Európa pia-térképe - szavazzon kedvenc tudatmódosítójára!
Ön dont: iszik, vagy szavaz!
Ön boros, sörös, vagy vodkás? Mondja meg, hogy mit iszik, megmondjuk, hogy hová valósi! Tudta, hogy körbevesznek bennünket a sörösök?
2010. április 7. 16:54
Kapcsolódó oldalak
> Strange Maps

A földrajz a sors - szokták mondogatni. Bizony így van ez, főleg a strangemaps.wordpress.com blog egyik posztjában található térkép szerint. Az, hogy Európa mely szegletében vagyunk, meghatározza, hogy mely alkohol-típust részesítjük előnyben. Európában három domináns úgynevezett "alkohol öv" található. A legészakibb az égetett szeszes italok hazája, a középső a sör és a délebbi a bor kedvelőinek otthona.

Természetesn a mezőgazdaság és az éghajlat is komolyan befolyásolja, hogy az adott területen élő nép melyik nedűt preferálja. A bor Dél-Európa egyes részein a legelterjedtebb, ahol a bortermelés történetileg mindig is fontos szerept játszott. Ide tartozik Portugália, Spanyolország, Olaszország, Montenegró, Görögország, Macedónia, Bulgária, Magyarország, Moldova és Grúzia, Franciaország jelentős része, Svájc nagy része.
A sör a nyerő emberemlékezet óta Írországban és az Egyesült Királyságban, a Németalföldön, Dániában, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Bosznia és Albánia területén, de leginkább a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában. Lengyelország nyugati részén is inkább a sört kedvelik.

A vodka - gondolhatnánk joggal, hogy a hidegebb területek sajátja - ezért Skandináviában (Dánia kivételével), Oroszországban, a Baltikumban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Közép-és Kelet-Lengyelországban. Ezeken a érszeken az időjárás nem teszi lehetővé, hogy szőlőt termesszenek az ottlakók, ezért egy más módját találták az emberek a bódulat megszerzésének.
 


Egyes felmérések szerint a skandinávok többet isznak sört, mint korábban (bár valószínűleg ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet isznak vodkát).

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó