Repülőgép-balesetben életét vesztette a lengyel államfő
Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette az oroszországi Szmolenszk közelében.
Utoljára frissítve: 2010. április 10. 15:56
2010. április 10. 11:00

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton Oroszországban, túlélők nincsenek - közölték az illetékes orosz hatóságok. Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is, köztük gyerekek. A TU-154-es gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, több képviselő, több püspök, Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Ott volt Jerzy Szmajdzinski, a szejm alelnöke, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) képviselője, korábbi nemzetvédelmi miniszter, Janusz Kurtyka, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke, Ryszard Kaczorowski, az utolsó, emigrációban működő lengyel elnök és Andrzej Przewoznik államtitkár, történész, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke, aki rengeteget tett a lengyel-magyar kapcsolatokért. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.

A lengyel külügyminisztérium közlése szerint 88 utas tartózkodott a gépen. A TVN24 lengyel televíziós állomás az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva 96 emberről számolt be, 88 utasról és 8 fős személyzetről. Korábbi értesülések arról szóltak, hogy 132 ember vesztette életét.

Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két hónapon belül elnökválasztást kell tartani. Ezt Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette. A választás  idén ősszel lett volna esedékes. Donald Tusk miniszterelnök Gdanskban értesült a tragédiáról, amelynek hírére sírva fakadt. Azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze, és Varsóba indult. Eközben emberek gyülekeztek a lengyel fővárosban az államelnöki palota előtt, mécseseket és virágokat raktak a bejárati kapuhoz.

A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésében látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt. Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Putyin kormányfő áll.

A gép a szmolenszki katonai repülőtértől nem messze, leszállás közben zuhant le. Szergej Anufrijev szmolenszki kormányzó szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört. A gép nemrég nagyjavításon esett át. A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

Korábbi információk szerint három ember túlélte a szerencsétlenséget, de lengyel diplomáciai források ezt nem erősítették meg. A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint ezt a három személyt korházba szállították, de ott meghaltak. Este 18 órakor Varsóban gyászmisét tartanak a Lengyel Hadsereg templomában a katasztrófa áldozataiért.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak Katinyban megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

Egyhetes nemzeti gyász Lengyelországban

Donald Tusk lengyel kormányfő bejelentette, hogy haladéktanul Szmolenszkbe utazik. A katasztrófa után Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő, a lengyel alsóház elnöke egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban. A lengyel kormányfő a háború utáni lengyel történelem legsúlyosabb katasztrófájának nevezte a Szmolenszk mellett történt szerencsétlenséget.

A miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után részvétét fejezte ki az elnök és a szerencsétlenül járt gépen vele utazók hozzátartozóinak. Tusk bejelentette: vasárnap délben Lengyelország-szerte kétperces némasággal emlékeznek meg a katasztrófa áldozatairól.

A kormányfő bejelentette: lengyel szakértők már a helyszínen dolgoznak a tragédia okainak megállapításán, és további szakértők utaznak Oroszországba. A kormányfő felszólította a nemzetet, tartsa tiszteletben a Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, az alsóház elnöke által elrendelt egyhetes gyászt.

A szejm elnöke hangsúlyozta: "Ettől a naptól fogva a katyni erdő a mai katasztrófára fog bennünket emlékeztetni. Alázattal fogadjuk a sors újabb ítéletét, amely különös módon ehhez a helyhez kötötte népünk újabb tragédiáját". "Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság". "Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" - tette hozzá Komorowski. Az ügyvezető elnök közölte: az alkotmány által megszabott határidőn belül kiírja az elnökválasztást.

MTI nyomán
  • Novák: a családokat nem lehet felülírni
    Novák Katalin miniszter a közrádió műsorában örömének adott hangot, hogy sokan vettek részt a rendezvényen, amelyen közösen állapították meg: a családnak nincsen alternatívája és a demográfiai problémákkal foglalkozni kell. Hozzátette: mindenki egyetértett abban, hogy a demográfiai problémákra kifejezetten nem a tömeges bevándorlás a megoldás, hanem épp ellenkezőleg, a családok támogatása.
  • A keresztény gyökereknek újra hajtást kell adnunk!
    Veres András győri megyéspüspök azt mondta, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje nem tett pontot semmire, ellenkezőleg Ferenc pápa a Hősök terén mondott beszédében "egyfajta programot adott a magyar egyháznak" a munka folytatására.
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
MTI Hírfelhasználó