondot jelentenek néhány körzetben, főként ott, ahol nem egyfős családok élnek, az orvosságok kifizetése tehát nem csak az idős, egyedülálló embereknek, hanem a gyermekes családoknak is probléma.

A „Milyen segítséget igényelne az önkormányzattól?” kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek közel 50 százaléka nem igényel támogatást a várostól. A segítséget várók viszont sokféle területen szeretnének további szolgáltatásokat a településtől: többen sportfejlesztéseket, a válaszadók egyharmada további infrastrukturális beruházásokat látna szívesen, mint például új kerékpárutakat, parkolókat és csatornafejlesztést. A segítséget igénylők közül sokan az egészségügyi és nevelési intézmények bővítését látnák szívesen, de hangsúlyt kapott az elvárások között a környezeti szempontokra való fokozottabb odafigyelés is. Itt elsősorban a parlagfű-probléma, a faültetés és a szelektív gyűjtőhelyek további létesítése szerepelt az igények között. A válaszadók szerint a fiatalok és az idősek támogatására kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie az önkormányzatnak, a munkahelyteremtést és a felnövekvő generációk lakáshoz jutásának támogatását tartják fontosnak a megkérdezettek.

Biatorbágy szociális térképének elkészítését elsősorban a városi szociális védőszerep kibővítésének, a meglévő szociális problémák jobb átláthatóságának igénye; az ellátásban rejlő lehetőségek jobb kihasználhatósága, az adottságok, és lehetőségek feltárása indokolta. A munka készítői, a családsegítő szolgálat szakemberei arra vállalkoztak, hogy a szociális ellátórendszer lehetőségeit figyelembe véve, adatfeldolgozással és kérdőíves módszerrel képet kapjanak a város szociális helyzetéről, az ellátórendszerről, lássák a jelenlegi folyamatokat, igényeket, és az eredmények felhasználásával orvosolhatóvá váljanak a helyi társadalmi egyenlőtlenségek.

Biatorbágyról

A település két község, Bia és Torbágy egyesítésével keletkezett 1966-ban. A kedvező közlekedési viszonyok és az 1990−94 folyamán, valamint napjainkban is zajló közműfejlesztések következtében kialakult és gyorsan bővül egy kereskedelmi-szállítási-ipari övezet a település északi peremén, amely nagyban javította a lakosok elhelyezkedési esélyét és anyagi helyzetét.

A település 2007-ben nyerte el a városi rangot. Biatorbágyon 2003-2008 között a munkaképes korú lakosság (18-62 év közöttiek) mindössze 1−2%-a volt munkanélküli.

A város Pest megye nyugati részén, Fejér megyével határos területen helyezkedik el. Északról Páty és Budakeszi, keletről Budaörs és Törökbálint, délkeletről Sóskút, délről a Fejér megyei Etyek, nyugatról Herceghalom települések határolják. A város belterülete a Zsámbéki-medencében terül el, észak-nyugati, dél-keleti irányban a Budai-hegység övezi, a keleti rész a Budaörsi-medencébe nyúlik át. Mindkét anyatelepülés, Bia és Torbágy központja utcás jellegű, csupán Bia legrégibb része halmazos. Az újabban kiépült településrészek kertvárosi jellegzetességeket mutatnak.

Biatorbágy területe: 4379, lakóterülete: 496 hektár.

Népessége 1990. január 1-jén 7 176, 2008. január 1-jén 11 260 fő volt.

Biatorbágyi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat
Címkék:
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI