Bíró Zoltán szerint az MDF-ben teljes a politikai és erkölcsi züllés
Bíró Zoltán, az MDF alapítója szerint az MDF és az SZDSZ választási szövetsége teljes politikai és erkölcsi züllést jelent. Az infoRádióban nyilatkozó irodalomtörténész reméli, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon két párt politikusai együtt sem tudják elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot.
2010. január 15. 16:02
Az elmúlt két évtizedben a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége általában szemben állt egymással, ez a mostani helyzet, amikor a két párt összeforrt, sajátos. Végső soron annak a következménye, hogy a két párt 1990-ben megkötötte a kormányozhatóságot biztosító paktumot: akkor erőteljes közeledés indult meg, ami a Dávid Ibolya irányítása alatt teljesedett be - mondta az InfoRádiónak Bíró Zoltán, az MDF egykori alapítója.

A demokrata fórum első elnöke hozzátette: a paktum létrejöttével az SZDSZ akkor igen komoly hatalmat nyert, annak ellenére, hogy nem volt kormányzópárt.

Nem csak arról van szó, hogy az MDF szövetségre lép egy másik párttal, hanem arról is, hogy a vezetés "begyűjt oda mindenféle embert Bokros Lajostól Debreczeni Józsefig, amiből nagyon zavaros képlet kerekedhet ki. Ennek egyetlen markáns vonása van, a teljes politikai és erkölcsi züllés" - magyarázta Bíró Zoltán.

Amennyiben az MSZP és a mögötte álló nemzetközi hálózat hajlandó nagy összegeket áldozni a szövetségre, a két párt elérhet némi sikert - mondta az irodalomtörténész, megjegyezve: "Azt remélem, hogy ezen a választáson nem tudják átlépni az öt százalékos küszöböt, ha mégis, akkor a parlamentben erodálódnak tovább. Ha nem így történne, az a nemzet számára katasztrófa lenne"- nyilatkozta az infoRádióban Bíró Zoltán.
inforadio.hu
Címkék:
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
  A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.
 • Az idő urai
  Mivel érdekekről van szó, s jogegyenlőségről, Magyarországnak egy pillanatra sem szabad beleélnie magát abba a vízióba, hogy mostantól a bizottság megváltozik, s felfigyel az aggasztó jelekre, esetleg figyelembe veszi a szavazópolgárok akaratát.
 • Riadólánc: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét
  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.
MTI Hírfelhasználó