A rezonancia nagymesterei
Szabó Sándor & Kevin Kastning: Resonance
Szabó Sándor évtizedek óta meghatározó szereplője a magyarországi (klasszikus) gitáros életnek. 1986-ban a Major Balázzsal közösen készített albummal (Ritual of a Spiritual Communion) lépett be az elsőlemezes előadók táborába.
2009. október 22. 08:53

 Az elmúlt évtizedek során számtalan hazai és külföldi muzsikussal játszott együtt. Néhány héttel ezelőtt annak a Dominic Millernek a társaságában csinált egy akusztikus gitár turnét, aki a nálunk is népszerű előadó, Sting elsőszámú muzsikusa. (Az utazó csapat harmadik tagja az a Kevin Kasting volt, akivel Szabó a most bemutatásra kerülő albumot (is) készítette.)

Azt hiszem, hogy egy akusztikus albumnak nem is lehetett volna találóbb címet adni, mint a Resonance. Az emberek többsége vonzódik a zene rezgéséhez, ugyanis rájöttek, hogy az képes megváltoztatni a fizika és a mentális állapoton túl a spirituális állapotot is. Amikor olyan zenét hallgatunk, mint pl. a Szabó & Kastning duó produkciója, akkor a rezonancia fizikai világában élünk, ahol a hangok kézzelfogható jelleggel bírnak és kapcsolatba lépnek a fizikai és mentális természetünkkel, de ami még lényegesebb érintkezésbe lépnek a bensőnkben lakozó időtlennel.

A Resonance című album a több rétegű albumok közé sorolható. Amelynek van egy „felszíni” – hétköznapi, szórakoztató, de korán sem popularitásra törekvő – része és van egy sokkal mélyebb rétege. Ez utóbbinak köszönhetően ez a zene olyan észrevétlenül hatol az ember tudatába ahogyan ezt a kedvenc étel illata is teszi. De, amíg az utóbbi fizikai, addig az előbbi szellemi éhséget vált ki.

A repertoárban 13 kompozíció kapott helyett – valamennyi az előadó páros saját szerzeménye. Már az egyes számcímek puszta hallatára (pl. az Another Face of the Beauty, a Long Tale of the Ocean, a Two Pilgrims; One Path stb.) is könnyedén beindulhat az ember (spirituális) fantáziája. A szerző-előadók úgy gondolták, hogy egyes témákat érdemes többször is körbejárni, így lett a The Totem-ből kettő, a Tanz Grotesque-ből három tételes mű.

Ez a lemez a kommerszen túli zenei világ egy kis szeletkéjét kínálja a hallgatóknak. Élni kell a felkínált lehetőséggel és ezt a korongot érdemes minél többször pörgetni a lejátszóban. 

Közreműködők: Szabó Sándor / 6 és 12 húros bariton gitár, Kevin Kastning / 6 és 12 húros bariton gitár 

Kiadó: Greydisc Records
Honlap: www.sandorszabo.com valamint www.kevinkastning.com

Czékus Mihály
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó