Megint egy könyv a szülészet árnyékos oldaláról
Az Otthonszülés Napján mutatják be Marsden Wagnernek, a WHO igazgatójának a könyvét. A rendezvénynek a Corvinus egyetem ad otthont.
2010. április 6. 09:39

Holnap lesz az Otthonszülés Napja. Ebből az alkalomból a Corvinus egyetem ad otthont annak a rendezvénynek, amelyen Marsden Wagnernek, a WHO igazgatójának a könyvét mutatják be.

A nemzetközi szaktekintély a kórházi szülészeti gyakorlatról írt elemzése olyan problémákat, sőt tabukat tárgyal, amelyekről hazánkban igen ritkán hangzik el őszinte beszéd a nyilvánosság fórumain.

Hazánkban a hivatalosság több mint ellentmondásosan viszonyul az otthonszüléshez, a nőgyógyászok élesen ellenzik - az érintett kismamák pedig nem kapnak elegendő támpontot a megfontolt döntéshez. A tsiztánlátásban segít ez a kötet.

 

Marsden Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere sz(ülész)-n(őgyógyász). Könyv a változásért

 

A kötetet Sándor Judit jogász, a Közép-Európai Egyetem tanára és F. Várkonyi Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a Gordon Training International munkatársa mutatja be

2010. április 7-én 14.30-tól 16. 20-ig

aBudapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karának 202-es előadótermében (cím: 1093 Budapest, Közraktár utca 4–6.)

Házigazda: Hadas Miklós

A könyv, melynek orvosprofesszor szerzője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nők és gyerekek egészségével foglalkozó szervezetének volt igazgatója, elsősorban az amerikai szülészeti ellátás hátterében húzódó hatalmi- és érdekviszonyokról, kórházi szülések káros következményeiről és a természetes szülés iránti igényről szól. Magyarországi bemutatója több szempontból is aktuális, mivel a szerző olyan társadalmi problémákat érint, amelyekkel mi is küzdünk, azzal a lényeges különbséggel, hogy nálunk ezek a problémák többnyire tabuk, nem beszélünk róluk. Miért csalódott sok nő a kórházi szülése után? Miért védik foggal-körömmel a szülész-nőgyógyászok a sok évtizedes rutinmódszereket annak ellenére, hogy tudományos bizonyítékok igazolják közülük nem egynek káros voltát? A megalázó helyzetek, rossz szülésélmények ellenére a nők miért nem hallatják hangjukat? Mi az, ami miatt a legtöbb orvos belesimul az orvostársadalom hierarchikus rendjébe? Van-e köze az erőszakos szülésnek, születésnek a későbbi erőszakhoz? Mit jelent: szabadon szülni, szabadon születni? Van-e köze a háborítatlan szülésnek a békéhez?

Nagy Beáta és Hadas Miklós

A Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központjának vezetői

Gondola
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó