VEKE: Lobbiérdekeket kiszolgáló esztelen vasútrombolás – vonják vissza a vasútbezárási terveket!
2009. október 20. 19:29
A VEKE határozottan tiltakozik a Hónig Péter közlekedési miniszter által bejelentett vasútbezárások ellen. A reformnak csúfolt pénzkivonás a vasúti közlekedésből legkevésbé sem szakmai alapokon, láthatóan hamis utasszámok felhasználásával, és még nyomokban sem az utasok érdekében történik. A bejelentett csomag a MÁV évtizedek óta működő áporodott struktúráját, a hatékonyság és az utasközpontúság teljes hiányát fenntartva rontja tovább a magyar vasúti közlekedés színvonalát, és ezzel egyébként minden létező uniós irányelvvel is szembefordul.

Egy állatkert-igazgató is tudja, hogy a nyitvatartási idő csökkentésével csak a bevételei csökkennek, a kiadásai nem, hisz az állatok ugyanannyit esznek majd és ugyanannyi gondozó is kell. Ez a gondolatmenet a Bajnai-kormány számára, úgy látszik, követhetetlenül nehéznek bizonyult, hisz ugyanez igaz a MÁV-ra is. A szolgáltatás csökkentése a bevételeket csökkenti, azonban a hatalmas vízfej és fix költségek miatt a kiadásokat nem. Vajon a miniszterelnök, a közlekedési miniszter, a kormánybiztos együtt sem okosabb bármelyik állatkert-igazgatónál? Vagy épp nem is az a céljuk, hogy Magyarországon jobb és hatékonyabb legyen a közlekedés?

Úgy látjuk, hogy a vasútreformnak csúfolt átalakítás mögött a magánbuszos lobbi térnyerésének elősegítése húzódik, melynek csak egyik, igen káros eszköze a vasútvonalak bezárása. Eközben persze tovább folyik a MÁV pazarló és korrupt struktúrájának továbbéltetése. Ne feledjük: a BKV-val ellentétben mindmáig nem tették közzé a MÁV tanácsadói szerződéseinek és százmilliós végkielégítéseinek listáját, pedig ezek sokszor egy személyre vetítve is meghaladják egy vasútvonal bezárásával elérhető lehetséges megtakarításokat. Miközben a rombolás, a pazarlás és a titkolózás folytatódik, még csak reakció sem érkezett az országos ütemes menetrendre vonatkozó részletes javaslatunkra. A Kormány csak kevesebb vasútvonalban, kevesebb utasban, de ugyanakkora MÁV-vízfejben és korrupcióban gondolkodik, valódi szolgáltatásjavításban, valódi reformban egyáltalán nem.

Egyesületünknek szilárd meggyőződése, hogy amíg a MÁV rossz struktúrája, elképesztően pazarló működése nem változik, a valódi regionális közlekedési szövetségek nem jönnek létre, a vasút nem fog jobban működni. Mivel a jelenlegi intézkedések csupán a vonalak bezárásáról, és a magánbuszos-lobbi helyzetbe hozásáról szólnak, kijelenthetjük, hogy szemenszedett hazugság a remélt milliárdos megtakarítás, az intézkedéstől a vasút bevételei csökkennek majd, kiadásai nem. Nehéz persze olyan számokkal vitatkozni, amelyek mögött semmilyen valós szakmai anyag nem áll, egy-két értékelhetetlen színvonalú, politikai felhangú dolgozaton túl.

A VEKE ismételten felszólítja a miniszterelnököt, hogy hagyjon fel a vasúti közlekedés rombolásával, vonja vissza a vasútbezárási terveket és távolítsa el tisztségéből a feladatára alkalmatlan, a közvéleményt hamis utasszámokkal megtévesztő Hónig Péter minisztert és kormánybiztosát.

Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület

gondola
Címkék:
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Megbukott a PC-szóhasználat
  Új körülmény van ugyanis: rengeteg a kamera, és sok jó minőségű videó egyértelművé teszi a bűntényt és a bűnöző személyét, még a jogerős bírósági ítélet előtt.
 • Soha nem volt még ilyen nagy a tét
  Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.
 • A baloldal 20 éves stratégiája dőlt romba a héten
  A kölcsönös tisztelet és az együttműködési szándék jellemezte az amerikai elnök és a magyar kormányfő megbeszélését. Orbán Viktor erős szövetségest szerzett Donald Trump személyében a politológusok szerint. A két politikus találkozóját jelentős sajtóvisszhang előzte meg.
 • Salvini: Május 26-án bevesszük Európát!
  A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján.
MTI Hírfelhasználó