Különvélemény
Nyelvi síkon új élet kezdődik. Ismét kézzelfogható közelségben a rendszerváltozáskor elpuskázott nagy lehetőség, a valóság rehabilitálása.
2010. április 16. 09:29

Akár kínosnak is mondható helyzetbe csöppentünk. Ugyanis – nekünk magunknak mindenképpen meglepő mértékű – győzelmet szerzett az országgyűlési választásokon az a pártszövetség, amelynek nézetei sokban megegyeznek a miéinkkel.

Más szavakkal azt is mondhatnánk, hogy „megnyertük a választást”. Ez pedig a felelős újságírás halála.

Némi benső büszkeséggel éltük a magunk petőfis farkasvilágát itt a neten, immár sok-sok éve, és erre puff, elsöprő többséget kapunk.

Az események okán most, az új kor hajnalán afféle nyilatkozattételre kényszerülünk.

Nem fogjuk támogatni a most kormányra kerülő koalíciót. Egyébként eddig sem támogattuk.

Azonban változatlanul támogatni fogjuk azt a két dolgot, amiért lettünk és vagyunk: hogy helyeztessék vissza jogaiba a valóság, azaz a természet és a transzcendencia, azaz a természetfölötti.

Magyarországot az elmúlt években tudatosan félrevezették, mégpedig a néptől kétszer is többséget kapó kormányzó erők vezették félre.

Szomorúan tökéletes foglalata az életünket kisiklató, tudatos és kéjjel űzött hazudozásnak a hazugság új atyja által elkövetett könyv, a Gyarapodó Magyarország 2002–2010. Ez az a szellemiség, amelynek végre el kell tűnnie a közbeszédből.

Mint fentebb jeleztük, nem is gondoltuk volna, hogy a magyar választók ilyen nagy hányada ébredt tudatára a félrevezetettségének. Ugyanis egyfelől a Fidesz 2,7 milliós tábora hihetetlenül hatalmas, másfelől az MSZP 1 millió alá süllyedését sem képzeltük volna el április 10-én este.

Ha belegondolunk, hogy a Jobbik cirka 400 ezer voksot elvihetett a Fidesztől, akkor arra kell jutnunk, hogy Orbán Viktor 900 ezer új szavazót szerzett a pártjának 2006 óta. Ha csak ezt a 900 ezret vesszük, az „új” Orbán-tábor akkor is majdnem akkora, mint az MSZP.

Megrendítő. Új Magyarország emelkedett ki a káoszból.

Mit tehetünk ebben az új korban?

Először is reménykedhetünk, immár megalapozottan.

A régi beszédmódnak ugyanis vége. Azért van vége, mert egyfelől a régi beszélőknek be kell látniuk, hogy üzenetük kiüresedett. A magyar sajtó egyik fele elsüllyedt a hétvégén.

Másfelől a politikai terep gyökeresen megújult. Ez pedig gyökeresen új terminológiát követel meg. Az új kormánnyal szemben hatástalan lesz a régi retorika.

Nyelvi síkon új élet kezdődik. Ez az új élet új távlatokat nyit, előttünk is. Ismét kézzelfogható közelségben a rendszerváltozáskor elpuskázott nagy lehetőség, a valóság rehabilitálása.

Ebből készülünk kivenni a részünket. Hogy a régi és az új politikai erők közül melyekhez „esünk közelebb” a jövőben, az – paradox módon – sokkal inkább múlik rajtuk, mint rajtunk.

Nyiri János
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó