Európa pia-térképe - szavazzon kedvenc tudatmódosítójára!
Ön dont: iszik, vagy szavaz!
Ön boros, sörös, vagy vodkás? Mondja meg, hogy mit iszik, megmondjuk, hogy hová valósi! Tudta, hogy körbevesznek bennünket a sörösök?
2010. április 7. 16:54
Kapcsolódó oldalak
> Strange Maps

A földrajz a sors - szokták mondogatni. Bizony így van ez, főleg a strangemaps.wordpress.com blog egyik posztjában található térkép szerint. Az, hogy Európa mely szegletében vagyunk, meghatározza, hogy mely alkohol-típust részesítjük előnyben. Európában három domináns úgynevezett "alkohol öv" található. A legészakibb az égetett szeszes italok hazája, a középső a sör és a délebbi a bor kedvelőinek otthona.

Természetesn a mezőgazdaság és az éghajlat is komolyan befolyásolja, hogy az adott területen élő nép melyik nedűt preferálja. A bor Dél-Európa egyes részein a legelterjedtebb, ahol a bortermelés történetileg mindig is fontos szerept játszott. Ide tartozik Portugália, Spanyolország, Olaszország, Montenegró, Görögország, Macedónia, Bulgária, Magyarország, Moldova és Grúzia, Franciaország jelentős része, Svájc nagy része.
A sör a nyerő emberemlékezet óta Írországban és az Egyesült Királyságban, a Németalföldön, Dániában, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Bosznia és Albánia területén, de leginkább a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában. Lengyelország nyugati részén is inkább a sört kedvelik.

A vodka - gondolhatnánk joggal, hogy a hidegebb területek sajátja - ezért Skandináviában (Dánia kivételével), Oroszországban, a Baltikumban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Közép-és Kelet-Lengyelországban. Ezeken a érszeken az időjárás nem teszi lehetővé, hogy szőlőt termesszenek az ottlakók, ezért egy más módját találták az emberek a bódulat megszerzésének.
 


Egyes felmérések szerint a skandinávok többet isznak sört, mint korábban (bár valószínűleg ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet isznak vodkát).

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
 • A páholyok mögött...
  Hálózatok, köztük a szabadkőművesség, nem a főszereplők, ők csupán „fegyverek”, de nekünk a fegyvert tartó kéz, és főként e „láthatatlan kéz” gazdájának pontos azonosítása a feladatunk, hogy mindenki számára világos legyen az évezredek óta tartó létrontásuk lényege.
MTI Hírfelhasználó