Tizedikként a kiberbűnözők toplistáján
Magyarország tizedik helyen szerepel az Európát, Közel-keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-térség kiberbűnözési toplistáján.
2010. április 20. 16:40

Magyarország tizedik helyen szerepel az Európát, Közel-keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-térség kiberbűnözési toplistáján, azaz a kártékony netes tevékenység 2 százalékát magyarországi IP-címekről indítják - derül ki a Symantec internetbiztonsági tanulmányából. A Magyarországról származó netes támadások egy év alatt megkétszereződtek, miközben a listavezető továbbra is Németország, Nagy-Britannia és Oroszország. A kártékony szoftverek miatt zombivá vált számítógépek 4 százalékával a bot-fertőzött PC-k listáján Magyarország a kilencedik helyre került.

Az adathalász weboldalakat tekintve 5 százalékos aránnyal Magyarország szintén a 9. helyen szerepel, miközben 2008-ban még csak 1 százalék volt a személyes, elsősorban a bankkártya adatok és a jelszavak megszerzését célzó tevékenységek aránya. Az adathalász támadások 74 százalékával 2009-ben is a pénzügyi szektor volt a legfontosabb célpont. A második legnépszerűbb szektort az internetszolgáltatók képezték, tavaly a támadások kilenc százaléka őket célozta meg.

A bűnözők gyors alkalmazkodási képességét mutatja, hogy a fertőzések zöme a különböző kölcsönök, jelzáloghitelek visszafizetési lehetőségeit reklámozó kéretlen levelekkel, illetve az otthonról végezhető munkalehetőséget ajánló oldalakról érkezett - derül ki Symantec jelentéséből.

Az ESET biztonsági szoftvervállalat legfrissebb vírustoplistája szerint a Conficker elnevezésű féreg tavaly október óta vezeti a fertőzéseket.

A felhasználók többsége továbbra sem tiltja le a Windows operációs rendszerek alatt az automatikus futtatás lehetőségét, amit a toplista második helyén lévő INF/Autorun vírus is kihasznál.

Szakértők szerint a számítógépes vírusfertőzések többsége az operációs rendszerek ingyenes frissítésével, illetve a szintén térítés mentesen letölthető vírusirtókkal elkerülhető lenne.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó