Szemtől-szembe - Szavak és tettek...
Fölöttébb félreérthetetlenül kérdezte a Tisztelt Házban dr. Medgyasszay László a szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkárt: „Szavakkal vagy tettekkel támogatja a kormány, hogy készüljön jelentés az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett kormányzati intézkedésekről?”
2009. június 22. 10:48

A kereszténydemokraták szakpolitikusa már közel esztendővel ezelőtt határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az idősek helyzetéről és az érdekükben megtett intézkedésekről készítsen jelentést a kormány. A történetét is mondta:

- Ezt a javaslatot először leszavazta a kormányoldal. Ezután néhány módosítással - amelyek megfogalmazásában épp az ön minisztériuma segített - újra benyújtottam, így már az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta, és támogatta a javaslat tárgysorozatba-vételét is. Ez év március 30-án - mivel nem történt előrelépés - a KDNP javaslatára megpróbáltuk itt a parlamentben napirendre vetetni, de a kormánypártok újra leszavazták. A javaslat szerint a kormánynak októberig kellene benyújtania a jelentést a tisztelt Ház számára, ezért sürgős lenne mielőbb megtárgyalni.

- Amint az előzményekből látható, az ellenzék, a KDNP és jómagam is mindent megtettünk annak érdekében, hogy az idősek ügye az Országgyűlés elé kerüljön, de úgy tűnik, hogy a kormány, illetve a kormányoldal tart az idősek helyzetével való szembenézéstől. Félő, hogy kifutunk az időből, ugyanis úgy tűnik, a kormány ez év októberében már nem fog beszámolni. Ezért tisztelettel kérdezem államtitkár úrtól:

 • A kormány beterjeszti ezt a szerintünk fontos és szükséges beszámolót?
 • Mit kíván tenni annak érdekében, hogy a javaslatot ne csak szóban, hanem tettel is támogassák.
 • Mit kíván tenni annak érdekében személy szerint ön és a minisztérium, hogy végre napirendre kerüljön az önök által is támogatott javaslat?

***

Korózs Lajos, szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár:

- Valóban úgy van, ahogy a képviselőtársam mondta: a tárcánk támogatta a napirendre vételt, az Országgyűlés többsége viszont nem értett egyet vele és leszavazta ezt a kezdeményezést. A közeljövőben véleményem szerint lesz lehetősége a Háznak arra, hogy az időseket érintő intézkedésekről beszéljen, tárgyaljon, hiszen az elmúlt év tavaszán, még Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr kérésének megfelelően az Országos Idősügyi Tanács belefogott egy hosszú távú nemzeti idősügyi stratégia megfogalmazásába. Tizennégy szakmai munkacsoport dolgozott, és elkészült a nemzeti stratégia mintegy 140 oldalas előterjesztése. Reményeink szerint az államtitkári értekezleten hamarosan napirenden lesz, és ha az államtitkári értekezlet támogatja, akkor a kormány elé kerülhet, és a kormány pedig a rövid távú és hosszabb távú célokat is megfogalmazva, az Országgyűléshez garantáltan be fogja nyújtani. Azt gondolom, ez jó lehetőség lesz arra, hogy az Országgyűlésben beszélgessünk az időseket érintő kérdésekről.

***

- Államtitkár úr! Esztendővel ezelőtt is ezt modták..! – csoválta a fejét dr. Medgyasszay László.

 

Bartha Szabó József
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
  Fájdalmas, hogy Trianon után száz évvel változatlanul nagy magyar tömegek élnek idegen fennhatóság alatt. A magyar kormány ebben a helyzetben azt teszi következetesen, ami egyedül lehetséges: megerősíti a magyarság pozícióit a térségben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
MTI Hírfelhasználó