John Cranko Anyegin premierje a Magyar Állami Operaházban
A világhírű koreográfus John Cranko, Anyegin című balettjének bemutatójára készül a Magyar Állami Operaház balett társulata, a darabot párhuzamos szereposztásban, április 27-én, illetve 28-án mutatják be - hangzott el a főszereplők részvételével tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, az Andrássy úti Ybl-palotában.
2002. április 18. 16:47
Harangozó Gyula balett igazgató sajnálattal szólt arról, hogy John Cranko, a XX. század második felének meghatározó jelentőségű koreográfusa Anyeginjét mind ez ideig nem mutatták be Magyarországon.

Az 1927-ben Dél-Afrikában született és 1973-ban elhunyt művész darabja az 1960-as években készült. A balettet, amelyet Puskin verses regénye nyomán írt, 1965 áprilisában mutatta be a Stuttgart Balett. A szerző két évvel később átdolgozta a művet, az újabb változatot is a stuttgarti együttes művészei táncolhatták el elsőként. Az előadást átvette a müncheni Bajor Állami Balett, s a produkciót immár három évtizede folyamatosan repertoáron tartják.

A jövő szombati bemutatón Popova Aleszja lép színpadra Tatjánaként. Anyegint ifj. Nagy Zoltán, Lenszkij szerepét Nagy Tamás táncolja.
A vasárnapi előadás Tatjánája Hágai Katalin, Anyeginje Solymosi Tamás. Lenszkij szerepében Oláh Zoltán lép színpadra.

Az előadást Birgit Deharda és Ivan Cavalleri, a Stuttgart Balett művészei tanították be és állították színpadra. A díszlet- és jelmezterveket a számos világhírű balett társulat számára alkotó Elisabeth Dalton készítette. Nevéhez fűződik például az Anyegin londoni és finnországi bemutatójának díszletterve is. Ugyancsak ő készítette többek között a John Cranko-féle Rómeó és Júlia előadáshoz a látvány- és jelmezterveket. A világításterv Steen Bjarke munkája. A balett zenéjét Pjotr Csajkovszkij műveiből Kurt-Heinz Stolze állította össze. Az előadások karmestere Csányi Valéria lesz.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
  • Két majom
    Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
MTI Hírfelhasználó