Mérgező anyag került a Szinva-patakba?
Nem észlelte a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. monitoringrendszere a borsodi megyeszékhely ivóvízellátását jelentős hányadban biztosító bükki Szinva-forrás szennyeződését, a város ivóvize továbbra is jó minőségű - mondta a társaság ivóvízüzletág-vezetője szombaton.
2010. március 28. 11:56

Galambos Péter azt követően nyilatkozott erről, hogy a Greenpeace közölte: a múlt héten lakossági bejelentést kaptak, amely szerint Lillafüred fölött a Szinva-patakot szennyezés érte és nagy mennyiségben található a vízen döglött pisztráng.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet hozzátette, hogy március 20-án vizsgálódtak a helyszínen, ennek során megtalálták a szennyezés forrását: a nyomok alapján jelentős mennyiségű fehér színű anyagot szórtak egy ideiglenes vízfolyásba, amely 50 méterrel lejjebb a Szinva-patakba torkollik.

Mint írták, a helyszínen vett minták elemzése megállapította, hogy a kérdéses anyag klórmész, melynek kémhatása erősen lúgos, ilyet élővízbe kiengedni tilos, egy ilyen akció hatása katasztrofális lehet a környék élővilágára.

A Greenpeace helyszíni vizsgálatai alapján a véletlen baleset esélye egészen csekély, azonban azt nem lehet tudni, hogy miképp került a veszélyes anyag a patakba.

Galambos Péter, a Mivíz üzletágvezetője azt mondta: informális úton szereztek arról tudomást, hogy a Szinva-patak felső szakaszán elpusztult halakat visz a víz, a helyszínen azonban ennek nem volt nyoma, miként a víz szennyeződésének sem. A Miskolc vízellátásának jelentős hányadát biztosító Szinva-forrást monitoringrendszer felügyeli, az szennyeződést nem tapasztalt, a víz jó minőségű - tette hozzá.

A Greenpeace mindenesetre követeli az ügy maradéktalan kivizsgálását és a felelősök megnevezését, ehhez - mint közölte - a saját eszközeivel és bizonyítékaival is igyekszik hozzájárulni. 

MTI nyomán
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó