Szemüveget továbbra is az optikustól!
Becslések alapján a szemüvegre szorulók 90 százalékát érinti az az új rendelet, amely szerint augusztus közepétől a hat dioptria alatti szemüveglencsékhez és kontaktlencsékhez semmiféle támogatást nem ad az egészségbiztosító. Az intézkedés szakemberek szerint oda vezethet, hogy az emberek a bevásárlóközpontokban kirakott szemüvegeket fognak vásárolni, szemorvosi ellenőrzés nélkül.
2009. augusztus 12. 14:26

Valóban nagy lesz az árkülönbség? 

Sokan, elsősorban a nyugdíjasok és alacsony keresetűek attól tartanak, hogy a megvont támogatás miatt sokkal többet kell majd fizetniük egy új szemüvegért. Holott ez korántsem biztos. Igaz ugyan, hogy egy pár szemüveglencse ára így most körülbelül 1200 forint lesz, de eddig sem ez a tétel nyomta meg az árat, hanem az esetlegesen több tízezer forintos keret. Nyilván sokan vannak, akiknek néhány száz, vagy ezer forintos tétel is számít, így várható, hogy még kevesebben fognak megjelenni a szemorvosi vizsgálatokon, amelyek azonban elengedhetetlenek lennének – és nem csak a korrekt dioptria-szám megállapítása miatt.- hívja fel a figyelmet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész-szakorvosa.  

Miért szükséges a vizsgálat?   

Egy-egy szemészeti szűrés alkalmával nem csak a látásélesség vizsgálat történik meg, de számos, esetleg teljesen tünetmentes betegség szűrésére is sor kerül. Tudnivaló, hogy egyetlen szervünk sem képes olyan élethű képet festeni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szem fontos szerepet játszhat az ilyen típusú betegségek felismerésében. Egy teljes, átfogó szemészeti szűrés során mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálják, egy esetlegesen súlyos látásromlást eredményező betegség apró jelei után kutatva. A szemnyomás méréssel kiszűrhető például egy addig fel nem fedezett zöldhályog. 

Veszélyes a polcról leemelt szemüveg? 

A bevásárlóközpontokban, esetleg piacokon árult olcsó szemüvegek legnagyobb veszélye abban áll, hogy mindkét lencse ugyanolyan dioptriájú. A valóságban azonban ritka, hogy valakinek mindkét szemén ugyanakkora a fénytörési hiba. Vagyis ha például mínusz kettes dioptriára szorul a jobb szemünk, de csak másfelesre a bal, akkor vagy túlkorrigáljuk az egyik szemet, vagy alul a másikat, ha „kész” szemüveget vásárlunk. Ez pedig hosszútávon problémákhoz vezethet, a fejfájástól, a szédülésen keresztül a további látásromlásig. Ráadásul az sem mindegy, hová esik a lencsék fókusza, amit egy receptre csináltatott szemüveg esetében pontosan a mi szemünkhöz igazít az optikus.

Érdemes tehát meggondolni, mivel nyerünk többet: néhány ezer forint megspórolásával vagy a szemünk egészségével.

orvostkeresek.hu
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó