Sokan kényszerülnek távol maradni a krakkói temetéstől
Az európai légiközlekedési nehézségek miatt nem lesz ott Obama, Sarkozy és Merkel sem. Ott lesz azonban Sólyom, Bajnai és Orbán is.
2010. április 18. 12:32

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt szombat éjfélig 20 állam vezetői, valamint az Európai Bizottság elnöke jelezték, hogy - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén.

Újabb bejelentés Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák, Angela Merkel német kancellártól, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnöktől érkezett Varsóba, nem sokkal korábban pedig a brit trónörökös Károly hercegtől, David Miliband brit külügyminisztertől, XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és Carl Bildt svéd külügyminisztertől, I. János Károly spanyol királytól és José Luis Zapatero miniszterelnöktől, Tarja Halonen finn, Valdis Zatlers lett, Mary McAleese ír elnöktől, II. Albert monacói nagyhercegtől, valamint

Stephen Harper kanadai miniszterelnöktől. A lengyel külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a távol maradók listája valószínűleg tovább nő majd. Nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén.

Megérkezett az elnöki pár koporsója Krakkóba, a temetésre:

gondola - MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó