Európa pia-térképe - szavazzon kedvenc tudatmódosítójára!
Ön dont: iszik, vagy szavaz!
Ön boros, sörös, vagy vodkás? Mondja meg, hogy mit iszik, megmondjuk, hogy hová valósi! Tudta, hogy körbevesznek bennünket a sörösök?
2010. április 7. 16:54
Kapcsolódó oldalak
> Strange Maps

A földrajz a sors - szokták mondogatni. Bizony így van ez, főleg a strangemaps.wordpress.com blog egyik posztjában található térkép szerint. Az, hogy Európa mely szegletében vagyunk, meghatározza, hogy mely alkohol-típust részesítjük előnyben. Európában három domináns úgynevezett "alkohol öv" található. A legészakibb az égetett szeszes italok hazája, a középső a sör és a délebbi a bor kedvelőinek otthona.

Természetesn a mezőgazdaság és az éghajlat is komolyan befolyásolja, hogy az adott területen élő nép melyik nedűt preferálja. A bor Dél-Európa egyes részein a legelterjedtebb, ahol a bortermelés történetileg mindig is fontos szerept játszott. Ide tartozik Portugália, Spanyolország, Olaszország, Montenegró, Görögország, Macedónia, Bulgária, Magyarország, Moldova és Grúzia, Franciaország jelentős része, Svájc nagy része.
A sör a nyerő emberemlékezet óta Írországban és az Egyesült Királyságban, a Németalföldön, Dániában, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Bosznia és Albánia területén, de leginkább a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában. Lengyelország nyugati részén is inkább a sört kedvelik.

A vodka - gondolhatnánk joggal, hogy a hidegebb területek sajátja - ezért Skandináviában (Dánia kivételével), Oroszországban, a Baltikumban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Közép-és Kelet-Lengyelországban. Ezeken a érszeken az időjárás nem teszi lehetővé, hogy szőlőt termesszenek az ottlakók, ezért egy más módját találták az emberek a bódulat megszerzésének.
 


Egyes felmérések szerint a skandinávok többet isznak sört, mint korábban (bár valószínűleg ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet isznak vodkát).

gondola
MTI Hírfelhasználó