„Akit a mozdony füstje megcsapott”
A miniszterelnök úr azt állította, kicsit hunyorogva, hogy "a vonalbezárások a reform első lépése." Ugyan nem mondta meg, mi a második lépés, és nem is nézett a csillár felé hunyorogva, nehogy leessen onnan! Sajnos, kezdjük megszokni: ha azt a szót kiemelik, hogy reform, akkor egyszerűen kapunk valami nagy rosszat! De hogy is lehetne társadalmi felhatalmazás nélkül reformot csinálni?
2009. november 8. 11:02

Javában tart még a küzdelem a Tisztelt Házban a kormánypárti körökben "vasúti reformként" meghirdetett programról. A legújabb Bajnai-csomag  célkeresztjében szerepel Eger városa is.  Dr. Lukács Tamás szerint, ami nem sikerült egykoron a törököknek... - De nem fejezte be e mondatot. Nem, mert nem akarta, akarja elhinni...

A kereszténydemokrata politikus szemtől-szembe a szocialistákkal, szemben Kóka János ex-miniszter fémjelezte  liberálisokkal, átellenben a miniszterelnöki székben olvasgató Bajnai Gordonnal, és az ellenzéknek a háttal ülő Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterrel, - címezte a Tisztelt Háznak  Dobó István városáért szóló védőbeszédét. Mondotta volt:

- Amikor megjelent, annak idején nagy hírveréssel beharangozott és valóban sikerkönyvként megélt szociográfiai kötet, „Akit a mozdony füstje megcsapott”, nem gondoltunk arra, hogy eltelik harminc év, és visszasírjuk. Nem gondoltuk, hogy visszasírjuk azt az állapotot, ahogy - a 70-es évek végén - a MÁV voltából közlekedhettünk akkor. Nem gondoltuk! 

- A vasútvonalak drasztikus leépítése, bezárása ellen küzdőknek üzente tegnap a kormányszóvivő (Szollár Domokos, - Szerk.) "Nem kell minden bokor mögött politikát keresni, a vonalbezárások kérdése kizárólag szakmai kérdés!"  Ha e fiatal, hetyke kijelentést tevő kormányszóvivő egy kicsit utánanézett volna a bezárt vonalaknak, akkor nyilvánvalóan olvashatta volna:

- Eger vasútállomásának 1998 előtt a kormányzat 200 millió forintot adott arra, hogy átalakítsák, oly módon, hogy az IC fogadására alkalmas legyen. Megemelték és kiszélesítették a peronokat. Ez a történet sikerként folytatódott: az IC vonat 1998-tól 2006 végéig közlekedett Egerbe. 2006 decemberében  az akkori miniszter, egy tollvonással,  megszüntette!  Válaszolta a felháborodást tolmácsoló kérdésemre nyomban: "Nem lesz semmi probléma, jobb lesz a közlekedés Eger és Budapest között, hiszen gyakoribb lesz a közvetlen járat." - Most pedig azzal kell szembesülnünk, hogy Eger is ott van azon megyei városok között, ahová, feleslegesnek vélve, megszüntetni szándékoznak a közvetlen vonatközlekedést.  

- Nem tudom, akarnak-e igazi, tényeken alapuló vitát folytatni erről, vagy pedig már eldöntöttek mindent,  s pusztába kiáltott szó csupán e felháborodás!

- Nem tudom, hogy a döntéshozók tisztában vannak-e azzal, hogy Budapest és a Balaton után a legnagyobb idegenforgalma Eger városának van.

- Nem tudom, tisztában vannak-e a döntéshozók azzal, hogy a leglátogatottabb múzeum az országban az egri Dobó István Vármúzeum, - nyilván azért, mert a tanulmányi kirándulásokat oda szervezik.

- Azt viszont tudom: lehet  így egy részvénytársaságot vezetni, de egy országot nem! Egy  országot  teljesen másképp kell, kellene vezetni! Egy országot az ott élő emberek javára, a közjót szolgálva kell vezetni, ami nem kizárólag gazdasági kérdés, hanem társadalompolitikai kérdés is! 

- Igen, társadalompolitikai kérdés az, hogy ha a határ közelében van egy vonal, akkor elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy van-e lehetőség az európai szabályok szerint azt a vonalat továbbfejleszteni, mégpedig meghaladva a trianoni határokat, a szomszéd országokkal együttesen! Semmiféle ilyen tanulmány nincs! Nyilván ez az egész, nem tudom minek nevezni, ötlet azért született, mert az Eurostat statisztikája szerint most már a MÁV adósságát is be kell számítani a magyar államadósságba. A bezárandó vonalak gazdasági "haszna" 960 millió forint,  - ezek után nem tudom, a több milliárdos megtakarítást miből, s hogyan számolták ki? 

- Tegnap a miniszterelnök úr azt állította, kicsit hunyorogva, hogy "a vonalbezárások a reform első lépése." Ugyan nem mondta meg, mi a második lépés, és nem is nézett a csillár felé hunyorogva, nehogy leessen onnan! Sajnos, kezdjük megszokni: ha azt a szót kiemelik, hogy reform, akkor egyszerűen kapunk valami nagy rosszat!

- De hogy is lehetne társadalmi felhatalmazás nélkül reformot csinálni? Mielőtt önök mégis tennék, kérném: számoljanak el a kormányzati negyed pénzével!  Számoljanak el a MÁV Cargo eladásából származó pénzzel! Számoljanak el a vonatkocsi-tenderrel! Számoljanak el a felújításokkal!  

- Azokkal értek egyet, akik azt állítják, hogy nem lehet minden állami vezető, minden kormánypárti képviselő mellé rendőrt állítani!  

(Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Mit akarsz leszámoltatni? Az elnök kikapcsolja a mikrofont.  - Nem uraim! Elszámoltatni!)

 

Bartha Szabó József
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
MTI Hírfelhasználó