Szemtől szembe - Ez nem a gyógyítás ára!
Miniszter Úr! Ugye, ön szerint is tovább romlanak a gyógyítás eredményei, ha a beterjesztett költségvetés érvényesül? Ugye, ön szerint is hiányzik a prioritásként kezelt helyekről - mondjuk, a vérellátásból, a mentésből - a biztonságos működés anyagi feltétele?
2009. szeptember 20. 11:17

Régi hagyományaihoz ragaszkodva, a parlament  őszi nyitónapján is az egészségügyi miniszterhez címezte volt kérdéseit Puskás Tivadar a kereszténydemokraták orvos-politikusa. Sportnyelven szólva, Székely Tamás miniszter is a régi formáját hozta.   

Dr. Puskás Tivadar: - Korábbi hírt idézek: „Nem sok köze van jelenleg a gyógyítás tényleges költségeinek az OEP-től járó gyógyítási díjtételhez.” Ezért döntöttek arról, hogy megkezdik a gyógyítás tényleges költségelemeinek feltérképezését. HHuszonhét kórházat vontak be az adatgyűjtésbe, az összegzésre októberben kerül sor. Azért is furcsa ez az eljárás, mert a felmérés végét meg sem várva, szeptembertől módosítják a tb-finanszírozásról szóló rendeletet. Egyetlen mentség lehet persze, ha az összeomlást kívánják megelőzni.

- A költségvetés benyújtott tervezetéről: az egészségügyi alap 2010-re tervezett összege 1412 milliárd forint, 4 százalékos inflációt számolva a mai szinthez még legalább 48 milliárd forintra lenne szükség. A gyógyító-megelőző kassza tervezete 719 milliárd, 743 milliárd kellene. Az idei pénzhiány tehát tovább növekszik. Egyik vezető egészségpolitikusuk azzal vádolta az ellenzéket, hogy az csak a pénzkivonásról beszél. - Hát nem ez történik? Tisztelt Miniszter Úr!

 • Miért nem várják meg az önök által indított vizsgálat adatait az új finanszírozási rendelet kiadása előtt?
 • Ugye, ön szerint is tovább romlanak a gyógyítás eredményei, ha a beterjesztett költségvetés érvényesül?
 • Ugye, ön szerint is hiányzik a prioritásként kezelt helyekről - mondjuk, a vérellátásból, a mentésből - a biztonságos működés anyagi feltétele?

***

Székely Tamás egészségügyi miniszter: - 2008 elején indítottuk el azt a bizonyos költségfelmérést, amelynek a végére terveztük, hogy a 9/93-as NM- rendeletet módosítani fogjuk. Abban a hitben indítottuk el ezt a felmérést, hogy az intézmények - amelyek részt vesznek ebben a projektben, szerződésük van, és díjazást kapnak ezért - megfelelő minőségű adatokat szolgáltatnak. Három alkalommal történt már meg a beküldött adatok javítása, de a harmadik javítás után is még mindig ott tartunk, hogy a visszaküldött adatok 9 százaléka hibás - az első körben egyébként 85 százalékban voltak hibásak -, és a vállalt határidőt összességében 165 nappal lépték túl. Ezért sajnos nem tudtuk bevárni ennek az eredményét, és arra gondoltunk, hogy azokat a teljesen egyértelmű költségcsökkentéseket, amelyek azóta realitássá váltak, érvényesíteni fogjuk ebben a rendeletben.

- Mire gondolok? Ha az ápolási idő 10 vagy 15 százalékkal csökkent, akkor nem kellene fizetni azt az időt, amit a beteg nem tölt kórházban. Úgy gondolom, ha a fixesítések kapcsán a gyógyszerek ára 30 százalékkal vagy ne adj’ úristen, egy generikum ára, miután megszűnt generikum lenni, csökkent - illetve az originális termék ára csökkent, és generikum jött be helyette -, azt mindenképpen érvényesítenünk kell.  Egyebekben szeretném mondani, képviselő úr, hogy az inflációt a bértömegre nem kellene számolni, csak a dologira, mert bérnövekmény vagy van, vagy nincs, a 60:40 százalék dologi: bér arány vonatkozásában csak a 40 százalék dologi költségre kellene az inflációt érvényesíteni, s akkor más számokhoz jutnánk.

***

Dr. Puskás Tivadar: - Miniszter Úr! Ki választotta ki azokat, akiknek adni kellett volna az adatokat? Mennyit fizettek ki erre a bizonyos felmérésre? A második két kérdésemre nem válaszolt, ezért megismétlem őket:

 • Ugye, ön szerint is tovább romlanak a gyógyítás eredményei, ha a beterjesztett költségvetés érvényesül?
 • Ugye, ön szerint is hiányzik a prioritásként kezelt helyekről - mondjuk, a vérellátásból, a mentésből - a biztonságos működés anyagi feltétele?

***

Székely Tamás egészségügyi miniszter:

Képviselő Úr! Az említett adatokat adói intézményeknek még egy fillért sem fizettünk, mert nem teljesítettek határidőre, és úgy választottuk ki őket, hogy mindenkit felkértünk a részvételre, akik közül 27-en válaszolták azt, hogy segítenek nekünk. Folytatnám gyorsan a két elmaradt kérdéssel: Nem, nem romlik, mert reálértéktartás van, ebben az esetben nem romlik. Hiányzik-e a pénz? Nem, nem hiányzik, mégpedig azért, mert az Országos Vérellátó Szolgálat azzal, hogy a plazmát drágábban fogja eladni, mint eddig, az ez évi bevételhez képest többletbevételhez fog jutni. Az Országos Mentőszolgálattal kapcsolatban pedig elmondanám: addig, amíg az Országos Mentőszolgálat mentést és betegszállítást végzett, egy adott összeg volt a költségvetése, majd azt követően, hogy csak mentést végez, változatlan nagyságú az összeg, amiből gazdálkodik, ezért úgy gondolom, hogy olyan nagy pénzhiány ott nem lehet.

***

Nem hitt a szemének, s még inkább nem a fülének dr. Puskás Tivadar, s csak találgathatta: hol tanulhatta osztályismétlés nélkül a miniszter úr a matematikát?    

Bartha Szabó József
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó