Pomázi Wass Albert szoboravató Trianon-emléknapján
A Kárpát-medence 48. Wass Albert-szobrát Trianon emléknapján Pomáz Városa avatta fel. Orbán Viktor volt miniszterelnök köszöntője és Turcsány Péter ünnepi beszéde tette nyomatékosabbá Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész Wass Albert-szobrának felavatását a Teleki-Wattay kastélyparkban. Az ünnepet a település németországi testvérvárosának kórusa Verdi-darabbal színesítette.
2009. június 6. 00:02

A szoboravatón Vicsi László Pomáz Város polgármestere saját szavai helyett Orbán Viktor volt miniszterelnök üdvözlő sorait olvasta fel, aki köszöntő szavaiban megerősítette az összegyűlteket abban, hogy Wass Albert életművéhez és az erdélyi irodalomhoz egy „jóféle konokság" tartozik, amelyből bármikor erőt tudunk meríteni.


A kétszáz fős ünneplő gyülekezet előtt Turcsány Péter helyi önkormányzati képviselő, a Kráter Műhely Egyesület elnöke tartotta meg szoboravató beszédet. Wass Albert és a magyarság közép-európai hivatásáról beszélt a jelenlévők előtt. „Ahogy az Orbán Viktor által említett „magyar érdek” okos képviselete a mi magyarságunk elidegeníthetetlen része, úgy a Kárpát-medence eltérő nemzeti érdekeinek Európához méltó összehangolása térségünk közös feladata!"

Beszédében az előítélet nélküli „látó-emberek" elhivatottságát hangsúlyozta, és azt, hogy tudásunkat nemcsak a másik emberrel, de a másik nemzet képviselőivel is meg kell osztani, össze kell hangolni. Csak ez lehet európaiságunk mércéje.

Az ünnepi műsor nemzeteket összetartó erejét kívánták jelezni a rendezők azzal is, hogy Pomáz testvérvárosának, Oberhausen-Rheinhausen 40 fős férfikórusa is fellépett az ünnepségen. Andreas Dammert vezényletével Verdi Ajándékozz békét, Uram! c. művét adták elő nagy sikerrel. Fiatal pomázi művészek, mezőségi dalokkal és Wass Albert-verssel egészítették ki a műsort, amelyben magnófelvételről Wass Albert hangja is megszólalt. Az Adjátok vissza a hegyeimet! megrázó részleteit döbbent csend fogadta – a pilisi hegyek visszhangozták a Kárpátok-alatt élő magyarság jogos követeléseit.

gondola
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Európa nincs jó állapotban
  A jobboldaliak többsége megszavazta Ursula von der Leyent, a baloldaliak többsége elutasította, így a jobbközép és a jobboldal támogatásával lett az Európai Bizottság elnöke - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
 • Magyarország abban érdekelt, hogy a világgazdaság minél szabadabb legyen
  Magyarország abban érdekelt, hogy a világgazdaság minél szabadabb és minél akadálymentesebb legyen, ugyanis a magyar gazdaság teljesítményét nagy mértékben meghatározza az exportteljesítmény – jelentette ki Szijjártó Péter az MTI-nek csütörtökön telefonon Washingtonból nyilatkozva.
 • A Momentum és a DK verheti szét az ellenzéki összefogást
  Annak ellenére, hogy Karácsony Gergely már kétszer bejelentette a fővárosi teljes ellenzéki összefogást az őszi önkormányzati választásokra, egyre több kerületben mennek egymásnak a régi és az új baloldal pártjai.
MTI Hírfelhasználó