John Cranko Anyegin premierje a Magyar Állami Operaházban
A világhírű koreográfus John Cranko, Anyegin című balettjének bemutatójára készül a Magyar Állami Operaház balett társulata, a darabot párhuzamos szereposztásban, április 27-én, illetve 28-án mutatják be - hangzott el a főszereplők részvételével tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, az Andrássy úti Ybl-palotában.
2002. április 18. 16:47
Harangozó Gyula balett igazgató sajnálattal szólt arról, hogy John Cranko, a XX. század második felének meghatározó jelentőségű koreográfusa Anyeginjét mind ez ideig nem mutatták be Magyarországon.

Az 1927-ben Dél-Afrikában született és 1973-ban elhunyt művész darabja az 1960-as években készült. A balettet, amelyet Puskin verses regénye nyomán írt, 1965 áprilisában mutatta be a Stuttgart Balett. A szerző két évvel később átdolgozta a művet, az újabb változatot is a stuttgarti együttes művészei táncolhatták el elsőként. Az előadást átvette a müncheni Bajor Állami Balett, s a produkciót immár három évtizede folyamatosan repertoáron tartják.

A jövő szombati bemutatón Popova Aleszja lép színpadra Tatjánaként. Anyegint ifj. Nagy Zoltán, Lenszkij szerepét Nagy Tamás táncolja.
A vasárnapi előadás Tatjánája Hágai Katalin, Anyeginje Solymosi Tamás. Lenszkij szerepében Oláh Zoltán lép színpadra.

Az előadást Birgit Deharda és Ivan Cavalleri, a Stuttgart Balett művészei tanították be és állították színpadra. A díszlet- és jelmezterveket a számos világhírű balett társulat számára alkotó Elisabeth Dalton készítette. Nevéhez fűződik például az Anyegin londoni és finnországi bemutatójának díszletterve is. Ugyancsak ő készítette többek között a John Cranko-féle Rómeó és Júlia előadáshoz a látvány- és jelmezterveket. A világításterv Steen Bjarke munkája. A balett zenéjét Pjotr Csajkovszkij műveiből Kurt-Heinz Stolze állította össze. Az előadások karmestere Csányi Valéria lesz.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó