Királyoknak járó tisztelettel búcsúztak a lengyel elnöktől
Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége temetése a város központi terén álló Mária-templomban kezdődött. A gyászszertartáson csak az elnöki pár családja és közeli barátai, valamint a lengyel vezetők és külföldi küldöttségek vettek részt.
2010. április 18. 17:27

A krakkói Mária-templomban már befejeződött a lengyel elnöki pár gyászmiséje, és a gyászmenet megindult az egykori királyok útján a Wawel dombjára, a királyi várhoz, amelynek székesegyházában Lech Kaczynskit és hitvesét, Mariát végső nyugalomra helyezik.Lech Kaczynski sasos lengyel zászlóval, Maria Kaczynska lengyel nemzeti lobogóval borított koporsóját katonák vitték ki vállukon a templomból a főtérre, ahol tapssal fogadták őket. A koporsókat ezután ágyútalpra helyezték, és a menet a katonazenekar hangjai mellett megindult a Wawel felé. Az elnöki párt egy alabástromból készült közös szarkofágban temetik el a Wawel-székesegyház Ezüst Harang-tornya alatt lévő kriptában, ahol Józef Pilsudski marsall, a modern lengyel állam megteremtőjének szarkofágja található.

Gyászmise a Mária-templomban

A lengyel elnöki párért mondott gyászmise kétperces csenddel kezdődött a krakkói Mária-templomban. Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek köszöntőbeszédében egyebek között azt mondta, Lech Kaczynski és Maria Kaczynska koporsójába beleíródott útitársaik sorsa is, akik a légi katasztrófával végződő katyni látogatásukra elkísérték őket és velük együtt életüket vesztették. Az elnöki pár gyászmiséjén részt venni nem tudó Angelo Sodano bíboros szentbeszédét Józef Kowalczyk érsek, lengyelországi pápai nuncius olvasta fel. A bíborosi kollégium dékánja azt üzente, szeretné, ha, Kaczynski áldozata hozzájárulna egy jobb egyesült Európa és világ építéséhez.

A lengyel királyok temetkezési helye

Lech Kaczynski és felesége koporsóját délelőtt szállították egy alacsonyan szálló katonai gépen Varsóból Krakkóba, ahova állítólag egymillió ember érkezik. A Wawel székesegyház a lengyel királyok temetkezési helye is. Emiatt sokan tiltakoztak Lengyelországban. Kaczynski életében valóban megosztó személyiség volt, sokan egy ó-konzervatív embernek tartották, mások pedig a lengyel erények, a hazafiasság, a vallásosság, a hívő lét megtestesítőjének tartották. Paradox módon őt most ez a tragédia „segítette” a királyi nyughelyre. Ráadásul Kaczynski halála nemzeti egységet teremtetett, most mindenki lengyel, akár jobb, akár baloldali, elmegy, és együtt siratja az elnökét.

MR1, MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó