Miniszteri kanyar - Somogyba várták, Szegeden koccintott...
Hetvenezer ember hiába várta a választ. A cserbenhagyott 32 polgármester és a somogyi megyegyűlés elnöke úgy döntött, többé nem hívják meg a minisztert, és csak arra kérik: a kormányzásukból hátralévő néhány hónap alatt ne okozzanak több kárt.
2009. október 6. 11:08

Heintz Tamás,, a Fidesz Somogy megyei parlamenti képviselője mondta a Tisztelt Házban, nem kevés indulattal és még nagyobb keserűséggel. A közlekedési miniszternek címezte volna, (Hónig Péternek), de - érezvén a bajt - még a tárca államtitkára (Oláh Lajos) sem volt sehol.

- Amióta a 2010-es költségvetés számai kiszivárogtak, tudható, hogy 40 milliárd  forintot el kíván a kormány vonni a közösségi közlekedéstől, így a MÁV-tól. Somogyban hónapok óta terjednek a hírek vasútvonalak bezárásáról, szebben fogalmazva: a személyszállítás felfüggesztéséről. A hírek a Nagyatád-Somogyszob-Balatonmáriafürdő, a Kaposvár-Siófok közötti mellékvonalak, valamint a balatonfenyvesi kisvasút megszűntéről szóltak.

Szóbeszédre, rémhírekre azonban nem lehet építeni, jövőt tervezni, ezért a Somogy megyei közgyűlés elnöke néhány hete összehívta az érintett települések polgármestereit. Abban állapodtak meg, hogy felterjesztéssel élnek a kormányhoz annak érdekében, hogy az álljon el a tervezett intézkedésektől, és a vonat továbbra is járjon az adott vonalszakaszokon.

A megbeszélésen úgy döntöttek, hogy meghívják egyeztetésre Hónig Péter miniszter urat, aki a hívásnak eleget téve az elmúlt hét csütörtökére fogadta el az invitálást. Fontos megjegyezni, hogy a látogatás időpontját maga a miniszter határozta meg. A látogatás végül is elmaradt, mert a megbeszélést megelőző napon, szerdán a miniszter néhány soros e-mailben lemondta a megbeszélést, arra hivatkozva, hogy az érintett időpontban Szegeden vesz részt egy gáztározó ünnepélyes avatásán. Még egy államtitkárt sem volt képes küldeni maga helyett a megbeszélésre. Ez mindent elmond.

Nyilván nagyon felemelő érzés lehetett a miniszterelnök úr oldalán állva örülni a szegedi gáztározó átadásának és koccintani, de azt hisszük mi, cserbenhagyott somogyiak, hogy nagyobb szükség lett volna megnyugtató szavaira Kaposváron. Ebből is az látszik, hogy ugyanaz a PR-kormányzás folyik a Bajnai-kormány alatt is, mint azt korábban az egymást váltó Gyurcsány-kormányok idején már megszokhattuk. Hetvenezer ember hiába várta a választ, mi lesz a vasútjával, mi lesz a hétköznapjaival, hogyan fog ezután utazni, ha bezárják a sokszor egyetlen közlekedési lehetőségét jelentő vasútvonalat.

A cserbenhagyott 32 polgármester, valamint a somogyi megyegyűlés elnöke úgy döntött, többé nem hívják meg a minisztert, és csak arra kérik: a kormányzásukból hátralévő néhány hónap alatt ne okozzanak több kárt. Okoztak már éppen eleget!

Bartha Szabó József
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
MTI Hírfelhasználó