"Megyen a hegyen (Nyakó és Hagyó) túrista, és viszi a cókmókját"
Nyicstától Fancsalig
"Én már rendes ember nem leszek..." - énekli Nyakó István a Hagyóval való Szent István Vándorláson, mert hogy ők mindketten nagy turisták.
2010. április 7. 11:45

Mutasd a barátod, megmondom ki vagy! Ha e régi bölcsességet vesszük alapul, akkor éppen most jött el az ideje annak, hogy Nyakó István, a demokrácia egyik hazai védőszentje és hivatalos szóvivője, régi barátjához és túratársához, Hagyó Miklóshoz hasonlóan visszavonuljon a közélettől – ahogyan arra már ő maga is oly sok képviselőt felszólított.

Nem hihető, hogy bárkinek is újra végig kéne mesélni az elmúlt hetek talán legfontosabb közéleti témáját, a BKV körül kialakult korrupciós botránysorozatot, melyben sorra váltak érintetté MSZP-s és SZDSZ-es magas rangú politikusok és beosztottjaik. Százmilliós végkielégítések, nem létező teljesítésekre kifizetett tízmilliók, zsarolások, előállított BKV-vezetők és ez minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsa. Legutóbb épp azt tudhattuk meg, hogy tizenötmillió forint fér bele egy Nokia-dobozba, amely aztán, hogy, hogy nem, de valószínűleg Hagyó Miklós, közlekedésért felelős szocialista főpolgármester-helyettes zsebében landolt. Hagyó, ellentétben Hunvald Gyurival, volt olyan jófiú, hogy – hivatkozva a kampányra – felfüggesztette párttagságát. Micsoda tett, ez igen! Le a kalappal, Miki! Persze ez az MSZP imázsán már a legkevesebbet sem javít, hisz a párt neve Zuschlag, Hunvald és Bajnai óta már rég egyet jelent a korrupcióval és a csalással.

Nyakó, mint Maginot-vonal

Ahogy a kutya nem harap a gazdája kezébe, úgy egy jó barát sem hagyja cserben cimboráját:

„Mi hiszünk Hagyó Miklós igazában” – mondta Nyakó István pártszóvivő, az MSZP nevében reagálva. Szerinte sokkal inkább érdemes lenne az Orbán család gazdasági ügyeivel foglalkozni, mint a rendszerváltás óta történt eddigi legnagyobb korrupciós csalássorozat kulcsfiguráinak felelősségével. Igen érdekes ez a megközelítés egy olyan fickótól, aki a közélettől való teljes visszavonulást követelte pl. Cser-Palkovics András Fideszes szóvivőtől, miután az állítólag azt mondta egy szintén nem éppen makulátlan MSZP-s politikus, Keller László szavaira reagálva, hogy az egyszer még börtönben fog ülni. Ugyanakkor persze lehet, hogy Cser-Palkovics valóban tévedett: tényleg nem Keller, hanem Hagyó és társai lesznek a következő résztvevői a szocialista börtönfrakciónak.

Közben Nyakó István már-már torgyáni mélységekbe „emelkedik”, amikor a maga stílusában lemondásra, visszavonulásra szólítja fel a magyar parlament számtalan – természetesen fideszes – képviselőjét. Eme felszólításainak száma már komolyan ostromolja Torgyán József „Mondjon le!” típusú üzeneteiét.

Persze előtte még kívánatos lenne beszámolnia a Hagyó Miklóshoz fűződő, mélyen barátinak látszó viszonyáról. Hiszen ők ketten voltak azok, akik vállvetverótták a közös kilométereket bakancsos túráikon. A sors fintora, hogy eme legharcosabb szocialista kulcsemberek túrázásaiknak a Szent István Vándorlás nevet merészelték adni. Azok, akik magukból kikelve hőbörögtek, mikor az Orbán-kormány a Szent Koronával ékesített magyarigazolványokat adott a határon túli magyaroknak, azok, akik nemmel szavaztak külhoni testvéreink kettős állampolgárságára, és nem utolsó sorban azok, akik Szent István koronáját bevallottan a lehető legmesszebb szeretnék űzni a parlament épületéből; hát ezek az emberek szervezik a Szent István nevével fémjelzett túrasorozatot! Ezt nyugodtan nevezhetjük égbekiáltó pofátlanságnak – és akkor még nagyon-nagyon finomak voltunk.

De mit is kereshetett Nyakó kolléga e túrázásokon? Netán magával ragadta a Szent István Vándorlásnak elnevezett túrasorozat történelmi mondanivalója? Vagy úgy gondolta, hogy zeuszi felsőtestét megmutatva népes női rajongótábort szerez majd a szocialista pártnak? Nem hihető. Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a budapesti szoci Donnal, Hagyó Miklóssal való közös barangolgatás többet jelentett puszta túrázásnál. A borsodi fiú e séták alkalmával közelebb kerülhetett a nagy példaképhez és cimborához. Néhány közös kaland, néhány nagy közös ivászat olyan közel tud hozni egymáshoz férfiembereket, hogy legmélyebb titkaikat is megosztják egymással. Nem ritkán lerakják közös jövőbeli üzleteik alapjait. És Hagyónál ez ügyben mindig is érdemes volt lobbizni. Mert mióta a 12. kerületi Hagyó Miklós és bandája átvette az irányítást a budapesti MSZP-n belül, azóta ő a példaképe a többi nagyra törő vidéki újgazdag és/vagy feltörekvő „baloldali” politikusnak is.

A párton belül köztudott, hogy a liberális beállítottságú felső kaszt ragadta magához az irányítást. Ez a folyamat Gyurcsány miniszterelnökké válásával kezdődött 2004-ben és a régi, a baloldaliság jegyeit még nyomokban valóban magukon viselő arcok háttérbe szorulása is ezen időpont óta zajlik. A balliberális politikai oldal így hiába veszíti el 5 százalékos parlamenti jelenlétét, közvetve mégis sokkal nagyobb arányban vesz részt a törvényhozásban. Valószínűleg a következő, 2014-es választásokon több jelenlegi SZDSZ-es parlamenti képviselőt is köszönthetünk majd régi-új ismerősként – az MSZP listáján.

Költségtérítés szocialista módra

Nyakó István nem egy spórolós típus. Egy bulvárlapból tudhattuk meg anno, hogy feleségével együtt nyakló nélkül vették fel az állami pénzeket.

Tény, hogy nem utaztam el az utolsó fillérig az utazásiköltség-térítést, bár 83 kistelepülésen végzem képviselői tevékenységemet. Tudom, hogy ez a vita nyerhetetlen a részemről. Vittem már el néhány balhét, vélhetően ezen is túl leszek valahogy – mondta a Nyakó István a 2002 és 2006 közötti költségtérítéseit firtató újságírói kérdésekre. Az ügy előzménye az volt, hogy ő és felesége – aki szintén MSZP-s képviselő, négy év alatt összesen több mint 36 millió forintot vettek fel csak szállás- és utazásköltség-térítésre. Nyakó tényleg „elvitte a balhét”, de könnyen lehet, hogy a most következőbe már beletörik majd az a bizonyos bicska… De vajon 36 millió forintból hány hátrányos helyzetű ember életét lehetett volna rendbe tenni Nyakó választási körzetében, Borsod megye egyik legszegényebb területén?! Hány buszt lehetett volna bérelni a gyerekek táborba szállítására?

V. D.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó