Magyar robotrepülőgépek, főiskolások meg egy új korszak hajnala + videó
A világ élvonalába tartozó robotrepülőgépet fejleszt egy konzorcium a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karának aktív részvételével. A holmit nem csak katonai felderítésre lehet használni. Annyira új, hogy még az EU sem szabályozta…
2009. szeptember 2. 18:56

Egy műszaki főiskola "gyakorlati mérnököket gyárt"

A több nagy múltú intézmény egyesülésével létrejött Budapesti Műszaki Főiskola (BMF)

rendkívül modern szemléletű, gyakorlatorientált képzés folyik. A széleskörű vállalati együttműködésnek, a közösen futtatott projekteknek köszönhetően a hallgatók magas szintű elméleti tudásuk mellé már diákként jelentős naprakész gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek szakterületükön.

A műszaki szemléletű mérnökképzést a piac gyorsan visszaigazolta. A HVG "2009 Diploma" különszámában közölt felmérés megállapítja, hogy a munkáltatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara mellett a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán (NIK) szerzett informatikai diplomákat tartják a legértékesebbnek.

A NIK több más informatikai szakterület mellett különösen "jó" a beágyazott rendszerekben, és a hardverközeli programozásban, amely egyebek mellett a robotrepülőgép fejlesztésében is fontos szerepet játszik.

A NIK a világ 9 nagy informatikai cégével dolgozik együtt különböző projekteken, jelentős számú K + F fejlesztésben vesz részt, s emellett a karon jelenleg három az NKTH pályázatain nyertes projekt fut.

A közös konzorcium által fejlesztett robotrepülőgép programban is rengeteg tehetséges fiatal végez tudományos fejlesztő munkát.

A konzorcium és a projekt

A "Magas Intelligenciájú, Nagy Megbízhatóságú Elektronikai Felderítő Rendszer Katonai és Polgári Védelmi Célokra" című Nemzeti Kulturális és Technológiai Hivatal (NKTH) által támogatott projektet egy háromtagú konzorcium valósítja meg, melynek vezetője a BHE Bonn Hungary Kft., (BONN) tagjai pedig a Budapesti Műszaki Egyetem Mobil Innovációs Központ (BME MIK) és a BMF NIK. A projekt hároméves költségvetése bruttó 976 176 000 Ft.

A projekt kitűzött célja, hogy piacon értékesíthető terméket állítson elő, melynek mind hazai mind külföldi értékesítése prognosztizálható. A konzorciumi tagok az alábbi területeken végeznek K+F tevékenységet a projektben:

A BONN végzi a repülőgépgyártást, a fedélzeti elektronika és a kiszolgáló elektronika fejlesztését, és ő hozza létre a szükséges rendszerintegrációt, az elektronikai vezérlést is.

A BME MIK feladata a nagy intelligenciájú mobil adatátviteli rendszer fejlesztése, amely a légi és a földi irányítórendszer közötti kapcsolattartásért felelős.

A BMF NIK végzi a földi és légi egységek szoftverrendszerének fejlesztését, melynek köszönhetően a gép képes lesz objektumok észlelésére és követésére is. A virtuális pilótafülke kialakítása mellett elkészíti az adatbázis szerver működtetéséhez szükséges programokat.

Mire jó a robotrepülőgép?

A robotrepülőgép a projektben használt értelmezésben nem "modellrepülő", hiszen a fedélzeti számítógépek intelligenciáján alapuló önálló döntéseket hoz.

A pilótával rendelkező "igazi" repülőgépekhez képest olcsó az előállítása, az üzemben tartása, az irányító személyzet betanítása. Nincs szüksége hosszú kifutópályára, repülőtérre. Kis tömege (1 kg-nál "kezdődik"), és kis mérete miatt rendkívül gyorsan üzembe helyezhető - akár egy személyautóból is "elővarázsolható". A villanymotornak köszönhetően zajtalan és a legtöbbjük radarok számára nem érzékelhető. Az irányításához szükséges virtuális pilótafülke működtetéséhez egy hétköznapi laptop is megfelel.

A robotrepülőgép alkalmazása

Az elkészült rendszer polgári alkalmazására számos területen kerülhet sor. Alkalmas elektromos- és csővezetékek megfigyelésére. Hatékonyan támogathatja a tűzoltóság és a polgári védelem munkáját nagy területű tüzek terjedésének megfigyelésében, s ezzel a megfelelő tűzoltási stratégia kidolgozását. Megfelelő érzékelőkkel felszerelve segíthet árvíz idején a gátak gyenge pontjainak megtalálásában, a katasztrófa sújtotta területek megfigyelésében. Végezhet mezőgazdasági területeken terménybecslést, régészek számára légi fényképezést és alkalmazható minden más levegőből történő megfigyeléssel kapcsolatos felhasználásnál, olyan helyeken is, ahol hagyományos repülőkkel ez veszélyes, vagy drága.

Katonai alkalmazására elsősorban a felderítés területén kerül sor: úgy a harctéren, taktikai bevetésre éppen úgy alkalmas, mint a stratégiai döntések támogatására. A Honvédség a közelmúltban hadrendbe állított egy felderítési feladatok ellátására tervezett izraeli fejlesztésű robotrepülőgépet, amely a "tűzkeresztségen" Afganisztánban fog átesni.

A polgári alkalmazás úgy hazánkban, mint a környező országokban még gyermekcipőben jár. Az EU tagországai még nem szabályozták a pilótanélküli repülőeszközök használatát. Ez azonban egyre sürgetőbb feladat.

Az EU-ban a pilótanélküli légi járművek katonai piaca nagyjából 1 milliárd dollár. Ugyanez az USA-ban 2,5 milliárd dollár. A Frost & Sullivan becslése szerint ez az összeg a következő évtizedben jelentősen növekedni fog. Hasonlóképpen drámai módon ki fog szélesedni a polgári alkalmazások piaca is, azzal párhuzamosan, ahogy a piaci szereplők felismerik a robotrepülőgépekben lévő előnyöket.

 

gondola - engrin
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Megbukott a PC-szóhasználat
  Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
 • Soha nem volt még ilyen nagy a tét
  Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.
 • A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
  A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
 • Salvini: Május 26-án bevesszük Európát!
  A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
MTI Hírfelhasználó