Pomázi Wass Albert szoboravató Trianon-emléknapján
A Kárpát-medence 48. Wass Albert-szobrát Trianon emléknapján Pomáz Városa avatta fel. Orbán Viktor volt miniszterelnök köszöntője és Turcsány Péter ünnepi beszéde tette nyomatékosabbá Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész Wass Albert-szobrának felavatását a Teleki-Wattay kastélyparkban. Az ünnepet a település németországi testvérvárosának kórusa Verdi-darabbal színesítette.
2009. június 6. 00:02

A szoboravatón Vicsi László Pomáz Város polgármestere saját szavai helyett Orbán Viktor volt miniszterelnök üdvözlő sorait olvasta fel, aki köszöntő szavaiban megerősítette az összegyűlteket abban, hogy Wass Albert életművéhez és az erdélyi irodalomhoz egy „jóféle konokság" tartozik, amelyből bármikor erőt tudunk meríteni.


A kétszáz fős ünneplő gyülekezet előtt Turcsány Péter helyi önkormányzati képviselő, a Kráter Műhely Egyesület elnöke tartotta meg szoboravató beszédet. Wass Albert és a magyarság közép-európai hivatásáról beszélt a jelenlévők előtt. „Ahogy az Orbán Viktor által említett „magyar érdek” okos képviselete a mi magyarságunk elidegeníthetetlen része, úgy a Kárpát-medence eltérő nemzeti érdekeinek Európához méltó összehangolása térségünk közös feladata!"

Beszédében az előítélet nélküli „látó-emberek" elhivatottságát hangsúlyozta, és azt, hogy tudásunkat nemcsak a másik emberrel, de a másik nemzet képviselőivel is meg kell osztani, össze kell hangolni. Csak ez lehet európaiságunk mércéje.

Az ünnepi műsor nemzeteket összetartó erejét kívánták jelezni a rendezők azzal is, hogy Pomáz testvérvárosának, Oberhausen-Rheinhausen 40 fős férfikórusa is fellépett az ünnepségen. Andreas Dammert vezényletével Verdi Ajándékozz békét, Uram! c. művét adták elő nagy sikerrel. Fiatal pomázi művészek, mezőségi dalokkal és Wass Albert-verssel egészítették ki a műsort, amelyben magnófelvételről Wass Albert hangja is megszólalt. Az Adjátok vissza a hegyeimet! megrázó részleteit döbbent csend fogadta – a pilisi hegyek visszhangozták a Kárpátok-alatt élő magyarság jogos követeléseit.

gondola
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó