A „kékfrank”-os megéri a pénzét
2009. szeptember 30. 08:50

A bor, ha soproni. És nem eufemisztikusan, de valójában megéri. Sőt, még azon túl is...!

A gondola tegnap jelen volt a legújabb nemesítés helyi prezentációján. Ennek a „Kékfrank”-osnak a megjelenési éve 2010 lesz. Nemes alapításának ideje pedig 2009. szeptember 29. Eredménye egy un. utalvány-pénz. Nemesítő/kibocsátója a tegnap megalakult HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet. Helyszíne a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának aulája. Reményeik szerint Nomen est omen, a név előjel, már ami a fenti név „tudomány” részét illeti.

Az alapítók szerint itt igazi, róluk és értük való tudásról van szó, nem a reánk erőltetett „neo” és még „neo”-bb liberális gazdasági ideológiák követéséről.

Tehát miről is szól ez a soproni utalvány-pénz, ez a Kékfrank?

Szól a Hűség Városa és vonzáskörzete magyar, német és horvát ajkú polgárairól, az ő gazdasági szövetkezésükről annak érdekében, hogy minél inkább urai legyenek sorsuknak.

Válság van. Válságkezelő stratégiák szükségeltetnek. E stratégiák közül a helyi utalvány-pénzre szavaztak a tegnap szövetkezők. Korábbi dán, német, angol és svájci példák bizonyították e megoldás életképességét. A kantonok országban az 1929-33-as gazdasági világválsághatására hozták létre a szövetkező polgárok, vállalkozók a magyar szemnek és fülnek szinte követhetetlen – Wirtschaftringgenossenschaft – nevű társulásukat. Ha a szem és a fül alig, a helyi józanész és szív annál inkább követhetőnek tartotta példájukat. Tehette, hiszen a svájci Szövetség bizonyított. Az ottani gazdasági társaság 1934-ben kezdte kibocsátani utalvány-pénzét. E „helyi pénz” olyan komoly szerepet játszott a gazdaság fellendítésében, hogy ma már országszerte hatvanezer (!) kis- és középvállalkozás használja.

Mind többfelé vélik, hogy a jelenlegi világgazdasági válság hozhatja meg a pénzhelyettesítő rendszerek reneszánszát.

Miért? Mert az utalvány használatával a piacon növekszik a szabad csereeszközök mennyisége; mert a szövetkezet-tag vállalkozók egymástól kölcsönösen elfogadják az utalvánnyal – Sopron esetében a Kékfrank-kal - való fizetést, ami erősíti az összefogást, növeli az egymás iránti bizalmat - és éppen a körbetartozások és csődök korában! Mindez élénkíti a gazdasági életet, enyhíti a válságot.

A Kékfrank, amely teljes mértékben rendelkezik fedezettel, nem kamatozik. Így nem is áll használói érdekében annak felhalmozása. Éppen a visszaforgatásban érdekeltek.

A gyorsabban forgó „helyi pénz” dinamizálja a térség gazdasági életét. A helyben végzendő munkákat a szövetkezők egymással végeztetik, hiszen ez áll érdekükben. Így esetünkben a soproni és környékbeli vállalkozások több megrendeléshez jutnak. Utalvány-pénzüket a helyi kereskedőknél költik el, amely az utalvány elfogadók forgalmát növeli.

Már meg is születtek a Kékfrankok prototípusai. Olyan híres emberek portréi sorakoznak rajtuk, akik Sopronhoz és vidékéhez kötődtek, Liszt Ferenc,  Joseph Haydn, az egykori legendás soproni polgármester és városbíró, ötvösmester és író Lackner Kristóf, Kitaibel Pál, a horvátországi bán, a magyar kiegyezést elősegítő Pejacsevich László és Esterházy Pál portréi nemesítik majd a papírpénz-formájú utalványt..

A Kékfrank kibocsátói, a HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet kezdeményezői

között találjuk Perkovátz Tamás mérnök-vállalkozót, akit az alakuló közgyűlés tegnap az Igazgató tanács elnökévé választott. A magyar, német és horvát ősökre visszatekintő elnök szűzbeszédében kiemelte: itt és most egy ízig-vérig demokratikus szerveződés alapjait vetették meg. A szövetkezet minden tagját – a birtokolt részjegyek számától függetlenül - egy szavazati jog illeti meg. Az alapszabály szerint egyébként a minimum 1, maximum 40 részjeggyel rendelkezhetnek a tagok. Egy részjegy ára 300 euró. Tehát – hangsúlyozta - itt egyenrangúak szövetkeznek Sopron város védőszentjének, Szent Mihálynak a napján.

Ez utóbbi jó ómen is lehet a soproni Kékfrank sorsát illetően. Biztató előjel még azoknak a soproni és környékbeli igyekvő polgároknak – közel százan vannak – az elszánása, akik mostantól kezdve azon lesznek, hogy kékfrankos mellett a Kékfrankjuk is megérje a pénzét.

- szil -
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Bajnai Gordonra teszem a tétjeimet
  Soros György erőteljesen befolyásolja, sőt meghatározza azt, hogy ki legyen az ellenzék vezető figurája, egyben Orbán Viktor kihívója 2022-ben.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
MTI Hírfelhasználó