Nincs királyi út – Bod Péter Ákos előadása a Hálóban
Egy székely viccel jellemezte tömören Magyarország jövőjét a Háló Klub közéleti estjén tegnap este Bod Péter Ákos. A közgazdászprofesszor előadásában kitért arra is, hogy miért volna jó az euró mielőbbi bevezetése, és hogy milyen gazdasági jelentősége lehet a nacionalizmusnak, amit példával illusztrált.
2010. január 21. 13:36
Kapcsolódó oldalak
> A Háló honlapja

A magyar állam jelenlegi helyzetéről szólva Bod Péter Ákos óvott a fölösleges dramatizálástól. Kifejtette: a hatalmas államadósságból az lehet a kivezető út, hogy ha egyszerre csökkennek a kamatok és nő a gazdaság teljesítménye – akkor viszonylag gyorsan is javulhat a költségvetés pozíciója, azaz számottevően is enyhülhet az adósságteher nyomása.

 A következő kormány előtt – mutatott rá a közgazdászprofesszor – nem nyílik királyi út. A helyzetet azzal a székely adomával lehet leírni, amely szerint:

 – Bátyám, megy jó út Szebenbe?

 – Hogyne menne, több is. Csak nem innen.

 Az elmúlt nyolc évben Magyarország alaposan fölélte a jövőjét. Bod Péter Ákos szerint azonban mindig készen kell állni váratlan fordulatokra is, ráadásul a mostani nemzetközi pénzügyi válság a világot is átrendezi, úgyhogy nem érdemes sem feladni, sem abban bízni, hogy sokévi erőfeszítés nélkül is eljöhet a kánaán.

 A világ fejlődését vizsgálva érdemes számot vetni azzal, hogy egy-egy ország fejlődéséhez milyen nagy pluszt tud adni valamilyen lelki energiaforrás, például a nacionalizmus.

 Bod Péter Ákos Szlovákia példáját hozta föl (hozzátéve, hogy Szlovéniáról is beszélhetne meg némely balti országról). Szlovákia népét áthatotta a csehekkel és a magyarokkal szembeni kisebbségi érzés, amihez párosult az önálló állam megalakításának történelmi pillanata. A szlovákok – hogy a cseheket és a magyarokat megelőzzék, bebizonyítsák, hogy nem alávalóbbak – hatalmas önfegyelemmel és tenni akarással abszolválták az elmúlt éveket; és erőfeszítéseiket siker koronázta, aminek leglátványosabb szimbóluma, hogy előbb lett eurójuk, mint a két „ősi ellenfélnek”.

 Az euróról szólva Bod Péter Ákos elmondta: több okból is jó volna mielőbb bevezetni, az egyik most könnyen megérthető haszna az volna, hogy az euróhitelek kamata nagyságrenddel alacsonyabb a forinthitelekénél, ami lényegesen kisebb adósságszolgálatot jelentene – ha volna eurónk.

 Emlékeztetünk: 2002-ben a négy konvergenciakritériumból hármat teljesítettünk, ma egyet sem. Akkor 2006-ra (aztán 2007-re) még Medgyessyék is megígérték az eurót – most megalapozottan időpont említése is lehetetlen.

 

Ny. J.
Címkék:
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Ütközetre készülnek katonáink
  Zászlóaljszintű komplex gyakorlaton vett részt a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj. A feladatba bevonták azokat az alegységeket is, amelyek riasztás estén együttműködnek a magyar katonákkal és különleges képességeikkel hozzájárulnak a feladatok sikeres teljesítéséhez.
 • Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból
  Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét "felszaladjon", ha "észnél van a határvédelemnél", ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy "baleknak" nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból - mondta Orbán Viktor kormányfő a közrádióban.
MTI Hírfelhasználó