Az OVI-nak kötelessége elindítani a tájékoztatást
Az Országos Választási Irodának kötelessége az előzetes választási eredményeket 19 órától szolgáltatni Jóri András adatvédelmi biztos álláspontja szerint.
2010. április 19. 17:26

A biztos erről pénteken tájékoztatta az OVI-t és az Országos Választási Bizottságot, hétfőn pedig közleményben tudatta ezt az MTI-vel. Az adatvédelmi biztos azt írta: az országgyűlési képviselők választásának első fordulóján, április 11-én "a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog érvényesülésével kapcsolatos visszásság állt elő" az előzetes választási eredmények késedelmes ismertetése miatt, illetve azért, mert a hiteles forrásból származó tájékoztatás hiányában megbízhatatlan forrásokból szivárogtak ki információk.

A biztos szerint "sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és a választás eredménye gyors, hiteles megállapításának elve". Jóri András azt írta: a szavazás befejezésének időpontját a jogalkotó a törvényben rögzíti, a választási eljárási törvény értelmében ugyanis a szavazás napján 19 óráig lehet szavazni és a szavazást nem lehet meghosszabbítani. A törvény szerint a kampánycsend a szavazás befejezéséig tart és azok választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

"Tekintettel arra, hogy a szavazást nem lehet meghosszabbítani, jogilag azok a választópolgárok is 19 órakor adják le szavazatukat, akik a szavazás zárásakor még a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, és ténylegesen később szavaznak" - foglalta össze álláspontját a biztos.

Jóri András közölte: "az a tény tehát, hogy a szavazóhelyiségben, annak előterében (illetve az OVB jogértelmezését tekintve a szavazóhelyiség előtti sorban) 19 órakor tartózkodó választók rajtuk kívül álló okból nem tudnak 19 óráig szavazni, nem érinti azt, hogy a szavazás befejezésének időpontja, ennek megfelelően a kampánycsend vége a jogalkotó szerint 19 óra". "A fentiekből következően tehát az OVI köteles az előzetes választási eredményeket 19 órától folyamatosan szolgáltatni" - tette hozzá.

Jóri András ezért felhívta az OVB és az OVI figyelmét, hogy "az információs rendszer működtetése során a jövőben legyenek figyelemmel a közérdekű adatok nyilvánosságának, valamint a választási eljárás nyilvánosságot, és az eredmény pontos és hiteles megállapítását előíró alapelveire".

MTI nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó