Főpásztori szentmise a lengyel tragédia áldozataiért
A nemzeti gyásznapon, április 17-én, szombaton Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában este 6 órakor a Lech Kaczyński lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép tragédiájának áldozataiért. A szertartáson jelen lesz Juliusz Janusz érsek, Magyarország lengyel származású apostoli nunciusa.
2010. április 14. 16:57

A lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép április 10-én zuhant le Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér futópályájától. Kaczyński és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyń), magánlátogatás keretében. A katasztrófában 97 ember vesztette életét, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője, több egyházi méltóság.

Lech Kaczyński elnök lengyelországi temetési szertartása kétnapos lesz, az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. A magyar kabinet a szombati napot nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A tragédiát követően Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius április 11-én szentmisét mutatott be az áldozatokért Budapesten, a X. kerületi, Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel nemzetiségi plébániatemplomban. A szertartáson Erdő Péter bíboros is megemlékezett a tragédiában elhunytakról, majd a lengyel nagykövetségen személyesen fejezte ki részvétét a püspöki kar és a magyar katolikus közösség nevében.

gondola
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó