Illóolajok világa
Élénkítő illat a dolgozószobában, finom, regeneráló illatfürdő este, érzéki masszázs kettesben, gyógyító orrolaj náthára, egy kellemes illatú, ápoló arckrém vagy egyedi, személyre szóló parfüm….
2009. május 8. 16:26

Az utóbbi időben megnőtt az illóolajok iránti érdeklődés, hiszen a kicsi, barna üvegek tartalma nemcsak mesésen illatozik, de hihetetlenül kedvező hatást gyakorol a testre, lélekre és szellemre egyaránt. Élénkítő illat a dolgozószobában, finom, regeneráló illatfürdő este, érzéki masszázs kettesben, gyógyító orrolaj náthára, egy kellemes illatú, ápoló arckrém vagy egyedi, személyre szóló parfüm – csupán néhány ötlet az illóolajok széleskörű mindennapos felhasználási lehetőségei közül. Jó hangulatot teremtenek és javítják a kedélyállapotunkat, elősegítik a koncentrációt, fokozzák a kreativitást, ápolnak és gyógyítanak tetőtől-talpig, gyógyírként szolgálnak hétköznapi panaszainkra.

Az illóolajok a növények illatanyagai. Természetes illóolajok forrásául szolgálhat a világ bármely növénye, de elsősorban a napsütötte országok növényeiből származnak, ugyanis a növényeknek az illóolajok előállításához sok napfényre és melegre van szükségük. Az illóolajokat a növény az olajmirigyeiben képezi, és testszöveteiben tárolja: a szirmokban, levelekben, magokban, gyümölcshéjában, gyökérben, kéregben vagy a fás részekben. Ha az illóolajokat intenzív módszerrel termesztett kultúrából nyerik ki, növényvédőszer-maradványokat is tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért inkább az ellenőrzött biotermesztésből származó illóolajokat részesítsük előnyben, mind a külső, mint a belső alkalmazás során. A vadon termő növényekből származó olajok a legértékesebbek.

A legtöbb olaj tartalmaz egy vagy egy–két fő összetevőt, így egy-egy fő hatással is rendelkezik, amit további összetevői befolyásolnak és kiegészítenek. A levendulaolaj például többek között lelkileg kiegyensúlyoz, megnyugtat és erősít, ugyanakkor csíraölő, sebgyógyító és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Az illóolajok háromféle módon fejtik ki hatásukat: Az illat-információ az orron keresztül az agyba jut, itt befolyást gyakorol az értelmünkre, valamint a vegetatív idegrendszeren keresztül a testi funkcióinkra, a hormontermelésünkre és az immunrendszerünkre. A bőrön és a nyálkahártyán keresztül a hatóanyagok bejutnak a szövetekbe és a vérkeringésbe. Ezen az úton szintén az egész szervezetet befolyásolják. Kitűnően alkalmasak a haj- és bőrápolásra. Belső alkalmazás során a hatóanyagoknak csak kis része szívódik fel a gyomor- bélrendszerből, nagyobb részük a nyálkahártyákon át egyenesen a vérbe kerül.

Hogy biztosan jó minőségű illóolajokat vásároljunk a termék leírásban vagy az üvegen többek között a következő adatokat kell megtalálnunk: „100%-os tisztaságú illóolaj” ( nem „természetazonos” vagy „ parfümolaj”), a növény magyar és latin megnevezése, a felhasznált növényrész megjelölése, származási ország, a  termesztés adatai( biotermesztésből, intenzív termesztésből, vadon termő, gyűjtött gyógynövényből), gyártásiszám, a kivonási eljárás.

Az illóolajok gyógyító erejével alkalmanként gyógyító hatást gyakorolhatunk testünkre és lelkünkre, hétköznapi panaszainkat enyhíthetjük, orvosolhatjuk. A következőkben néhány példán keresztül kívánom bemutatni, miként orvosolhatjuk gyorsan és kellemesen panaszainkat.  

Számtalanszor érezzük magukat reggelente kimerültnek, alig vagyunk képesek magunkat lendületbe hozni. Ilyenkor állítsunk egy kis üveg rozmaringot az ágyunkhoz, és szagoljunk bele, amikor megszólal az ébresztőóra. Nem lesz nehezünkre ezután felkelni. Serkentően hat az is, ha olyan hideg, nedves kendővel mossuk meg az arcunkat, amin már előzőleg szétoszlattunk egy evőkanál rozmaringhidrolátumot.

Energiabombaként hat még a késői órákban, amikor már túl vagyunk a nyolcórás munkaidőn, az otthoni teendők elvégzésén, rosszkedvűek és fáradtak vagyunk, de még terveink vannak az estére egy olyan illóolajkeveréket, amelynek belélegzése során energiához jutunk és újult erőre kapunk Használjunk 5 csepp rozmaringot, 3 csepp gyömbért, 3 csepp borókát és egy csepp borsmentát, amit az aromalámpába tehetünk, vagy fürdőhöz keverhetünk mézzel, tejszínnel vagy tejjel. Egy kikapcsoló, forró fürdő mesés élvezet, főleg ha ez jótékonyan hat és ápol kellemes illata mellett. Ehhez az illóolajból pár csepp elég is az egész kádhoz. Különösen ápoló hatású a rózsa, a narancsvirág, a szantálfa és a levendula.

A különböző olajkeverékek nemcsak hangulat- és kedélyjavítóak, hanem bőrápolásra, kisebb sebek kezelésére, hajunk szépítésére is kitűnőek.

Az akne, amely a legtöbb fiatalt sújtja táplálkozási és lelki okokra vezethető vissza. Ezért önmagában a bőrápolás nem elegendő. Fertőtlenítésükre és tisztítására az akneolajok alkalmasak. Elsősorban a teafa-, de a levendula-és a borsmentaolaj is megfelelő. A teafaolajról fontos tudni, hogy napjainkban szinte minden baj orvosságaként emlegetik, mivel a legtöbb hétköznapi panaszt enyhíti. Főként elegyekben bontakoztatja ki gyógyító hatását, például levendulával vagy pálmarózsával keverve. Lelkileg erősítő, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, nyugtató, bőrvédő.

Horzsolások, véraláfutások, nyílt sebek esetén a leghatásosabb a teafa, levendula, borsmenta használata. Csepegtessünk néhány hígított cseppet a sérült területre. Kisebb baleseteknél a hideg borogatáshoz adjunk két- három csepp illóolajat egy liter vízhez. A napozást követő égéseket is kezelhetjük ezekkel az olajokkal, tiszta levendula, - vagy teafaolajjal.

Hajuk szépítéséhez készíthetünk egyedi illatos samponokat is. Az aromasamponok megnyugtatják, erősítik a fejbőrt. Nem kell mást tennünk, mint kezünkbe fogni egy nem illatosított sampont és belekeverni 7 csepp cédrust, 3 csepp muskotályzsályát és 5 csepp levendulát. Mindezt két hétig állni hagyni, hogy összeérjen.

Mindez csak néhány ötlet, amellyel kellemesebbé varázsolhatjuk hétköznapjainkat és enyhíthetjük kisebb fájdalmainkat.

Gál Erika
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó