Dávid Ibolya: 2009 a politikai paktumok éve volt, – és nem csak a parlamentben!
Véget ért a hét évig tartó szocialista kalandorpolitika egyik fejezete, de a populista politika továbbra is virágzik a romokon. A huhogók és ellendrukkerek minden aknamunkája ellenére is, az MDF-nek helye és létjogosultsága van a demokratikus értékekhez ragaszkodó, józan, felelős konzervatív politikában.
2010. január 14. 09:16

Tengernyi kereszttűzben sem titkolja: .

ÖNÉLETRAJZ

1954. augusztus 12-én születtem Baján. Szüleim nyugdíjasok.
Két testvérem van, Dávid Sándor és Dávid Attila. Férjem dr. Barbalics Miklós, közjegyző. Két gyermekünk született Berta és Miklós.

Az általános és középiskolát Baján végeztem, 1972-ben a Tóth Kálmán gimnázium és Vízügyi Szakközépiskolában érettségiztem.
Ezt követően közel három évig szőtteskészítéssel foglalkoztam.
1975-től a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kezdtem tanulni, ahol 1981-ben diplomát szereztem.
1981. óta családommal Tamásiban élek.
1989. január óta vagyok tagja az MDF-nek.
Más pártnak tagja nem voltam.
Az 1990. évi országgyűlési képviselőválasztás második fordulójában Tolna megye 5. számú választókerületében képviselővé választottak.
1990. májustól két évig az Országgyűlés választási és mandátumvizsgáló bizottságának, valamint 1994. szeptember 24-től az ügyrendi bizottságnak voltam tagja, az utóbbinak 1992. szeptemberétől a ciklus végéig elnöke voltam.
1992-től 1997-ig az MDF Tolna megyei elnöke voltam.
1998. július 8-tól. igazságügyi-miniszter.
1999. január 30-án az MDF elnökévé választottak.

Harcos asszony, 'ki gladiátorként küzd: számolhatatlanul sebez, és számolatlanul sebzett. Elég arra gondolni, hogy - csak a legutóbbi esztendőben - az általa vezérelt  MDF  milyen traumákon (belharcok, kilépések, a parlamenti frakció megszűnése), és milyen sikeren (EU-választások) van túl.

Mögöttünk a múlt, előttünk a jövő. Egyszerű kérdéseink:

 • Miként látta, érezte, tapasztalta  a 2009-es évet?
 • Mit tekint (akár személyes) kudarcnak, s mit sikernek?
 • Mit remél az új esztendőben?

Dávid Ibolya, az MDF elnök asszonya készséggel válaszolt:  

- 2009 a válság kiteljesedésének éve volt – és nem csak a gazdaságban, vagy az emberek mindennapi életében, hanem a politikában is. A mögöttünk hagyott év teljesen átrendezte az ország politikai térképét. A kormánypártok megroggyantak: az SZDSZ lényegében megszűnt, az MSZP csak keresi önmagát, és a baloldal nyolcévi szégyenletes kormányzásának köszönhetően, a magyar demokrácia komolyan veendő ellenfeleként megjelent a szervezett szélsőjobboldal.

- Ma Magyarországon két politikai tábor van. Az egyik a populisták tábora, akik nem tanultak semmit a múltból, és a kiútkeresés helyett délibábok kergetésével töltik az idejüket. A másik a józan demokraták tábora, akik egy működőképes országot, szilárd talapzaton álló jogállamiság és valódi, szabad versenyen alapuló piacgazdaságot szeretnének.

- Gyurcsány Ferenc távozásával véget ért a hét évig tartó szocialista kalandorpolitika egyik fejezete, de a populista politika sajnos továbbra is virágzik a romokon.

- Semmi nem változott például a két nagypárt paktum-alapú politizálásában.

- Amíg a parlament falai között egyre nagyobb hévvel folyt a verbális harc, azon túl 2009 egyenesen az Új Paktumok éve volt: gyanús és nemzetközi „hírnévre” szert tevő egyezségek születtek az adófizetők pénztárcájának rovására. Az év emlékezetes ügye volt a pécsi vízmű botrány, melyben az MSZP-SZDSZ-Fidesz trojka közreműködésével megfosztották a francia befektetőt jogos tulajdonától, ami jelentős nemzetközi felháborodást keltett és sokat rontott országunk megítélésén. Ugyanez mondható el a frekvenciapaktumról is, melynek során az ORTT vonatkozó döntésével az amerikai kongresszus Magyarországot elítélő határozatát is kivívta. A két nagypártot egybefűző paktum miatt a mindent ellepő korrupció ellen egyedül az MDF lépett fel következetesen.

- Az MSZP és a Fidesz alkalmi koalíciójának köszönhető a Margit híd felújítási költségeinek megduplázódása, és a 4-es metró meredeken növekvő építési költségei felett való szemhunyás is. Ezek ügyében már az ügyészség is nyomoz Karsai Péter MDF-es képviselőtársunk legfőbb ügyészhez intézett írásbeli kérdésének köszönhetően. A korrupciós sort gyarapítja a Centrum Parkoló Kft. ügye is. 2009 során mi voltunk az egyetlenek, akik kimondták, hogy elég volt a főváros kétpárti kifizetőhelyként való hasznosításából, ezért eredményként könyvelhetjük el, hogy végre-valahára megalakulhat az MDF által évek óta sürgetett parlamenti vizsgálóbizottság, amely a Centrum-botrány körüli összefonódásokat veszi majd górcső alá.

- De a korrupció elleni harcban elért részsikereink ellenére a tisztességtelen paktumok sora nem ért véget. Az MSZP és a Fidesz december végén újabb versenyellenes egyezséget kötött, amikor nagy egyetértésben korlátozta a gyógyszerforgalmazás területén a tisztességes, szabad versenyt, növelve a gyógyszerárakat. A két nagypárt alig egy héttel ezután pedig az uniós irányelveknek ellentmondó energiapolitikai döntést préselt keresztül a Parlamenten, így a Fidesz és a szocialisták a betegek érdekeinek figyelmen kívül hagyása után most az energiafogyasztók kárára kötötték meg alkujukat. Az elmúlt évben tehát a Parlament az Ország Háza helyett inkább az Alkuk Házaként működött.

- A 2009-es év azonban az MDF számára a sikerek éve is volt. A minket ért rengeteg támadás ellenére a korszerű konzervatív politika támogatói egyre gyarapodnak, egyre többen látják azt, hogy csak az őszinte, józan demokratikus politika jelentheti a kiutat a hazánkat sújtó válságból. Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy tavasszal csatlakozott politikánkhoz Bokros Lajos és Habsburg György is. A júniusi EP-választáson pedig egyértelműen kiderült, hogy van igény a munkánkra, hiszen a választók 2004 után Bokros Lajos személyében ismét küldtek konzervatív képviselőt az Európai Parlamentbe.

- A felelős konzervatív erők összefogásával tehát – a huhogók és ellendrukkerek minden aknamunkája ellenére is – az MDF 2004 és 2006 után immáron a harmadik választáson bizonyította be: van helye és létjogosultsága a demokratikus értékekhez ragaszkodó, józan, felelős konzervatív politikának. Tavasszal ezt szép sorozatot szeretnénk folytatni, sőt felülmúlni, annak érdekében, hogy 2010-től is legyen olyan parlamenti erő, mely a szélsőségekkel és a populizmussal szemben a normális Magyarországért dolgozik.

 

Bartha Szabó József
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Nem akar missziót küldeni hozzánk az Európai Néppárt
  Zöld- és baloldali nyomásra Magyarországon vizsgálódna az Euró­pai Parlament, de az Európai Néppárt ellenzi az utat. Tegnap Brüsszelben azt is beharangozták, hogy még idén létrejön a 27 EU-tagország részvételével készített, átfogó jogállamisági jelentés.
 • Új „mesterterv”
  Úgy tűnik, hogy a „nem Fidesz” nőkkel akarja saját személyzeti gondjait megoldani. Ha ugyanis az ellenzék nem eléggé vonzó, s főleg a Fidesz hibáiból él, vonzóbbá kell tenni.
 • Száz nap alatt csak klímavészhelyzet lett
  Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.
MTI Hírfelhasználó