Orbán: tisztelni fogjuk Magyarországot - konkrétumok a lakótelepekről az egészségügyről és a rendőrségről
Zöldbankot tervez a Fidesz, amelynek segítségével úgy oldanák meg a panellakások korszerűsítését és energiatakarékos átállítását, hogy az egy fillérjébe sem kerül. Betöltik a hiányzó rendőri állásokat - Orbán interjú a hírTV-ben.
2010. február 9. 09:58

Orbán Viktor elmondta: a választópolgárok olyan kormányt akarnak, amely nemcsak programot alkot, hanem végre is hajtja azt. A Fidesz elnöke szerint pártjának már 2007 óta van programja, ugyanis az akkor megalkotott Erős Magyarország komplett választási program volt, amelynek lényegében minden állítása megállja ma is a helyét. Újságírói kérdésre megerősítette: a családbarát adórendszer híve.

"Rendes országban születni és meghalni ingyen lehet", Magyarország viszont ma nem ilyen ország - jelentette ki Orbán, aki kiemelt feladatként nevezte meg az egészségügy rendbetételét.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy noha a Központi Statisztikai Hivatal 10-11 százalékos munkanélküliségről számolt be, ez a szám csak a regisztrált álláskeresőket mutatja. A Fidesz elnöke úgy véli, legalább további 5-6 százaléknyi állástalannal kell számolni Magyarországon, ezért érzi szükségét annak, hogy egymillió munkahelyet teremtsen a következő kormány.

Az önmagát válságkezelőnek tituláló Bajnai-kormány költségvetéséről pedig Orbán úgy szólt: mivel nem járt szerkezeti átalakítással, ezért rengeteg kimaradás a 2011-es büdzsében is jelentkezni fog. "Nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy milyen számokat vesz át a következő kormány. Pontos számokat csak az átadás-átvétel után mondhatunk. Becsléseink vannak." 1998-ban is voltak gondjai a polgári kormánynak az örökölt költségvetéssel, de most sokkal átláthatatlanabb a helyzet.

Kormányra kerülésük esetén létrehoznának egy úgynevezett zöldbankot, amelynek segítségével úgy oldanák meg a panellakások korszerűsítését és energiatakarékosságát, hogy az egy fillérjébe sem kerülne az ott lakóknak. Orbán elmondta, hogy a konstrukció kidolgozásában Matolcsy György, az előző polgári kormány gazdasági minisztere is részt vesz. További célkitűzéseik közül megjegyezte: céljaik között szerepel, hogy az egészségügyben tapasztalható várakozási időt a felére csökkentenék. "Ez lenne az első, bár elég nagy lépés" - közölte Orbán. Megjegyezte még: a Fidesz 3000 rendőrt állítana vissza az utcákra, hogy "biztosítva legyen mindenki számára a nyugodt polgári élet".

Bokros Lajos elképzeléseivel ellentétben el tud képzelni olyan kormányt, amely erős és okos is, mivel a pártelnök fogalmazása szerint "az erő nem zárja ki az észt." A polgári párt vezetője úgy látja, nem szabad, hogy a következő kormány is olyan tiszteletlenül bánjon az emberekkel, mint a mostani. "Csak ilyen kabinetek alatt fordulhat elő, hogy szétlopják a városokat és hogy meghamisítják a büdzsé adatait" - fogalmazott. A sorozatos letartóztatásokkal járó BKV-ügyről pedig azt nyilatkozta: Nyugatos gondolkodású elme számára felfoghatatlan, amit ez a balkáni bagázs művel."

MNO
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó