Jobb mint a Viagra!
Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, és növényi fehérjékben. Segít megelőzni a potencia zavarokat és erősíti a férfiasságot, kiváló hasmenés ellen, por alakban sebfertőtlenítő és gyógyítja a furunkulust - olvasható az Életforma honlapon.
2009. november 5. 07:20
Kapcsolódó anyagok
> Az Életforma.hu cikke
Ez a csodanövény a csicseriborsó, melyet már időszámításunk előtt háromezer évvel Mezopotámiában táplálékként fogyasztottak.

 Élettani hatásait már az ókorban felismerték, így tudatos termesztésébe fogtak Észak-Afrika arab sejkségeiben. A legenda szerint rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárult, hogy a többnejűséget elfogadó kultúrákban a férfiak helyt tudjanak állni a számtalan feleség és háremhölgy kielégítésében.

Európába és a Távol-Keletre a középkorban került át, ma elsősorban az indiai konyhában kedvelt zöldségféle.

Napos, meleg, de megfelelően csapadékos területeken terem meg igazán, így a Földközi-tenger parti országok - ezen belül is elsősorban Törökország, Marokkó, Spanyolország és Dél-Franciaország - adják ma az évi 8 millió tonna csicseri borsó termés nagy részét.

Rendkívül gazdag lipidekben, telítetlen zsírsavakban és növényi proteinekben. Emellett jelentős mértékben tartalmaz keményítőt, ásványi sókat (foszfort, potassiumot, magnéziumot, kálciumot, sodiumot és szilíciumot), vasoxidot, B és C vitamint.

Többnyire szárított formában kerül forgalomba, hosszú főzési időt igényel (kb. 1 óra), de a főzéstől nem esik szét, így jól felhasználható akár köretként, akár salátában.

A mai arab konyhák egyik legfontosabb zöldségféléje, gyakran készítik a kuszkusszal és más zöldségekkel együtt, önálló fogásként.

A szexualitásra gyakorolt jótékony hatása mellett már a középkorban felfedezték a hasmenés megállítására gyakorolt jótékony hatását. Por alakban pedig segít megelőzni a sebek, sérülések elfertőződését. A porrá tört csicseri borsót vízzel péppé keverve pakolásként, kúraszerűen tehetjük a furunkulusra. A furunkulus így kifakad és magától tisztul, nem kell sebészkés alá feküdni.

Életforma.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
 • Virágvasárnapi passió
  Ha tehát a szenvedéstörténetet elővételezzük virágvasárnap, úgy húsvét teljes, tágabb összefüggése adja meg azt a hátteret, ami alapján a Jeruzsálembe való bevonulás gesztusa érthetővé válik.
MTI Hírfelhasználó