Mérgező anyag került a Szinva-patakba?
Nem észlelte a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. monitoringrendszere a borsodi megyeszékhely ivóvízellátását jelentős hányadban biztosító bükki Szinva-forrás szennyeződését, a város ivóvize továbbra is jó minőségű - mondta a társaság ivóvízüzletág-vezetője szombaton.
2010. március 28. 11:56

Galambos Péter azt követően nyilatkozott erről, hogy a Greenpeace közölte: a múlt héten lakossági bejelentést kaptak, amely szerint Lillafüred fölött a Szinva-patakot szennyezés érte és nagy mennyiségben található a vízen döglött pisztráng.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet hozzátette, hogy március 20-án vizsgálódtak a helyszínen, ennek során megtalálták a szennyezés forrását: a nyomok alapján jelentős mennyiségű fehér színű anyagot szórtak egy ideiglenes vízfolyásba, amely 50 méterrel lejjebb a Szinva-patakba torkollik.

Mint írták, a helyszínen vett minták elemzése megállapította, hogy a kérdéses anyag klórmész, melynek kémhatása erősen lúgos, ilyet élővízbe kiengedni tilos, egy ilyen akció hatása katasztrofális lehet a környék élővilágára.

A Greenpeace helyszíni vizsgálatai alapján a véletlen baleset esélye egészen csekély, azonban azt nem lehet tudni, hogy miképp került a veszélyes anyag a patakba.

Galambos Péter, a Mivíz üzletágvezetője azt mondta: informális úton szereztek arról tudomást, hogy a Szinva-patak felső szakaszán elpusztult halakat visz a víz, a helyszínen azonban ennek nem volt nyoma, miként a víz szennyeződésének sem. A Miskolc vízellátásának jelentős hányadát biztosító Szinva-forrást monitoringrendszer felügyeli, az szennyeződést nem tapasztalt, a víz jó minőségű - tette hozzá.

A Greenpeace mindenesetre követeli az ügy maradéktalan kivizsgálását és a felelősök megnevezését, ehhez - mint közölte - a saját eszközeivel és bizonyítékaival is igyekszik hozzájárulni. 

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Nem érték el az elképzelt kihasználtságot a kerékpársávok
  Bár Budapest főpolgármestere gyakorló biciklistának tartja magát, gyanítottuk, hogy a Nagykörúton felfestett kerékpársávok nem igazán alkalmasak a nyugodt, biztonságos, egészséges tekerésre. Biztos, ami biztos, megnéztük, hányan használják ezeket. Nem sokan.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
MTI Hírfelhasználó