Meglepetésre készült Kaczynski?
A lengyel elnök április 10-én bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenségének a nyomozása tovább folytatódik, napról napra új részletekkel gazdagodva. Az utóbbi napban a lengyel nyomozók kihallgatták a szmolenszki repülőtér légiforgalmi irányítóit és Moszkvában megkezdődött az áldozatok azonosítása. Ugyanakkor a lengyel újságok publikálták Lech Kaczynski beszédét, amelyet a lengyel államfő Katynban készült elmondani.
2010. április 14. 15:59

A lengyel államfő április 10-én a 11:30-kor tervezett katyni megemlékezésen az 1940-ben meggyilkolt áldozatokról, és a szovjet totalitárius rendszer bűneiről kívánt beszélt – derült ki abból a szövegből, amelyet a lengyel lapok tették nyilvánossá április 12-én, hétfőn.

Emellett azonban Kaczynski arról is kívánt beszélni, hogy ez a tragédia évtizedekig beárnyékolta az oroszok és a lengyelek kapcsolatát, de ezen tovább kell lépni, és a két nép jó úton van afelé, hogy közeledjen egymáshoz - írja a kitekinto.hu.

„Katyn a lengyel történelem fájdalmas sebévé vált és hosszú évtizedekig megmérgezte a lengyelek és az oroszok közötti kapcsolatokat. Tegyük hát azért, hogy a katyni seb végleg begyógyulhasson. Már jó úton járunk. Mi, lengyelek értékeljük azt, amit az utóbbi években az oroszok tettek. Ezen az úton, amely közelebb hozta a népeinket kell haladnunk tovább, megállás és visszalépés nélkül.”

Ugyanakkor a lengyel elnök el kívánta mondani még azokat a számára fájó hiányosságokat is, amelyeket a Katyni tragédia kapcsán szerinte az orosz kormány még mindig nem teljesített – leginkább az összes archívumi anyag nyilvánosságra hozását és az áldozatok ártatlanságának a jogi kinyilvánítását kérte volna számon az oroszokon. Annak ellenére akarta elmondani ezt Kaczynski, hogy április 7-én a Katyni tragédia helyszínén már találkozott a lengyel és az orosz miniszterelnök, és akkor Vlagyimir Putyin újra elmondta, hogy minden dokumentum elérhető már, és nem maradt semmi olyan anyag, amely nem lenne nyilvános a tragédiával kapcsolatban.

„Nincs semmi olyasmi, amely el lenne titkolva erről a bűntettről, a gyilkosságok mechanizmusai nincsenek hét pecsét alá zárva – minden nyitott és nyilvános, többek között azokban a milliónyi dokumentumban, amelyeket átadtuk a lengyel partnereinknek” – mondta az április 7-ei találkozón Vlagyimir Putyin.

Április 11-én Varsóba szállították a lengyel elnök holttestét, ahol egy gyászszertartás keretében a koporsóhoz járult többek között az elhunyt elnök lánya Márta és ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski. A lengyel államfőnek még egy fiatal unokája is maradt – Ewa. Amint arról korábban beszámoltunk, a két Kaczynski fivér 83 éves anyukája igen súlyos állapotban jelenleg kórházban fekszik, és még semmit sem tud fia haláláról – az orvosok azt tanácsolták, hogy az egészségügyi állapota miatt inkább még ne mondják el neki a tragédiát.

A többi áldozat holtteste egyelőre Moszkvában van, ahol a vasárnap késő este Moszkvába érkezett hozzátartozók fogják azonosítani őket – hétfő estig 24 áldozat holttestet ismertek fel a rokonok. Az áldozatok hozzátartozóit három moszkvai szállodában szállásolták el. Az áldozatok rokonainak ugyanakkor a belarusz hatóságok is segítettek – április 10-étől a belarusz Vityebszkben lévő repülőtér fogadni kezdte a tragédia helyszínére érkezőket, és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bejelentette azt is, hogy az ország magára vállalja a lengyel állampolgárok szmolenszki megyébe történő eljuttatatásának a költségeit, amennyiben azok Belaruszon keresztül érkeznek.

Április 12-én hétfőn a lengyel nyomozók is kihallgatták a „Szevernij” repülőtér légiforgalmi irányítóit, akik megerősítették, hogy a lezuhant Tu-154-es pilótái rossz időjárási viszonyok között kísérelték meg a leszállást, pedig ők nem tanácsolták ezt nekik, írta a lengyel Wiadomosci lap. A lengyel Főügyészség vezetője Andrzej Seremet elmondta, hogy teljesen biztosat csak akkor tudnak majd mondani, ha kielemezték a repülő „fekete dobozainak” adatait.

A baleset helyszínén hamarosan nehézgépeket fogják bevetni, amelyek segítségével kiemelik majd a Tu-154-es törzsét, amely alatt még szintén áldozatok lehetnek – 9 holttestet még mindig nem találtak meg a Lenta.ru információi szerint.

Az áldozatok hivatalos temetése április 17-én, szombaton lesz Lengyelországban, írta a Ria orosz hírügynökség, az ideiglenes lengyel elnök kancelláriájának a vezető helyettesére, Jacek Szaszinra hivatkozva. A lengyel elnököt, Lech Kaczynskit külön temetési szertartás keretében helyezik majd végső nyugalomra szombaton Varsóban. Lengyelországban jelenleg is tart a hét napos gyász.

Kitekintő
MTI Hírfelhasználó