Pomázi Wass Albert szoboravató Trianon-emléknapján
A Kárpát-medence 48. Wass Albert-szobrát Trianon emléknapján Pomáz Városa avatta fel. Orbán Viktor volt miniszterelnök köszöntője és Turcsány Péter ünnepi beszéde tette nyomatékosabbá Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész Wass Albert-szobrának felavatását a Teleki-Wattay kastélyparkban. Az ünnepet a település németországi testvérvárosának kórusa Verdi-darabbal színesítette.
2009. június 6. 00:02

A szoboravatón Vicsi László Pomáz Város polgármestere saját szavai helyett Orbán Viktor volt miniszterelnök üdvözlő sorait olvasta fel, aki köszöntő szavaiban megerősítette az összegyűlteket abban, hogy Wass Albert életművéhez és az erdélyi irodalomhoz egy „jóféle konokság" tartozik, amelyből bármikor erőt tudunk meríteni.


A kétszáz fős ünneplő gyülekezet előtt Turcsány Péter helyi önkormányzati képviselő, a Kráter Műhely Egyesület elnöke tartotta meg szoboravató beszédet. Wass Albert és a magyarság közép-európai hivatásáról beszélt a jelenlévők előtt. „Ahogy az Orbán Viktor által említett „magyar érdek” okos képviselete a mi magyarságunk elidegeníthetetlen része, úgy a Kárpát-medence eltérő nemzeti érdekeinek Európához méltó összehangolása térségünk közös feladata!"

Beszédében az előítélet nélküli „látó-emberek" elhivatottságát hangsúlyozta, és azt, hogy tudásunkat nemcsak a másik emberrel, de a másik nemzet képviselőivel is meg kell osztani, össze kell hangolni. Csak ez lehet európaiságunk mércéje.

Az ünnepi műsor nemzeteket összetartó erejét kívánták jelezni a rendezők azzal is, hogy Pomáz testvérvárosának, Oberhausen-Rheinhausen 40 fős férfikórusa is fellépett az ünnepségen. Andreas Dammert vezényletével Verdi Ajándékozz békét, Uram! c. művét adták elő nagy sikerrel. Fiatal pomázi művészek, mezőségi dalokkal és Wass Albert-verssel egészítették ki a műsort, amelyben magnófelvételről Wass Albert hangja is megszólalt. Az Adjátok vissza a hegyeimet! megrázó részleteit döbbent csend fogadta – a pilisi hegyek visszhangozták a Kárpátok-alatt élő magyarság jogos követeléseit.

gondola
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Lehetetlen megvalósítani az Európai Egyesült Államok vízióját
  Az európai parlamenti választás kampányában az Európai Egyesült Államokban látta a jövőt a baloldal egy része. Fricz Tamás politológus azonban úgy gondolja ez lehetetlen, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok történelme teljesen eltér az úgynevezett öreg kontinensétől.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
MTI Hírfelhasználó