Gyertyagyújtással emlékeztek a lengyel légikatasztrófa áldozataira Budapesten
Ezrek gyűltek össze megemlékezni a budapesti Bem téren, hogy leróják kegyeletüket a lengyel vezetést ért repülőszerencsétlenség miatt.
2010. április 11. 07:55

Gyertyagyújtással emlékeztek civilek az Oroszországban bekövetkezett lengyel légikatasztrófa áldozataira szombat este Budapesten, a Bem téren. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőse, a lengyel származású Bem József tábornok szobra előtt mintegy ezren gyűltek össze. Az emlékezők - akik között több vezető jobboldali parlamenti politikus is látható volt - gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el a szobor talapzatánál, felolvasták a repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak nevét, majd egyperces néma főhajtással rótták le kegyeletüket.

Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész rövid beszédében azt hangoztatta: barátaink, a testvéreink vesztek oda, ezért Magyarországnak ki kell fejeznie együttérzését, és minden közintézményre ki kell tenni a fekete lobogót. A megemlékezésen hangszórókból felcsendült a lengyel himnusz, majd az egybegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. A megemlékezésen a lengyel közösségek tagjai is jelen voltak, kezükben egy-egy szál gyertyával, többen lengyel nemzeti lobogót tartottak a magasba.

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép Oroszországban, helyi idő szerint szombaton kora reggel zuhant le. A lengyel elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója. A gépen utazott a lengyel központi bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő. Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére. A szerencsétlenséget a gép utasai közül senki nem élte túl.

Sólyom László köztársasági elnök személyesen fejezte ki részvétét a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén. A kormány nevében Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a magyar polgárokat, hogy aki teheti, a lengyelországihoz hasonló módon, vasárnap déli 12 órakor kétperces néma főhajtással emlékezzen a repülőgép-szerencsétlenség áldozataira. A parlamenti pártok levélben fejezték ki részvétüket.

*    *    *

Sólyom László részvétnyilatkozata Lengyelország budapesti nagykövetségén Lech Kaczyński lengyel államfő halála miatt

Mély megrendüléssel és fájdalommal értesültem Kaczyński elnök, hitvese és közel száz lengyel haláláról. Szeretném kifejezni együttérzésemet Magyarország nevében, a magam nevében és feleségem nevében is. Osztozunk Lengyelország gyászában, osztozunk a lengyel családok gyászában.

Különösen tragikus, hogy a második világháború alatti szovjet vérengzés katyni áldozatainak a hozzátartozói haltak most meg, akik éppen a helyszínre siettek egy megemlékezésre.

Lech Kaczyński lengyel államfő mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltünk meg. Felesége is különösképpen érdeklődött a magyaroszági események iránt és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt. Szoros emberi kapcsolat is volt közöttünk. Biztos vagyok benne, hogy Kaczyński elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni.

Gondola, MTI és KEH nyomán
MTI Hírfelhasználó